• Učebňa TECHNIKY

          • V piatok 5. mája nám v škole pribudla nová učebňa. Žiaci budú počas hodín Techniky získavať zručnosti v práci s drevom, kovmi, plastami a inými dostupnými materiálmi. Učebňu slávnostne otvorila pani riaditeľka spolu s našimi úspešnými účastníčkami krajského kola Technickej olympiády.

            Po oboznámení so zariadením, strojmi a nástrojmi absolvovali ôsmaci a deviataci prvú hodinu v učebni. Pracovali v skupinách. Osadili novú policu do regála, pripravili kolieska z dreva na vypaľovanie a z drôtu vyrábali srdiečka. Každý upratal svoje pracovné miesto, označil a uložil výrobok. Ani sme sa nenazdali a bol koniec hodiny.

            Poďakovanie patrí vedeniu základnej školy a všetkým, ktorí akokoľvek pomohli. Vybavenie učebne nebolo lacnou záležitosťou.  Nové nástroje stáli nemalé finančné prostriedky. Starým  pracovným stolom  šikovní majstri vdýchli nový život. Spoločne sa podarilo  dobré dielo.

                      Mgr. Anna Hamerlíková

          • Plavecký výcvik 2023

          • Plávanie patrí nesporne k základným športovým zručnostiam človeka. Má nielen rekreačný, športový, ale aj sebazáchovný význam. V 2. polovici apríla absolvovali žiaci 1. stupňa plavecký výcvik v senickej plavárni. Na piatich lekciách plávania pod vedením skúsených trénerov sa zúčastnilo 35 žiakov. Obsahom kurzu bolo zoznámenie s vodou formou aktivít a činností vo vode, ktoré vedú k rozvíjaniu základných plaveckých zručností  pre bezpečné a úspešné plávanie. Deti, ktoré ovládali základný štandard plávania, nacvičovali správnu techniku plaveckých štýlov a ďalšie zručnosti patriace do vodného prostredia.

            V závere kurzu žiaci preukázali svoj pokrok v plávaní a zvládaní prostredia bazéna preplávaním daného úseku podľa individuálnych schopností. Odmenou bolo „Mokré vysvedčenie“ a deťmi veľmi očakávané šmýkanie na toboganoch, šmykľavkách, či pobyt vo vírivke. Nadobudnuté zručnosti budú ďalej rozvíjať pri návštevách plavárne či kúpaliska s rodičmi.

            Do plavárne v Senici nás bezpečne odviezol zmluvný autobus, ktorý plne uhradil Obecný úrad Jablonica, za čo ďakujeme.

          • Deň Zeme

          • Už po 53. raz oslavovali obyvatelia našej planéty 22. apríl ako Deň Zeme. Do celosvetového úsilia chrániť poklady Zeme pre budúce generácie a ostatné tvory žijúce na planéte sa každoročne zapája približne miliarda ľudí. V roku 2023 je mottom osláv „Investujte do našej planéty“, ktoré pripomína, že každý z nás je zodpovedný za záchranu ľudstva pred klimatickou krízou.

            My sme Deň Zeme oslávili prácou. Namaľovali sme pekné výkresy, urobili zaujímavé prezentácie, vyzbierali odpadky, vyčistili školský areál, pripravili lavice na sedenie vonku i na vyučovanie v altánku.  

            Prváci pri príležitosti Dňa Zeme vyzbierali odpadky v okolí školy a zdravotného strediska.

            ​​​​​​​D​​​​​​ruháci presádzali sadenice. So záujmom pracovali s pôdou. Pozorovali zloženie pôdy. Vytvorili si kútik živej prírody.

            Tretiaci vypracovávali úlohy z detského časopisu MAXÍK, rubriku Cítime a myslíme environmentálne. Zamýšľali sa, či je výroba knihy priateľská k prírode. Dočítali sa, že pri výrobe knihy sa vyrubujú lesy. Papierne vypúšťajú do vzduchu oxidy. Pri bielení papiera vzniká dioxín. Spotrebuje sa veľké množstvo vody a energie. Zistili, že najšetrnejší k prírode je knižný kolotoč. Namiesto kupovania nových kníh máme chodiť do knižnice, či vymieňať si knižky s inými ľuďmi.

            Štvrtáci vyzbierali odpadky v parku.

