• Len tak ideš dedinou…

          • V pondelok 26. 6. sa šiestaci boli prejsť po obci.  Vysvetľovali sme si dopravné značky. Máme ich neúrekom a niektoré už ani nevnímame, lebo nám zovšedneli. Lovili sme v pamäti názvy ulíc a miestnych častí, pozdravili sme bocianiu rodinku. Krásne olivovníky pred kaštieľom prebudili našu zvedavosť a vstúpilli sme na nádvorie. Kochali sme sa nádherou citrusov, oleandrov, paliem, hortenzií… Nakukli sme cez plot do parku, kde prebiehali práce na odstraňovaní kmeňov a konárov stromov, ktoré boli poškodené počas búrky. O kúsok ďalej všetkých zaujalo policajné auto s policajnou hliadkou zastavujúcou autá. Pani v uniforme SČK s každým z nich hovorila o poskytovaní prvej pomoci. Chvíľu sme počkali a vysvetlila aj nám. Odvážni mali možnosť vyskúšať si resuscitáciu na figuríne. Možno povedať, že sme sa stali súčasťou dopravnej policajnej akcie Záchranár. Čakala nás už len posledná úloha, podľa buzoly určiť svetovú stranu, ktorou sa vrátime do školy.

                  Mgr. Hamerlíková

          • Zber papiera - vyhodnotenie

          • V dňoch 22. 5. 2023 – 26. 5. 2023 sa v Základnej škole v Jablonici uskutočnil ZBER PAPIERA. Celý týždeň bol zaujímavý. Začal úplne obyčajne, kilogram ku kilogramu. V strede týždňa to začalo naberať na obrátkach. Museli sme objednať druhý kontajner, pretože prvý bol plný. Nakoniec si to rozdali medzi sebou piataci a šiestaci. Vyhrali piataci a my im gratulujeme! Obidve bojujúce triedy spolu vyzbierali 2618,5 kg papiera, čo je 56 % z nazbieraného papiera celej školy. Medzi jednotlivcami boli ocenení za 1. miesto Sebastián Jozefík, 2. miesto Timotej Malý, 3. miesto Oliver Jankovič a mimoriadne ocenenie dostala Táňa Tomeková. Uznanie patrí aj 9.A za to, že do zberu priniesli papier úplne všetci žiaci.

            Ďakujeme pani učiteľke Koňuchovej a tímu žiackej školskej rady, ktorí zber papiera a vyhodnotenie zorganizovali. Za odmeny pre víťazov i všetkých zapojených žiakov patrí poďakovanie Rodičovskému združeniu pri ZŠ Jablonica. Ďakujeme veľmi pekne pani Simonke Dvorskej, ktorá pripravila tortu. Bola fantastická!  

          • Divadielko CVČ Senica

          • Dnes nám dramatický krúžok z CVČ Senica predstavil divadelné predstavenie Budkáčik a Dubkáčik. Členkou tohoto krúžku je aj naša žiačka z 1.A Táňa Tomeková. Ďakujeme za milé spestrenie posledných školských dní pred letnými prádzninami :-)

