• Konečne naozajstní prváci!

          • 2.12. 2022  žiaci 1.A v našej škole ukázali, ako sa im doteraz darí. Museli splniť náročné disciplíny, ktoré si pre nich pripravila Žiacka školská rada. Paulínka Masárová ako predseda bola veľmi prísna. Prváčikovia to však zvládli spolu so svojou pani učiteľkou Zuzankou výborne. Ešte sa pochválil jedničkami v žiackej knižke a mohli byť pasovaní za riadnych žiakov našej školy. Sladkú odmenu dostali od Rodičovského združenia pri ZŠ. Veríme, že sľub, ktorý dali, dodržia až do deviateho ročníka.

          • Geografická olympiáda - školské kolo

          • Školské kolo Geografickej olympiády prebehlo 23. 11. 2022. Na našej škole sa ho zúčastnilo 22 žiakov, ktorí súťažili v 3 kategóriách - G, E, F. Žiaci mohli  dosiahnuť maximálny počet bodov 100.

            20 žiakov sa stalo úspešnými riešiteľmi, srdečne im gratulujeme a želáme veľa ďaľších úspechov.

             

            Kategória G:

            Gregor Jančovič získal 90 bodov

            Radka Sládková získala 85 bodov

            Sofia Jamrichová získala 83 bodov

            Marek Černek získal 78 bodov

            Vanda Medovičová získala 73 bodov

            Viktória Nemčeková získala 70 bodov

            Vanesa Poláčková získala 69 bodov

             

            Kategória E:

            Paulína Masárová získala 89 bodov

            Alexandra Fedorová získala 88 bodov

            Kristián Harasník získal 87 bodov

            Andrej Shevliakov získal 86 bodov

            Alexandra Blažková získala 84 bodov

            Adela Gbelcová získala 82 bodov

            Diana Martišová získala 67 bodov

            Matias Ondrúšek získal 62 bodov

             

            Kategória F:

            Simona Fedorová získala 87 bodov

            Karol Klásek získal 81 bodov

            Lukáš Kabaňa získal 74 bodov

            Linda Reháková získala 72 bodov

            Lara Sophia Manďáková získala 70 bodov

          • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • Dňa  10. 11. 2022 sa konalo okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v Senici. Potešila nás výsledková listina, kde sme sa dozvedeli, že  žiačka našej školy, Alexandra Fedorová,  sa stala úspešnou riešiteľkou okresného kola a umiestnila sa na vynikajúcom 4. mieste.

            Gratulujeme!

          • 13. ročník Technickej olympiády – okresné kolo

          • 24.11. 2022 reprezentovali našu základnú školu 3 úspešní riešitelia školského kola v okresnom kole Technickej olympiády. Súťaž prebiehala v priestoroch Spojenej školy v Holíči. Skladala sa z teoretickej a praktickej časti.

            Deviatačky, Alexandra Blažková a Alexandra Fedorová, súťažili v kategórii A (dvojice). Ich úlohou bolo vypracovať vedomostný test v časovom limite 30 minút. Po prestávke pokračovala súťaž praktickou časťou. Tu pracovali vo dvojici. Podľa technického výkresu s použitím pripraveného materiálu a nástrojov zhotovili hru – Háčikový súboj. Časový limit bol 60 minút. Dievčatá mali šťastný a úspešný deň. Obsadili 1. miesto. Blahoželáme!!!

            V kategórii B súťažil Karol Klásek zo 6.A. Jeho úlohou bolo vypracovať vedomostný test v rovnakom časovam limite. Po prestávke pokračoval v praktickej časti. Na základe technickej dokumentácie, s využitím polotovarov, nástrojov a náradia, vyrobil stojan na mobil. Časový limit na prácu bol 90 minút. V konkurencii zúčastnených škôl Senického okresu obsadil veľmi pekné 3. miesto.

            Čaká nás krajské kolo. Je to veľká výzva. Okresné kolo bolo veľmi dobre pripravené, vyhovujúce priestory, dodržanie časového harmonogramu, chutné občerstvenie. Moje veľké poďakovanie patrí Mgr. Fedorovej, ktorá zabezpečila  komfortný odvoz na miesto konania súťaže.  

            Mgr. Anna Hamerlíková 

          • Bubnovačka 2022. BUBNUJEME, ABY BOLO DETI LEPŠIE POČUŤ!

          • Dňa 18. novembra (piatok) sa naša škola zapojila do celoslovenského podujatia s názvom „BUBNOVAČKA“, ktorá má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v našej spoločnosti tému včasnej prevencie. S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás osobne netýka.
            V čase od 10:00 do 11:00 hod. navštívili deviataci a ôsmaci spolužiakov v mladších ročníkoch, vysvetlili zmysel bubnovania a spoločne  si zabubnovali.  Pripomenuli, že hlas detí je dôležitý! Všetky deti si zaslúžia byť šťastné.

