• 13. ročník - Technická olympiáda – krajské kolo

          • Technická olympiáda  je súťaž určená žiakom základných škôl a  osemročných gymnázií, ktorá svojím obsahom motivuje žiakov k tvorivej činnosti. Má dve kategórie – pre žiakov  5. – 7. ročníka ako súťaž jednotlivcov,  pre žiakov 8.- 9.ročníka ako súťaž dvojíc. Súťaž je organizovaná v 4 kolách: školské, okresné, krajské a celoštátne.

            Po úspešnom absolvovaní školského a ako víťazky okresného kola súťaže sa naše deviatačky Alexandra Blažková a Alexandra Fedorová zúčastnili krajského kola Technickej olympiády, ktoré sa konalo  v priestoroch Strednej odbornej školy technickej  v Piešťanoch 7. februára 2023.

            Najprv každá sama v limite 30 minút absolvovala vedomostný test pozostávajúci z 13 náročných otázok. Po prestávke sa presunuli do dielne a spolu už ako dvojica podľa technického výkresu pracovali na výrobe dreveného košíka. Podarilo sa im urobiť dobre vyzerajúci funkčný výrobok.

            V celkovom hodnotení obsadili pekné 5. miesto. Overili si svoje vedomosti, logické myslenie, priestorovú predstavivosť a manuálnu zručnosť. Obom dievčatám patrí veľké poďakovanie za reprezentáciu školy v tejto náročnej súťaži.  

            Mgr. Anna Hamerlíková

          • 15. ročník – Dejepisná olympiáda – okresné kolo

          • Dejepisná olympiáda je súťažou jednotlivcov a je určená žiakom 6. – 9. ročníka základných škôl, žiakom primy až oktávy osemročných gymnázií (OG), žiakom 1. – 4. ročníka stredných škôl.

            Súťaž sa usporadúva každoročne a člení sa podľa kategórií a súťažných kôl:

            C – žiaci 9. ročníka ZŠ a 4. ročníka OG, D – žiaci 8. ročníka ZŠ a 3. ročníka OG,
            E – žiaci 7. ročníka ZŠ a 2. ročníka OG, F – žiaci 6. ročníka ZŠ a 1. ročníka OG.

            Úspešní riešitelia školského kola postúpili do okresného, ktoré sa konalo 8. februára 2023 v ZŠ V. P. Tótha Senica. Prebiehalo prezenčnou formou. Úlohou každého súťažiaceho bolo vypracovanie písomného testu, ktorý sa skladal z troch častí : 1. prebrané učivo v danom ročníku, 2. monotematický celok – Veda a technika, 3. regionálna história – pamiatky. Otázky a úlohy boli veľmi náročné.

            Našu školu reprezentovali:  Adela Gbelcová  a Laura Hlatká 9.A, Paulína Masárová 8.A. Ako náhradníčka postúpila Sofia Pernecká 6. A.

            Všetky dievčatá podali veľmi dobrý výkon a dosiahli pekné body. Ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Mgr. Anna Hamerlíková 

          • Pozdrav z lyžiarskeho výcviku

          • Lyžiarsky výcvik - ,,Na lyžaráku “

            Od 5. februára 2023 sa konal týždňový lyžiarsky výcvik, ktorého sa zúčastnili žiaci piatej, šiestej a siedmej triedy. Bolo nás tam 16. Lyžiarsky výcvik bol v Belianskych Tatrách v hoteli Magura, ktorý sa nachádza blízko obce Ždiar. Lyžovali sme sa. Keď sme sa dolyžovali, tak sme chodievali na poobednú prechádzku a hľadali sme medveďa :-) Chodili sme aj do jednej dedinky, kde bol obchod a boli tam aj suveníry. Po lyžovaní sme hrávali aj stolný futbal, stolný tenis, biliard. Bolo výborne.

            Anabela Drinková, 6.A

          • Okresné kolo olympiády z ANJ

          • Dňa 17. 1. 2023 sa konalo okresné kolo olympiády z anglického jazyka v Senici na 3. ZŠ, Sadová 620. Zúčastnili sa v ňom žiaci ZŠ a osemročného gymnázia z okresu Senica.