            Žiaci starších ročníkov vyčistili školský areál, pripravili lavice na sedenie vonku i na vyučovanie v altánku.  

            Cieľom tohto najznámejšieho a najpopulárnejšieho spomedzi medzinárodných dní s environmentálnym zameraním je  upozorniť ľudí na problémy životného prostredia. Pripomenúť si našu závislosť na zemských zdrojoch, ktoré nie sú nevyčerpateľné. Mnohé sú obnoviteľné, no na svoju obnovu potrebujú čas a vhodné podmienky, na čo my – ľudia, túžiaci po okamžitom uspokojení svojich potrieb často zabúdame.

          • Máme radi zvieratká

          • V mesiacoch marec a apríl sa naši žiaci zapojili do výtvarnej súťaže MÁME RADI ZVIERATKÁ. Cieľom súťaže je vzbudiť v deťoch záujem o živé tvory, ktoré žijú všade okolo nás a potrebujú, aby sme sa k nim správali s úctou a chránili ich. 

            Ocenená bola práca s názvom ZVIERACIA LÁSKA žiačky 2.A Silvinky Patákovej. V Záhorskom osvetovom stredisku si prevzala diplom a ocenenie z rúk riaditeľky ZOS Senica p. Krištofovej. Ocenená bola aj práca MISIA – ZÁCHRANA MURKA Janka Chalúpku z 5.A - cena OZ Pro felis. Deťom gratulujeme!

          • Veľkonočné tvorenie v ŠKD

          • Maľované vajíčka,

            pekný úsmev na líčka,

            k tomu zdravia dosť,

            krásnu Veľkú noc.

            Pred blížiacimi sa sviatkami jari – Veľkou nocou sme sa v školskom klube pustili do veľkonočného tvorenia. Najskôr sme vyrobili papierové košíčky na kraslice. Potom si dievčatá vyskúšali techniku zdobenia vajíčok opletaním vlnenou alebo bavlnenou niťou.

            K vytvoreniu príjemnej predveľkonočnej atmosféry prispeli aj najmladší družinári, ktorí si vyzdobili triedu kresbami s veľkonočnými motívmi.

            Veľkonočná výzdoba v B pavilóne

          • Okresné kolo PYTAGORIÁDY

          • V dňoch 20. a 21.3.2023 sa naši najlepší matematici z 3. - 8. ročníka zúčastnili okresného kola Pytagoriády, ktoré sa konalo v ZŠ Komenského v Senici.

            V kategórii  P6 a P8  sa im celkom darilo. Šiestaci- Simonka Fedorová a Karol Klásek sa stali úspešnými riešiteľmi. Simonka sa umiestnila na 4. mieste a Kajo na 7. mieste. Z ôsmakov sa úspešným riešiteľom stal Andrej Shevliakov, získal 8. miesto. Naši úspešní riešitelia samozrejme postupujú do krajského kola!

            Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a všetkým riešiteľom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy:):)

             

          • Súdny proces

          • V stredu 29. 3. bola hodina Občianskej náuky iná ako inokedy. Boli sme svedkami ,,súdneho procesu”, ktorý zinscenovali žiaci ôsmeho ročníka v rámci preberania témy Právne inštitúcie SR – Súdy. K projektu pristúpili veľmi zodpovedne. Pripravili scenár, rozdelili si úlohy.  Na riešenie si zvolili vážnu tému, zverenie dieťaťa jednému z rodičov po rozvode. S výsledkom svojej tímovej práce sa predstavili ,,verejnosti”, ktorú zastupovali deviataci a za ,,dospelákov” pani riaditeľka a pani učiteľky.

          • Technika – exkurzia

          • 29. marca navštívili žiaci 6. a 7. ročníka miestnu firmu Jozef Hazucha – Výroba pružín Jablonica.

            Táto malá rodinná firma má na slovenskom trhu dlhoročnú tradíciu. Manželia Hazuchovci nám venovali vzácny čas, so zanietením porozprávali o výrobkoch i pracovných postupoch, trpezlivo všetko vysvetľovali a ukazovali. Dozvedeli sme sa, že firma vyrába pružiny z oceľovej pásky, z nerezovej pásky, pružiny zámkové, pružiny do roliet, tvarové pružiny z drôtu, objímky a iné. 

            Videli sme na vlastné oči, ako sa materiál mení na výrobok. Získali sme veľa nových poznatkov.