          • Červené maky 2022

          • Veršami známej básne Na flámskych poliach otvorila Mgr. Hamerlíková spomienkovú slávnosť v piatok 11.11.2022 o 11. hodine a 11. minúte pri pamätníku obetiam prvej svetovej vojny. Prítomným sa prihovoril starosta Ing. Silvester Nestarec.

            Žiačky 9.A, Laura Hlatká, Adela Gbelcová, Alexandra Blažková a Diana Martišová  predniesli pásmo príbehov z denníkov vojakov, ktorí bojovali na frontoch I. svetovej vojny. Clivú atmosféru doladila pieseň  Blíž k Tebe Bože môj. Starosta položil veniec k pamätníku obetí I. svetovej vojny v mene občanov Jablonice, dievčatá a členky JDS  pristupovali a  zapaľovali sviečky.

            Na záver zaznela pieseň Sivá holubienka v podaní Ing. Štefana Hamerlíka na heligónke. Spomienkovú slávnosť ukončil starosta poďakovaním organizátorom a spoločným prianím zdravia, pokoja a mieru všetkým zúčastneným. 

                                                                                                                                   Mgr. Anna Hamerlíková

          • November v ŠKD

          •  

            V našej dedinke sa dobre býva,

            pekné domy, je na čo sa dívať.

            Moja dedinka je pre mňa najkrajšia,

            útulná a najlepšia.

                                                        

            Tú našu chyžôčku máme radi,

            ani žiaden zámok nám ju nenahradí.

            Pred ňou malá záhradka, v nej samý kvet,

            nedala by som ju ani za celý svet.

             

            V mesiaci novembri sme sa v školskom klube vydali za objavovaním nášho rodiska. Cieľom bolo nenásilne, hravo, prostredníctvom zaujímavých aktivít spoznávať krásy našej obce. 

            Deti z prvého oddelenia ŠKD si z  obrázkov a zo zozbieraných informácií vytvorili o Jablonici menší projekt. Z krepového papiera sme si spoločne zhotovili mozaiku erbu, ktorá  zdobí chodbu našej školy. 

            ​​​​​​V druhom oddelení ŠKD si každý urobil svoj rodostrom a erb na symbolickom jabĺčku. Obohatením bola vychádzka do dediny a následne kvíz o našej obci. 

          • Sladká odmena za prácu

          • V mesiaci október prebiehal v našej škole zber papiera. V piatok 11. 11. 2022 sa odmeňovali najaktívnejší. Každý žiak, ktorý priniesol papier dostal sladkú odmenu a ešte niečo naviac.

            Víťazi - žiaci IV.A - dostali za 1. miesto vynikajúcu tortu. Ďakujeme za ňu pani Aničke Králikovej. Za odmeny pre žiakov ďakujeme Rodičovskému združeniu pri ZŠ Jablonica.

            A na jar pokračujeme...

          • 16. ročník súťaže iBobor

          • Čo je iBobor?

            V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagiené  v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín.

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Súťaž prebiehala 7. - 11. novembra 2022, pričom každý deň súťažila jedna kategória. Zapojili sme všetkých žiakov, okrem deviatakov, aby si overili svoje zručnosti. 

            Kategória : Drobci:  2.-3. ročník ZŠ,  úspešný riešiteľ : Jakub Sládeček

            Kategória : Bobríci: 4.-5. ročník ZŠ, úspešné riešiteľky : Sofia Jamrichová  a Viktória Nemčeková

            Kategória :Benjamíni: 6.-7. ročník ZŠ, príma a sekunda osemročného gymnázia,

            úspešný riešiteľ: Karol Klásek.

            Kategória :  Kadeti: 8.-9. ročník ZŠ, tercia a kvarta osemročného gymnázia,

            - úspešní riešitelia : Andrej Shevliakov, Paulína Masárová,Nina Zavadilová, Kristián Harasník.

            Blahoželáme!!!

          • Odpadáčik 2022

          • Žiaci 1. stupňa našej školy sa zapojili do detskej tvorivej súťaže, ktorú organizuje Záhorské osvetové stredisko v Senici, s názvom ,,Odpadáčik alebo fantázia z odpadu.“ Súťaž podnietila tvorivé myslenie detí a priviedla k zamysleniu sa, koľko predmetov, ktoré vyhadzujeme do koša, sa dá ešte použiť. Do školského kola sa zapojilo 38 žiakov. Deti priniesli krásne diela: zvieratká, dopravné prostriedky, rozprávkové bytosti, veci dennej potreby. Vyhodnotenie Odpadáčika prebehlo v pondelok 24. 10. 2022. Všetky deti  dostali Pochvalný list a sladkú odmenu, ktorú poskytlo RZZŠ pri ZŠ Jablonica. Do obvodného kola postúpilo 14 prác.