            Súťažili v dvoch kategóriach:

            A kategória - 5., 6. a 7. ročník ZŠ a prima a sekunda osemročného gymnázia

            B kategória - 8. a 9. ročník ZŠ a tercia a kvarta osemročného gymnázia

            Z našej školy súťažil v A kategórii žiak 6.A triedy  Karol Klásek, ktorý bol zároveň jediný žiak 6. ročníka ZŠ. Ostatní súťažiaci boli siedmaci alebo gymnazisti.

            V B kategórii súťažila žiačka 9.A triedy Alexandra Fedorová, ktorá bola aj úspešná riešiteľka, k čomu jej srdečne blahoželáme.

            Obidvom našim žiakom ďakujeme za účasť v takej náročnej súťaži, akou olympiáda z anglického jazyka je a sme hrdí, že uspeli v takej veľkej konkurencii. Všetci žiaci, ktorí sa v nej zúčastnili, boli pochválení od predsedu poroty.  

            Želáme im do budúcnosti veľa úspechov a nadšenia v ich ďalšom vzdelávaní a zdokonaľovaní sa v anglickom jazyku.

            Mgr. Marta Čurajová

          • Karneval v ŠKD - pozvanie - zmena termínu

          • Dňa 14. 2. 2023 sa v popoludňajších hodinách v našom školskom klube uskutoční fašiangová zábava - KARNEVAL. Pozvané sú nielen deti zo školského klubu, ale i deti z celého prvého stupňa. Môžu sa

            tešiť na zábavné súťaže, prehliadku masiek, občerstvenie, hudbu a zábavu.

             

          • Detský karneval 2023

          • Fašiangy trvajú od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Toto obdobie je symbolickým prechodom medzi zimou a jarou. Tak ako v minulosti je to obdobie svadieb, zabíjačiek, plesov, karnevalov.

            Prvým fašiangovým podujatím v našej obci bol Detský karneval. Na sobotňajšie popoludnie, 14. januára, pozvali členovia Rodičovského združenia pri Základnej škole Jablonica do Domu kultúry priaznivcov karnevalového veselia. Krásne upravenú a vyzdobenú sálu zaplnili rôzne masky. Promenáda masiek bola úžasná. Odvážne detičky sa prešli po červenom koberci a predstavili sa nám. Sálou prechádzali malí i veľkí, niektorí v sprievode rodičov. Videli sme princezné, čarodejnice, šašov, víly, čertov a čertice, včielky, kovbojov, postavičky z každodenného života a mnoho rôznych  rozprávkových bytostí.

            Karneval otvorila a prítomných privítala predsedníčka Rodičovského združenia pri ZŠ Jablonica pani Vierka Jankovičová. Zábava počas celého popoludnia prebiehala pod taktovou DJ  LUCASa a šaša Jara. Deti sa dosýtosti vytancovali a vyšantili. Šašo ich nenechal nudiť sa a neúnavne prichádzal s novými zaujímavými kúzlami, hrami a súťažami. Príjemným spestrením programu bolo vystúpenie mažoretiek základnej školy.            

            Rada rodičov RZZŠ ako hlavný organizátor výborne zvládla prípravu karnevalu. Pre návštevníkov bolo pripravené  pestré,  chutné občerstvenie, bohatá tombola a fotokútik.  Z každého kúta ,,dýchala príjemná atmosféra”.

            Dobrá vec sa podarila. Rozžiarené detské očká a spokojné úsmevy rodičov sú najkrajšou odmenou za všetko vynaložené úsilie. 

            Poďakovanie patrí Obecnému úradu Jablonica, vedeniu Základnej školy Jablonica a všetkým sponzorom.