          • Deň detského úsmevu 2023

          • V sobotu 17. júna sa v škole konalo podujatie Deň detského úsmevu, ktoré ponúkalo bohatý program plný rôznych aktivít pre všetky vekové skupiny. Na najmenších návštevníkov čakal skákací hrad, hasičská pena, deti  sa mohli pustiť do tvorivých dielní a nechýbalo ani maľovanie na tvár. Svojimi choreografiami nás roztancovala tanečná skupina Sonny. Zahanbiť sa nedali ani naši piataci, ktorí predviedli tanečné vystúpenie. V B pavilóne sme mali možnosť pozrieť si výstavu výtvarných prác, ktorú pripravili pán učiteľ Harnúšek a pani učiteľka Pilná so svojimi zverencami z výtvarného krúžku ZUŠ. Okrem výstavy prác si návštevníci mohli vychutnať aj retro módnu prehliadku, ktorá priniesla dávku štýlu a elegancie. Naše modelky a model sa predviedli  v šatách inšpirovaných minulými desaťročiami. Ukážka veteránov bola ďalším zaujímavým prvkom podujatia. Staré, no dobre udržiavané autá a motocykle boli vystavené na ploche pri jedálni, majitelia ochotne porozprávali svoje príbehy o týchto unikátnych vozidlách. Samozrejmosťou bolo občerstvenie v podobe cigánskej a trhancov, o ktoré sa postaral výborne zohratý tím RZZŠ. Momenty z tohto dňa zachytil na objektív svojho fotoaparátu p. Peter Búran, ďakujeme. Deň detského úsmevu  priniesol  radosť a zábavu deťom i dospelým. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník tohto vydareného podujatia.

          • Superfinále školský šport 2023

          • Dňa 13. - 14. 6. 2023 sa v X-BIONIC v Šamoríne uskutočnilo Superfinále o školského majstra Slovenska v atletike.

            Majstrovstvá Slovenska základných škôl privítali tých najlepších športovcov a športovkyne z každého kraja. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu a Národné športové centrum s partnerskými športovými zväzmi pripravili dva dni plné športu, zážitkov a zábavy.

            Naše dievčatá podali výborné výkony:

            Hod vortexom Adela Gbelcová 56,8 metra 1. miesto

            Skok do diaľky Adela Gbelcová 4,82 metrov získala 2. miesto

            Štafeta 4x60 metrov v zložení Gbelcová, Martišová, Fedorová, Zavadilová 3. miesto

            Vrh 3 kg guľou Nina Zavadilová 9,20 metrov 4. miesto

            Beh na 60 metrov Diana Martišová s časom 8,67 sekúnd 10. miesto

            Beh na 800 metrov Agáta Gbelcová 15. miesto

            Hod vortexom Vanesa Poláčková 32,05 metra 19. miesto

            V celkovom poradí sa naša škola umiestnila na 6. mieste. 

            Dievčatám gratulujeme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy!

          • Turnaj v minifutbale

          • V piatok 9. júna sa na našej škole uskutočnil turnaj v minifutbale, ktorý organizovalo Osuské. Na turnaji štartovali žiaci prvého stupňa.  Boli to tímy Smrdáky, Plavecký Peter, Koválov, Častkov, Osuské, Štefanov, Prievaly a Jablonica. Hralo sa v dvoch skupinách a víťazi skupín si zahrali finále o prvé miesto a druhí zo skupiny si zahrali o tretie miesto. Každý účastník obdržal medailu a nechýbalo ani chutné občerstvenie. V konkurencii týchto družstiev si Jablonica vybojovala prvé miesto a najlepším strelcom sa stal Marcel Zeman zo 4.A. Ďakujeme organizátorom za vydarenú športovú akciu.

            Víťazom gratulujeme!

          • Rozprávková noc v škole

          • Nebýva zvykom, aby žiaci prichádzali do školy o siedmej večer. A predsa...

            V túto netradičnú hodinu sa dvere tried otvorili pre malých nocľažníkov. Deti z prvého stupňa si prišli užiť rozprávkový večer plný hier, súťaží a zábavy. Magnetom večera bolo hľadanie rozprávkového pokladu po areáli školy. Toto milé podujatie pre deti zorganizovala pani vychovávateľka ŠKD Janka Michalicová, ktorá je zároveň vedúcou školskej knižnice. Poďakovanie za spoluprácu patrí tiež pani učiteľkám Žákovej a Čurajovej, Rodičovskému združeniu pri ZŠ Jablonica a žiačkam zo žiackej školskej rady.

          • MDD 2023

          • Milé deti!

