• Jesenné fantázie

          • Jesenné fantázie svetlonosy

            V pondelok 21.10. sa okná na chodbe  prvého stupňa začali zapĺňať jesennou výzdobou. Dyne, dynky i riadne dyniská, veselé, smiešne, zubaté, farebné,  ale aj strašidelné,  ježkovia i mačičky. To všetko deti vyrobili doma s pomocou rodičov, súrodencov, starých rodičov alebo na hodinách výtvarnej výchovy, či pracovného vyučovania s pani učiteľkami. Bola to výstavka zručnosti, peknej jesennej tradície vyrezávania svetlonosov i fantázie. Všetky deti, ktoré na výstavu prispeli svojím dielkom boli odmenené diplomom a sladkou odmenou.

            Mgr. Beáta Oslejová

             

             

          • Európsky deň rodičov a škôl 2019

          • Európsky deň rodičov a škôl 2019

                    18. október 2019 sme si zvolili ako Európsky deň rodičov a škôl 2019.  Päť usmiatych smajlíkov na plagátikoch bolo zárukou toho, že vyučovanie bude prebiehať nielen tradičnou formou, ale i zábavne. Tak aj bolo. Na každej hodine sa žiaci niečo nové dozvedeli a naučili.  Tradičnou obľúbenou  aktivitou bol Deň jablka  na I. stupni. Triedy, ktoré sa zapojili do projektu Hovorme o jedle vyhodnocovali najlepšie práce a ich autorov, robili výstavky prác, piekli, robili rámčeky a veľkoplošné dekorácie. Pri týchto činnostiach išlo najmä o spoluprácu medzi žiakmi. Nechýbali ani športové aktivity.  Žiaci súťažili o Penaltového kráľa a žiačky v skákaní na švihadle.

                  Hoci vyučovanie trvalo 6 hodín ako vždy, čas nám rýchlo plynul. Ani sme sa nenazdali a bol záver nášho pekného spoločne prežitého dňa v škole.

            Mgr. Anna Hamerlíková     

            Deň jablka

            Piatok  bol na 1.stupni aj Dňom jablka. Toto úžasné ovocie, ktoré je pre nás všetkých dostupné takmer vo všetkých záhradkách je pre nás zdrojom vitamínov a vlákniny a má i ďalší prínos pre naše zdravie. Právom patrí na popredné miesto i v Pyramíde zdravej výživy.

            Nemali by sme zabúdať na múdre odporučenie – Jedno jablko denne. Aj deti si priniesli jablko a predtým ako ho zjedli si ho „rozveselili“ výzdobou z prírodných materiálov.

            Mgr. Beáta Oslejová

          • VII. ročník týždňa HOVORME O JEDLE

          • VII. ročník týždňa HOVORME O JEDLE
             

                   V týždni od 14. októbra 2019 do 18. októbra 2019 sa konal už VII. ročník súťaže s názvom „Hovorme o jedle“ . Cieľom súťaže bolo vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť. Organizátori súťaže,  Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách n.o., Záhradnícka 21, 811 07 Bratislava,  pripravili 4 rôzne aktivity a vyhlásili na každý deň zaujímavé denné témy.

            Aktivity:

            1. súťažno-vzdelávacia aktivita "HOVORME O JEDLE"
            2. výtvarná súťaž "CHUTNÉ MAĽOVANIE"
            3. literárna súťaž "POZNÁM ZDRAVÉ POTRAVINY, Z MÔJHO MESTA ČI DEDINY"
            4. fotografická súťaž "OČAMI GURMÁNA"

            Denné témy:

            Pondelok (14. 10. 2019)
            1. Vyhlásená denná téma: Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky
            2. Vyhlásená denná téma: Nezabúdaj na raňajky

            Utorok (15. 10. 2019)
            1. Vyhlásená denná téma: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov
            2. Vyhlásená denná téma: 5 porcií ovocia a zeleniny denne

            Streda (16. 10. 2019)
            1. Vyhlásená denná téma: Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek
            2. Vyhlásená denná téma: Dodržiavaj pitný režim

            Štvrtok (17. 10. 2019)
            1. Vyhlásená denná téma: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny
            2. Vyhlásená denná téma: Zdravý tanier

            Piatok (18. 10. 2019)
            1. Vyhlásená denná téma: Cukry, tuky, soľ
            2. Vyhlásená denná téma: Jedz a hýb sa

                    Tím kreatívnych učiteľov našej školy pripravil pre žiakov  na vyučovacích hodinách aktivity  venované problematike potravín a zdravej výživy. Zaslali sme za školu prezentáciu so zdokumentovanými činnosťami, najlepšie literárne práce ( Alexandra Kolínská, Filip Jankovič, Liana Černeková)   i výtvarné práce ( Simona Franeková, Liana Jurovatá a Alexandra Kolínská). Žiaci sa zapájali do všetkého so záujmom a nadšením, teraz zostáva už len čakať ako nás ohodnotí porota. Dôležitejší je náš dobrý pocit zo spoločného diela.

            Mgr. Anna Hamerlíková

             

            V rámci týždňa Hovorme o jedle vytvorili žiaci 7. ročníka literárne práce, ktoré súvisia s obľúbeným ovocím Jabloničanov – s jabĺčkom. Želáme Vám – čitateľom príjemný umelecký zážitok!  

            7.A_Literarne_prace__.docx

            9.A_Literarna_praca_-_Ranna_piesen__Microsoft_Office_Word.docx  

             

            Týždeň zdravej výživy

            Zdravá výživa je jedným z dôležitých faktorov  pri zdravom vývine dieťaťa. Hoci táto téma rezonuje v médiách,  mnohí jej nevenujeme dostatok pozornosti a neuvedomujeme si následky nesprávneho a nezdravého spôsobu stravovania na ľudské zdravie a najmä na zdravie detí. Už od útleho detstva by sme mali deti viesť k správnym stravovacím návykom a zdravému spôsobu života, aby sa pre nich stal aj v budúcnosti samozrejmosťou.

             Preto sme sa počas týždňa od pondelka 14.10. zamerali v škole rôznymi aktivitami na tému zdravej výživy.

            V 3.A sa žiaci oboznámili s Pyramídou zdravej výživy, ktorá nám pomáha pri správnom výbere pomeru surovín v dennom stravovaní  a pitnom režime, ktorý je jeho súčasťou. Žiaci si po poznaní Pyramídy zdravej výživy vytvorili jej vlastný model kolážou z letákov obchodných reťazcov. Potom sme sa zamerali  najmä  na časť denného príjmu- desiatu. Deti si vzájomne pozreli  desiate a vyhodnotili ich prínos  k zdravej výžive. Čo je zdravé nebýva vždy pre deti lákavé, a tak sme vyhlásili na piatok  18.10.  súťaž „O najnápaditejšiu zdravú desiatu“. Tu sme zapojili i mamičky, oteckov alebo iných príbuzných do pomoci pri príprave lákavej zdravej desiatej, za čo im deti srdečne ďakujú. Tie najnápaditejšie boli odmenené.

            Mgr. Beáta Oslejová