        • Pytagoriáda
          • Pytagoriáda

          • Pytagoriáda- školské kolo

            V dňoch 7. a  8. 12.2022 sa konalo online formou školské kolo matematickej súťaže- Pytagoriáda. Mali sme niekoľko úspešných riešiteľov, ktorí postupujú do okresného kola:

            3.A: Juraj Otépka a Zuzana Cebulová

            4.A: Teodor Križan a Sára Dosoudilová

            5.A: Sofia Jamrichová, Gregor Jančovič, Vanda Medovičová

            6.A: Karol Klásek, Simona Fedorová

            8.A: Andrej Shevliakov, Paulína Masárová, Nina Zavadilová, Kristián Harasník

            ĎAKUJEME ZA REPREZENTÁCIU : )

             

          • Návšteva predškolákov

          • Dňa 11. 1. 2023 k nám zavítali deti z materskej školy. Privítala ich pani učiteľka Zuzka, pani riaditeľka a mažoretky so svojim vystúpením. Následne sa s nimi naši prváci podelili o školské lavice. Predškoláci si mohli vyskúšať, aký je to pocit byť v škole. Samozrejme sa všetci spolu aj chvíľku učili. Pani učiteľka za pomoci škriatka Mima hravou formou deti oboznámila s vyučovaním. Prváci im ukázali, ako vedia čítať a počítať, zapojili ich do písmenkovej hry Muchy, za ktorú dostali všetci sladkú odmenu. Zároveň sa naučili niečo o ľudských zmysloch a to konkrétne o chuti, vďaka ktorej vieme, že cukrík je sladký :-) Dúfame, že si deti odniesli zo školy nielen malú maškrtku, ale aj dobrý pocit, že aj ony budú čoskoro "veľkí" školáci.

            Tešíme sa na nich na zápise do 1. triedy!

          • Poďakovanie - altánok

          • Základná škola Jablonica a Rodičovské združenie pri ZŠ Jablonica v mene detí a celého kolektívu vyjadrujú touto cestou úprimné poďakovanie pánovi  Martinovi Čerešníkovi a firme TIREX Jablonica za bezplatnú výrobu a montáž krycích plachiet na altánok. Náš altánok sa tak stal oveľa univerzálnejším miestom a deti si ho v pekných dňoch budú môcť užívať až do neskorej jesene.

          • Poďakovanie

          • Základná škola Jablonica v mene detí a celého kolektívu vyjadruje touto cestou úprimné poďakovanie pánom Petrovi Dosoudilovi, Silvestrovi Nestarcovi ml., Tomášovi Miakišovi, Sebastiánovi Vozárovi a Dávidovi Lukáčovi za montáž LED svietidiel v triedach ZŠ Jablonica bez nároku na odmenu.

          • Čaro zimy 2022

          • Kým  zahájime oficiálne vianočné prázdniny,  tak sa Vám ešte pochválime ocenenou prácou našej žiačky Viktórie Tomekovej z 8.A triedy. Zároveň ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa taktiež zapojili svojimi výtvarnými  prácami do sútaže vyhlásenej CVČ Senica s názvom Čaro zimy.

            Viki srdečne blahoželáme!

            Mgr. Andrea Rusová

          • DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA – školské kolo

          • V piatok, 9. 12. 2022 sa konalo prezenčne školské kolo Dejepisnej olympiády.  Žiaci súťažili v troch kategóriách: F – 6. ročník, šesť žiakov, D – 8. ročník, traja žiaci  a C – 9. ročník, 5 žiačok. Všetci riešili test pozostávajúci z troch častí: 1. monotematický celok – objavy a vynálezy, 2. prebrané učivo v danom ročníku a 3. úlohy z regionálnej histórie. Maximálny počet bodov v teste bol 100.

            Úspešní riešitelia:

            F – Simona Fedorová 92 b., Linda Reháková 90b., Sofia Pernecká 82 b., Lukáš Kabaňa 73 b. , Agáta Gbelcová 73 b., Karol Klásek 72 b..

            D – Paulína Masárová 80 b., Kristián Harasník 79 b..

            C – Laura Hlatká 88 b., Adela Gbelcová 82 b., Alexandra Blažková 78 b., Alexandra Fedorová 77 b., Diana Martišová 74 b..