            Mgr. Anna Hamerlíková 

          • Návšteva z Osuského

          • V piatok 24. marca do našej školy zavítali žiaci z Osuského, ktorí prijali naše pozvanie a rozhodli sa stráviť deň s nami. Po príchode ich čakala prehliadka školy a jednotlivých učební. Časť prvej hodiny strávili v učebni informatiky. Počas dopoludnia mali možnosť vidieť a zažiť vyučovanie s našimi žiakmi. Nechýbali ani športové súťaže v telocvični a na multifunkčnom ihrisku. Žiaci zistili, že aj keď sú z rôznych škôl, majú veľa spoločného a môžu sa od seba veľa naučiť. Veríme, že sa im u nás páčilo.

          • „Poďme spolu do knižnice“

          • Vo štvrtok 9. marca družinári navštívili v rámci mesiaca knihy obecnú knižnicu. Pani knihovníčka deti oboznámila s prostredím knižnice, vysvetlila im, že požičiavanie kníh má svoje pravidlá a ako s knihami zaobchádzať.

            Školská knižnica pripravila pre žiakov 1. a 2. stupňa čitateľskú aktivitu pod názvom - Akú knihu čítam - . Naši čitatelia tak mali príležitosť oboznámiť spolužiakov so svojou obľúbenou knihou a zároveň ich motivovať k tomu, aby si niektorú z kníh prečítali.

            Najmladší čitatelia - prváci sa vydali poznávať svet rozprávok Čitateľským chodníčkom.

          • Hurbanov pamätník - obvodné kolo

          • Dňa 8. 3. 2023 sa uskutočnilo obvodné kolo 55. ročníka umeleckého prednesu slovenskej poézie a prózy Hurbanov pamätník (Senica okolie).

            Žiak 2.A Filip Samek obsadil v 1. kategórii poézia pekné 3. miesto.

            Gratulujeme Filipkovi a prajeme mu, nech si naďalej rozvíja pekný vzťah k literatúre.

          • Testovanie 9/ Riaditeľské voľno 2. stupeň

          • Dňa  22. marca 2023 (streda) o 8.00 hsa uskutoční povinné testovanie žiakov 9. ročníka - T9 2023.
            - Žiaci musia byť v škole najmenej 15 minút pred začiatkom testovania (7:45).

                 NÁHRADNÝ TERMÍN pre žiakov, ktorí sa z objektívnych dôvodov nemohli zúčastniť
            riadneho termínu, je 4. apríl 2023 v krajských mestách - Trnava.
                 Povolené pomôcky: kalkulačka, rysovacie pomôcky, modré alebo čierne guľôčkové pero.
                 Zakázané pomôcky: mobilné telefóny, výpisky, študijné materiály, učebnice a pod.

                 /Bližšie informácie o T9 2023 nájdete TU./

            !!! Z tohto dôvodu budú mať žiaci 2. stupňa riaditeľské voľno!!!

          • SPEED BADMINTON

          • Speed badminton, známy aj ako crossminton, je dynamický a rýchly šport, ktorý kombinuje prvky tenisu, squashu a tradičného badmintonu. Je výbornou formou kondičného tréningu, ktorý zlepšuje koordináciu, rýchlosť, obratnosť a vytrvalosť hráčov. Speed badminton je šport, ktorý môže hrať každý bez ohľadu na vek a úroveň zručností. Okrem toho, že je to výborná forma tréningu, je to aj zábavná aktivita.

            Dňa 15.02.2023 sa konal v našej škole turnaj v SPEED BADMINTONE. Za ocenenia pre najlepších hráčov ĎAKUJEME OBCI JABLONICA.

            V kategórii mladší žiaci sa zúčastnilo 14 účastníkov.

            Poradie:

            1.      Kabaňa Lukáš

            2.      Klásek Karol

            3.      Poláčková Vanesa

            V kategórii starší žiaci sa zúčastnilo 21 účastníkov.

            Poradie:

            1.      Ondrúšek Matias

            2.      Zavadilová Nina

            3.      Cebula Filip

          • Hurbanov pamätník – školské kolo

          • Dňa 15. februára prebehlo školské kolo Hurbanovho pamätníka. Žiaci boli rozdelení do kategórií podľa veku a recitovali básne od slovenských autorov: 

            1. kategória 1. - 4. ročník:   14 žiakov

            2. kategória 5. a 6. ročník:     2 žiaci

            3. kategória 7. - 9. ročník:      5 žiakov

            O víťazoch rozhodla porota v zložení Mgr. Jaroslava Koňuchová, Mgr. Andrea Rusová a Mgr. Viera Žáková.