            Teší nás, že si rodičia našli čas pre svoje deti a pomohli im vytvoriť z odpadu zaujímavé diela. Z priestorových obmedzení nemohli postúpiť všetky diela. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí sa zapojili.

            Odborná porota CVČ Senica ocenila spomedzi našich žiakov práce Sebastiána Matejova (Vláčik), Emmy Blažkovej (Kovopes) a Markusa Mihála (Titanic). GRATULUJEME a ďakujeme za peknú reprezentáciu školy.  

            Zodpovedná: uč. Mgr. Žáková Viera

          • Hovorme o jedle

          • Prežívame veľmi úspešné obdobie. K mnohým úspechom, ktoré sa nám podarilo dosiahnuť spoločným úsilím učiteľov a žiakov pribudol v týchto dňoch ešte jeden.

            Hovorme o jedle je celoslovenský projekt. Informovali sme o našich aktivitách v októbri. V týchto dňoch sme dostali vyhodnotenie.

            Odborná porota  ocenila naše snaženie a nápaditosť, početnú zapojenosť žiakov a prepojenie na širokú verejnosť v aktivite na Technike v 6. - 8. ročníku - Jablko nám dáva zdravie i radosť zaradením   do strieborného pásma.     

            V týždni od 10. októbra do 14. októbra 2022 sa konal už X. ročník súťaže s názvom „Hovorme o jedle“. Cieľom súťaže bolo vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť. Organizátori súťaže,  Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách Bratislava,  pripravili 4 rôzne aktivity a vyhlásili na každý deň zaujímavé  témy:

            Pondelok  - 1. Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, ..., 2. Nezabúdaj na raňajky

            Utorok - 1. Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov, 2. 5 porcií ovocia a zeleniny denne

            Streda  - 1. Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek, 2.  Dodržiavaj pitný režim

            Štvrtok -  1.  Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny,2. Zdravý tanier

            Piatok -  1. Cukry, tuky, soľ, 2. Jedz a hýb sa

            Aktivity: 1. súťažno-vzdelávacia aktivita "HOVORME O JEDLE",2. výtvarná súťaž "CHUTNÉ MAĽOVANIE", 3. literárna súťaž "POZNÁM ZDRAVÉ POTRAVINY, Z MÔJHO MESTA ČI DEDINY", 4. fotografická súťaž "OČAMI GURMÁNA".

            Tím kreatívnych učiteľov našej školy pripravil pre žiakov  na vyučovacích hodinách aktivity  venované problematike zdravej výživy: Potraviny – zdroj života – Zdravé raňajky, desiata, olovrant, Deň jablka, Chutné maľovanie. Zaslali sme za školu prezentáciu so zdokumentovanými činnosťami. Metodický list sme vypracovali k aktivite Jablko nám dáva zdravie i radosť. 6.- 8. ročník. Žiaci nielen hovorili o jablkách, ich význame pre zdravie, o pestovaní, robili projekty, maľovali, ale priamo v sade oberali, pozorovali odlišnosti, triedili, ukladali na zimné uskladnenie. Jabĺčka, ktoré boli na priamu konzumáciu čistili a cez prestávky si na nich pochutnávali. Pripravili ,,zdravé balíčky“ pre babky a dedkov a učiteľov – dôchodcov, ktorí sa prišli pozrieť do školy na pekný program. Práca neskončila súťažou. Príroda nám dala chutný dar a my sa postaráme ako správni hospodári. Čaká nás veľa nových zručností a zábavy. Vyrobíme ešte veľa chutných mňamiek k Vianociam.

          • OKTÓBER - mesiac úcty k starším

          • Október je mesiac úcty k starším a pripomína nám, aby sme si uctili starých rodičov a dali im najavo svoju lásku a vďaku. V našej škole je už dobrým zvykom, potešiť starých rodičov a starších spoluobčanov milým programom.

            Dňa 21. októbra 2022 škola ožila spomienkami bývalých pani učiteliek a učiteľov, ktorí si už užívajú zaslúžený dôchodok.  Bývalí pedagógovia s radosťou prijali naše pozvanie a po mnohých rokoch sa vrátili na pôdu školy, zaspomínať a užiť si kultúrne vystúpenie našich žiakov. Po úvodnom príhovore pani riaditeľky a pána starostu sa vystúpením mažoretiek začal kultúrny program. Nasledovali básničky, spev a tanec v podaní mladších žiakov. Starší žiaci sa prihovorili prítomným slovami plnými vďaky a piesňami, ktoré zahrala a zaspievala začínajúca kapela našich žiačok. Na záver  kultúrneho podujatia naši seniori dostali darčeky, ktoré im odovzdali žiaci a pani riaditeľka ich pozvala na pripravené pohostenie do školskej jedálne, za ktoré ďakujeme pani kuchárkam.