            Prví dvaja v každej kategórii postupujú do okresného kola a budú našu školu reprezentovať 8. februára  v Senici.

                       Blahoželáme!

            Mgr. Anna Hamerlíková

          • Advent v ŠKD

          • Počas Adventu vládla aj u nás v školskom klube vianočná atmosféra. S deťmi sme sa rozprávali o blížiacich sa sviatkoch, dodržiavaní tradícií a zvykov. Ozdobovali sme vianočný stromček,  pozerali sme rozprávky s vianočnou tematikou, piekli a zdobili medovníčky, spievali koledy a vyrábali  vianočné výrobky. Práca nám išla pekne od ruky, pretože sme sa už veľmi tešili na tie najočakávanejšie sviatky v roku. 

            Prajeme všetkým deťom krásne Vianoce, veľa darčekov a radostnej zimnej pohody. 

          • Vianočné trhy#dnes#program

          • Na vianočných trhoch vás radi privítame od 13:00 hod., kde bude na výber široká paleta  výrobkov šikovných rúk.  

            Tešiť sa môžete aj na živý betlehém aj so zvieratkami, kde bude možné odpáliť si prvé betlehémske svetlo.

            V malej zasadačke Domu kultúry bude inštalovaná výstava prác detí zo ZUŠ, ktorá bude otvorená cca. do 15:00 hod..

            Žiaľ, vystúpenie detí z MŠ a ZŠ je zrušené z dôvodu vysokej chorobnosti detí.

          • Vianočné pečenie

          • ...aj naši družinári sa zapojili do príprav na vianočné trhy. Pomáhali pri pečení medovníkov a rôznych druhov vianočného pečiva. Za pomoc a radu ďakujeme pani kuchárkam.

            Príďte, uvidíte, ochutnáte. Tešíme sa na Vás!

          • ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY Z ANGLICKÉHO JAZYKA

          • V dňoch 29. 11. a 30. 11. 2022 sa konalo na našej škole školské kolo olympiády z anglického jazyka. Zúčastnilo sa na ňom spolu 16 žiakov, ktorí súťažili v dvoch kategóriách. V kategórii 1A súťažili 4 žiaci z triedy 5.A a 4 žiaci z triedy 6.A. V kategórii 1B sa zúčastnilo 5 žiakov z triedy 8.A a 3 žiačky z triedy 9.A.

            Písomná časť pozostávala z testov z gramatiky, používania slovnej zásoby, počúvania s porozumením a z čítania s porozumením. Ústna časť sa skladala z dialógu - rozhovoru na danú tému - roleplay a monológu - rozprávanie príbehu o obrázku - picture story. Maximálny počet bodov bol 70 a pre úspešného riešiteľa bolo treba dosiahnuť 42 bodov.

            Výsledky v kategórii A - prvé tri miesta:

            1. miesto: Karol Klásek - 6.A - 53,5 boda -  úspešný riešiteľ

            2. miesto: Radka Sládková - 5.A- 48 bodov - úspešná riešiteľka

            3. miesto: Agáta Gbelcová - 6.A - 38 bodov

            Kategória 1B:

            1. miesto: Andrej Shevliakov - 8.A - 70 bodov- úspešný riešiteľ

            2. miesto: Alexandra Fedorová - 9.A - 66 bodov- úspešná riešiteľka

            3. miesto: Lea Lukáčová - 8.A- 57,5 boda - úspešná riešiteľka

            Úspešné riešiteľky boli aj žiačky z  9.A triedy - Adela Gbelcová, s počtom bodov 52 a Alexandra Blažková s počtom bodov 45,  ktoré sa umiestnili na 4. a 5. mieste.

            Všetkým žiakom, ktorí sa tejto náročnej olympiády zúčastnili ďakujem za účasť.

            Do okresného kola postupuje len 1 žiak z každej kategórie, teda Karol Klásek a Andrej Shevliakov. Srdečne im gratulujeme, ako aj všetkým úspešným riešiteľom a želáme im veľa úspechov v okresnom kole olympiády z anglického jazyka.

            Mgr. Marta Čurajová