            ​​​​​​​Žiaci v 1. kat., ktorí sa umiestnili na 1. až 3. mieste, boli odmenení knihou Veveričkine trampoty od autora Miroslava Búrana, sladkou odmenou a diplomom. Žiak Filip Samek postupuje do obvodného kola v Senici, ktoré sa bude konať v ZUŠ dňa 8. marca 2023. Sladkú odmenu dostali od Rodičovského združenia pri ZŠ Jablonica všetci zúčastnení žiaci. Z 2.a 3. kategórie nepostúpil žiaden recitátor do obvodného kola v Senici.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            Vyhodnotenie:

            1. kategória:

            1. miesto: Filip Samek z 2.A

            2. miesto: Dalibor Králik zo 4.A

            3. miesto: Nela Ďurišová z 3.A

            3. kategória:

            1. miesto: Diana Martišová z 9.A

            2. miesto: Adela Gbelcová z 9.A

            3. miesto: Alexandra Fedorová a Laura Hlatká z 9.A

            Recitačná súťaž Hurbanov pamätník má na žiakov množstvo pozitívnych vplyvov. Okrem toho, že ich motivuje prezentovať sa pred ostatnými, rozvíja aj ich kreativitu a sebavedomie. Žiaci sa učia pracovať s textom, zdokonaľujú svoje recitačné schopnosti a získavajú lepšie porozumenie pre slovenskú literatúru a kultúru.

          • Valentínska pošta

          • A opäť bol Valentín!

            V pondelok 13. februára sme vyzbierali Valentínky, ktoré vytvorili naši žiaci a v utorok na Valentína sme ich doručovali. No Valentínky si medzi sebou nevymieňali len zaľúbenci, ale aj kamaráti. V prvej triede dokonca dostal každý žiačik. Dôležité bolo to, že sme všetci mali úsmev na tvári a dobrý pocit v srdiečku. 

             Adelka, Dianka – členky ŽŠR – valentínske poštárky

          • Karneval v ŠKD

          • Fašiangové obdobie je spojené so zábavou a KARNEVALOM. Dňa 14. 2. 2023 sa v našom školskom klube ozýval šťastný smiech detí a veselá hudba. Karneval sme zahájili sprievodom, v ktorom sa ukázali deti v krásnych maskách. Asi najväčšie zastúpenie mali filmoví hrdinovia. Našli sa aj zvieratká, princezné, hasiči, víly a mnoho ďalších. Príjemnej karnevalovej nálade nechýbala hudba, chutné občerstvenie a rôzne hry.

          • 13. ročník - Technická olympiáda – krajské kolo

          • Technická olympiáda  je súťaž určená žiakom základných škôl a  osemročných gymnázií, ktorá svojím obsahom motivuje žiakov k tvorivej činnosti. Má dve kategórie – pre žiakov  5. – 7. ročníka ako súťaž jednotlivcov,  pre žiakov 8.- 9.ročníka ako súťaž dvojíc. Súťaž je organizovaná v 4 kolách: školské, okresné, krajské a celoštátne.

            Po úspešnom absolvovaní školského a ako víťazky okresného kola súťaže sa naše deviatačky Alexandra Blažková a Alexandra Fedorová zúčastnili krajského kola Technickej olympiády, ktoré sa konalo  v priestoroch Strednej odbornej školy technickej  v Piešťanoch 7. februára 2023.

            Najprv každá sama v limite 30 minút absolvovala vedomostný test pozostávajúci z 13 náročných otázok. Po prestávke sa presunuli do dielne a spolu už ako dvojica podľa technického výkresu pracovali na výrobe dreveného košíka. Podarilo sa im urobiť dobre vyzerajúci funkčný výrobok.

            V celkovom hodnotení obsadili pekné 5. miesto. Overili si svoje vedomosti, logické myslenie, priestorovú predstavivosť a manuálnu zručnosť. Obom dievčatám patrí veľké poďakovanie za reprezentáciu školy v tejto náročnej súťaži.  

            Mgr. Anna Hamerlíková