            V tento špeciálny deň vám želáme veľa radosti, lásky a šťastia. Nech vás sprevádza radostný smiech a hravosť každým krokom, ktorým sa vydáte. Verte si a nebojte sa snívať veľké sny, pretože všetko je možné. Milé deti, nech sa vám splní všetko, čo si želáte a nech ste vždy obklopení láskou a podporou svojich blízkych.

            Všetko najlepšie ku Dňu detí!

            Veľké poďakovanie patrí Rodičovskému združeniu pri ZŠ Jablonica, ktoré spolu s pani učiteľkami túto skvelú opekačku pre deti organizačne zabezpečili.

          • Školské majstrovstvá kraja v atletike

          • Dňa 16. mája 2023 sa v Trnave na atletickom štadióne Slávia uskutočnili Školské majstrovstvá kraja v atletike. Súťažilo sa v šiestich disciplínach a to beh na 60 metrov, beh na 800 metrov, skok do diaľky, skok do výšky, vrh guľou, hod kriketovou loptičkou a štafeta 4 x 60 metrov.

            Našu školu vzorne reprezentovali:

            Nina Zavadilová - vrh guľou - 9,51 m - získala zlatú  medailu - 1. miesto a v skoku do výšky - 130 m ziskala bronzovú medailu - 3. miesto

            Diana Martišová - beh na 60 m s časom 8,76 obsadila 4. miesto a beh na 800 m obsadila 11. miesto.

            Vanesa Poláčková - beh na 800 metrov - 13. miesto a hod kriketkou 10. miesto

            Adela Gbelcová - skok do diaľky - 479 m - získala zlatú medailu - 1. miesto a hod kriketkou - 54 m - striebornú medailu - 2. miesto.

            Štafeta v zložení Gbelcová, Zavadilová, Fedorová, Martišová získali zlatú medailu a teda 1. miesto.

            Celkovo naše dievčatá obsadili pekné 2. miesto. 

            Dievčatám blahoželáme a zároveň ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy!

          • Exkurzia Viedeň 2023

          • V piatok 12. 5. nastal deň „D“. Už od rána pršalo, no napriek tomu sme sa všetci tešili na celoškolskú exkurziu do Viedne.

            Cesta bola dlhá, ale veselá. Prvé kroky smerovali do múzea podmorského sveta. Videli sme rôzne  podmorské živočíchy, ktoré sa ukrývajú v temných hlbinách mora. Na chvíľu sme sa ocitli v útrobách džungle, kde okolo nás poskakovali opičky a lietali pestrofarebné vtáky. Potom sme sa rýchlymi krokmi uhýbajúc hustým dažďovým kvapkám presunuli do prírodovedného múzea. Prezreli  sme si časť expozície, ktorá  sa nám veľmi páčila. Tento krásny deň sme zavŕšili  návštevou McDonald´s, kde sme doplnili naše hladné brušká.

            Už sa teraz nevieme dočkať ďalšej podobnej exkurzie!

            Vanda Medovičová, Sofia Jamrichová

          • 8., 9. máj

          • V utorok 9. mája navštívili šiestaci pamätník obetiam druhej svetovej vojny v obci. Spomenuli sme nielen minulosť, ale i vysvetlili význam 8. a 9. mája pre náš súčasný život. 

            Deň víťazstva nad fašizmom je sviatok oslavovaný na pamiatku bezpodmienečnej kapitulácie nacistického Nemecka, ktorá nadobudla účinnosť 8. mája 1945, čím sa skončila druhá svetová vojna v Európe.

            9. máj je Dňom Európy, dňom  symbolických narodenín Európskej únie. Základy európskej integrácie položil svojim prejavom francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman v máji 1950. Navrhol novú podobu politickej spolupráce v Európe, ktorá by zabránila vojnám medzi európskymi národmi. Vyzval Francúzsko, Nemecko i ďalšie európske štáty, aby združili úsilie pri spoločnej ťažbe uhlia a výrobe ocele a vytvorili Európske spoločenstvo uhlia a ocele (ESUO), predchodcu EÚ.

            Mgr. Anna Hamerlíková