• Vyhodnotenie zberu papiera

          • Od pondelka 16. októbra do piatka 20. októbra 2023 prebiehal v našej škole jesenný zber papiera.  Do zberu sa zapojili všetky triedy, čo nás veľmi teší. Spoločne sme vyzbierali krásnych 8880 kg papiera. Kontajner sa podarilo naplniť až trikrát :-)

            Po napínavom "súboji" sa na 1. mieste umiestnila 6.A, na 2. mieste 7.A a na 3. mieste 5.A. Veľkú pochvalu si zaslúži aj 3.A s 1343,25 kg. Okrem kolektívov boli ocenení aj najusilovnejší jednotlivci, ktorí priniesli nad 100 kg papiera.

            Zber papiera v našej základnej škole sa stal viac ako len ekologickou aktivitou. Veríme, že takýmito krokmi meníme svet k lepšiemu a pripravujeme našich žiakov na zodpovednú a udržateľnú budúcnosť. Zároveň pomáhame šetriť prírodné zdroje a energiu, ktoré by inak boli využité pri výrobe nového papiera.

            Za spoluprácu pri organizovaní zberu papiera ďakujeme žiackej školskej rade pod vedením pani učiteľky Koňuchovej, Rodičovskému združeniu pri ZŠ Jablonica za ceny, pánovi školníkovi, pani upratovačke Nikolke a pani kuchárkam za pomoc pri vážení.

            Tieto ocenenia nie sú len odmenou za prácu, ktorú ste odviedli, ale aj inšpiráciou pre nás všetkých. Srdečne blahoželáme víťazom a ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do zberu papiera.

          • 23. október – Medzinárodný deň školských knžníc

          • Pri príležitosti Dňa školských knižníc sa pre žiakov našej školy opäť netradičným spôsobom otvorili dvere školskej knižnice. Knižnica slúži žiakom nielen na čítanie a požičiavanie si kníh,  ale aj na rôzne voľnočasové aktivity .

            Žiačky štvrtého ročníka  si pripravili pre svojich mladších spolužiakov z prvého stupňa zaujímavé rozprávkové podujatie Poďme spolu do rozprávky.

            Na úvod nás do sveta rozprávok zaviedla Rozprávková pesnička. Po veselej pesničke nasledovala prezentácia o spisovateľoch pre deti, doplnená čítaním krátkych ukážok z ich tvorby. Rozprávkové hádanky preverili malých čitateľov, či poznajú postavy zo  známych ľudových rozprávok. Sme radi, že môžeme u žiakov zábavnými formami podporovať dobrý vzťah ku knihe a k čítaniu.

          • Týždeň zdravej výživy

          • Tak ako každý rok v októbri organizuje naša škola "Týždeň zdravej výživy" v rámci projektu Zdravie v školách. Nie je tomu inak, ani v tomto školskom roku. 

            S nástupom jesene, pestrých farieb, vôní ovocia a zeleniny sme si i my pripomenuli "Svetový deň výživy". K aktivitám v rámci týždňa zdravej výživy patrila súťaž o najnápaditejšiu zdravú desiatuSvetový deň jablka.  Deti s rodičmi boli veľmi kreatívni a pripravili nápadité desiate. Teší nás, že všetci robíme pre zdravie detí niečo viac. Veríme, že návyky, ktoré im vštepujeme, sa stanú súčasťou ich života. V rámci Svetového dňa jablka, deti vyzdobovali jabĺčka, upiekli jablkové koláče a každodenné témy sme doplnili výtvarnými a tvorivými činnosťami, v ktorých žiaci mohli aplikovať získané vedomosti. 

            Zdravá výživa, správne stravovacie návyky, pohybová aktivita, dostatok spánku a pozitívne myslenie sú najlepšie piliere pre naše zdravie.

            " Jedz málo a večeraj menej, pretože zdravie každého tela sa kuje v dielni žalúdka "(Miguel de Cervantes).

            1.A

            1.B

            2.A

            3.A

            4.A

          • ODPADÁČIK alebo výrobky z odpadu

          • Žiaci 1. stupňa ZŠ v Jablonici sa tak, ako po minulé roky, zapojili do súťaže s environmentálnou tematikou ODPADÁČIK  alebo výrobky z odpadu. Zapojilo sa 20 žiakov. Nakoľko sa v Senici tento rok nekoná okresné kolo (informácia zo ZOS Senica), nepostupuje žiadne dielko.

            Žiaci s pomocou svojich rodičov vytvorili zaujímavé a pekné diela. Pri práci využili odpadové materiály z papiera, kartónu, plastu, železa. Prekrásne diela plné fantázie sme odmenili sladkou odmenou od Rodičovského združenia pri ZŠ Jablonica. Každý žiak dostal Pochvalný list.

            Práce detí budú vystavené v priestoroch chodby B pavilónu, kde si ich môžu pozrieť ostatné deti a rodičia. Všetkým ďakujem za spoluprácu.

            Uč. Mgr. Viera Žáková

          • Školské kolo Technickej olympiády 2023/24

          • Technická olympiáda (TO) je súťaž určená žiakom 5. - 9. ročníka základných škôl a príslušných ročníkov osemročných gymnázií, ktorá svojím obsahom motivuje žiakov k tvorivej činnosti. TO má dve kategórie (kategória B pre 5. - 7. ročníky ako súťaž jednotlivcov, kategória A pre 8. -  9. ročníky ako súťaž dvojíc). Súťaž je organizovaná v 4 kolách (školské, okresné, krajské, celoštátne).

            V stredu, 11. 10. 2023 sa konal už 14. ročník Technickej olympiády. 60 žiakov II. stupňa našej školy absolvovalo online školské kolo.

            V kategórii A sú úspešnými riešiteľmi: Paulína Masárová, Andrej Shevliakov, Kristián Harasník z 9.A, Gabriel Gaži z 8.A.

            V kategórii B sú úspešnými riešiteľmi: Linda Reháková, Simona Fedorová.

            Kritériá na postup do okresného kola splnili:  Paulína Masárová, Andrej Shevliakov a Linda Reháková.

            Blahoželáme!    

            Mgr. Anna Hamerlíková

          • V škole bez školy 2023

          • Prinášame Vám fotoreportáž z vydareného 2. ročníka dňa otvorených dverí s názvom "V škole bez školy" . Veľké poďakovanie patrí ochotným rodičom z Rodičovského združenia pri ZŠ Jablonica a kolektívu zamestnancov školy. Zaujímavým spestrením bolo vystúpenie členov klubu Kynológia Jablonica, za ktoré im touto cestou veľmi pekne ďakujeme.


            Foto: Ing. Peter Búran

            Do fotogalérie bol pridaný nový album V škole bez školy 2023.