            Vo štvrtok 27. októbra 2022 sa v telocvični ZŠ uskutočnilo vystúpenie pre našich milých starých a prastarých rodičov. Prítomným sa na úvod prihovorili pani riaditeľka a pán starosta, ktorí všetkým zúčastneným popriali veľa zdravia, životnej pohody a optimizmu. Nasledoval bohatý kultúrny program, ktorý si pod vedením pani učiteliek pripravili žiaci našej školy. Na záver deti obdarovali prítomných vitamínovým balíčkom v podobe jabĺk zo školského sadu. Milým prekvapením od pani kuchárok boli voňavé buchty s čajom. Ešte než sa všetci rozpŕchli, mali možnosť si prezrieť priestory školy a pozdraviť deti na vyučovaní.

          • Olympiáda zo SJL

          • 18. 10. 2022 sa uskutočnilo v našej škole školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka. Školského kola sa zúčastnilo 14 žiakov 8. a 9. ročníka. Prvé kolo teoretické bolo online, kde súťažiaci vypracovali testové otázky. V druhom kole, ktoré sa uskutočnilo v školskej knižnici, museli účastníci transformovať daný text. Tretie kolo bolo náročné. Bolo zamerané na rétoriku - rečnícke vystúpenie na danú tému.

            Táto súťaž je veľmi náročná a preto gratulujeme všetkým žiakom, ktorí sa jej zúčastnili.

            Úspešnými riešiteľmi sa stali Alexandra Blažková, Diana Martišová, Adela Gbelcová a Tobias Ali z IX.A. Gratulujeme im.

            Našu školu na okresnom kole bude reprezentovať úspešná riešiteľka Alexandra Fedorová, ktorá získala najviac bodov v školskom kole. Aj jej patrí naša gratulácia.

             

          • Ako sme si užili deň "V škole bez školy"

          • V sobotu 15. októbra vládol v škole čulý ruch. Už od rána pripravovali členovia rodičovského združenia spolu s kolektívom zamestnancov ZŠ deň otvorených dverí.

            Pre deti aj ich rodičov boli pripravené dielničky, športové súťaže, jesenne ladený fotokútik, maľovanie na tvár, spevácke vystúpenie a iné aktivity. Všetkých rozosmial šašo, zaujímavá bola ukážka práce psovodov. Počas celého dňa boli otvorené priestory školy, kde bola sprístupnená i výstavka prác detí ZUŠ a kreatívne práce Odpadáčika. Lákadlom bola bohatá tombola.

            Po súťažiach dobre padlo občerstvenie cigánskou pečienkou, parenými buchtami, čapovanou kofolou, čí chutnými koláčikmi, ktoré napiekli niektoré šikovné mamičky, ktorým touto cestou ďakujeme.

            ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            Sme veľmi hrdí na naše žiačky Sašku Fedorovú, Ninku Zavadilovú a Sašku Blažkovú, ktoré veľmi pekne reprezentovali školu hudobným vystúpením svojej kapely.

            Po skončení dňa otvorených dverí rodičia s deťmi navštívili papierničku Petrus v Prietrži, dopravu uhradilo Rodičovské združenie pri ZŠ Jablonica.

            V škole panovala vynikajúca rodinná atmosféra. Ďakujeme všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k vydarenému priebehu športovo-zábavného dňa. Za fotodokumentáciu ďakujeme Ing. Petrovi Búranovi.

          • Týždeň zdravej výživy a Deň jablka

          •  "Jedz málo a večeraj menej, pretože zdravie každého tela sa kuje v dielni žalúdka" /Miguel de Cervantes/

            S nástupom jesene, pestrých farieb, vôní ovocia a zeleniny, sme si na našej škole pripomenuli 16. október - "Svetový deň zdravej výživy".

            K aktivitám určeným k tomuto dňu patrila mimo iného aj súťaž o najnápaditejšiu zdravú desiatu a výzdoba jabĺčka.

            Teší nás, že všetci robíme pre zdravie detí niečo viac. Veríme, že návyky, ktoré im vštepujeme, sa stanú súčasťou ich života. Zdravá výživa, správne stravovacie návyky, pohybová aktivita, dostatok spánku a pozitívne myslenie sú najlepšie piliere pre naše zdravie.

            Týždeň zdravej výživy a Deň jablka v 1.A

            2.A

            3.A

            4.A