• Gymnastická telocvičňa

          • V našej škole venujeme veľkú pozornosť inovovaniu a prinášaniu nových možností pre našich žiakov. Teší nás, že sme mohli deťom poskytnúť nový priestor na rozvoj ich pohybových schopností, kde objavia radosť nielen z pohybu, ale aj z hravej formy učenia.

          • Ako sme slávili

          • 55. výročie Základnej školy v Jablonici

                 10. november 2023 bol dňom slávnostným. Od rána bolo rušno. Vrcholili prípravy 55. výročia otvorenia budovy súčasnej základnej školy. Žiakom a zamestnancom školy odovzdala pani riaditeľka na pamiatku drobné darčeky. Deti dostali magnetky v tvare jabĺčka, ktoré symbolizuje našu školu a buletin. Magnetky pre deti zhotovil bezplatne pán Tomáš Miakiš - TomiArt, za čo mu touto cestou vyjadrujeme úprimné poďakovanie. Pre spomienku na tento slávnostný deň boli urobené pamätné fotografie.

                 Dopoludnia si program užili súčasní žiaci ,,nanečisto”. Popoludní sa brány školy otvorili pre bývalých zamestnancov školy, zástupcov samosprávy, členov rady školy, rady rodičov a ostatných hostí. Všetkých privítala pani riaditeľka  Mgr. Ľubomíra Kukanová a členovia žiackej školskej rady. Program otvorili mažoretky. Po ich krásnom sviežom vystúpení sa prihovorila prítomným pani riaditeľka. Poďakovala za vykonanú prácu bývalým pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom, za spoluprácu pánovi starostovi, pracovníkom obecného úradu, hlavnej kontrolórke obce, poslancom obecného zastupiteľstva,  sponzorom, rodičom a ostatným priateľom školy. Informovala o organizácii školy v tomto školskom roku. Krátkym prierezom históriou školy  od otvorenia budovy 2. septembra 1968 zaspomínala bývalá riaditeľka základnej školy Mgr. Aurélia Kováčová. Za pomoc a spoluprácu súčasným vyučujúcim poďakovala a odovzdala ružu predsedkyňa rodičovského združenia Viera Jankovičová. Po príhovoroch bolo pre hostí pripravené malé občerstvenie a prehliadka priestorov školy. V priateľskom rozhovore prechádzali v sprievode členov žiackej školskej rady jednotlivé triedy a odborné učebne. Záujem vzbudila výstavka ,,retro” pomôcok. Prekvapením a darčekom súčasne pre všetky deti bola nová telocvičňa pre I. stupeň na poschodí.         

                 Oslavy pokračovali o 17,00 v kultúrnom dome. Pri vstupe do sály bola nainštalovaná výstavka výtvarných prác, projektov a fotografií žiakov.

                 Tradične sa ako prvé na pódiu predstavili mažoretky. Kaleidoskopom bohatého programu sprevádzali  moderátori Filip Jankovič ako bývalý predseda a Paulína Masárová ako súčasný predseda žiackej školskej rady. Škole ,,jubilantke” zablahoželal starosta obce Ing. Silvester Nestarec, ktorý bol v minulosti tiež žiakom tejto školy. V prvom bloku vystúpili   bývalí žiaci  Igor Ričány, Ing. Jozef Kerecman, Ladislav Chovanec (hudobná skupina Pruclek), Alexandra Fedorová, Alexandra Blažková a Ing. Anton Fiala (Osuská kapela) . Online sa prihovoril Gregor Hološka, Filip Zavadil a Marianna Gubová. Za súčasných výnimočne úspešných žiakov sa predstavil online Kristián Harasník.

                 Druhý blok programu otvorili prváčikovia z I.B ľudovým tančekom ,,sotýš”. Publikum potešili pekným tančekom aj žiačikovia z I.A. Tretiaci obohatili program básničkami o macíkovi. Druháčka Viktória Janšáková zaspievala Keby som bola princezná  Arabela.  Šiestaci zatancovali letkis. Na mazúrku sa k nim pridali na javisku  siedmaci.  Piataci  vytvorili pod javiskom samostatné ,,koliesko”. Zlatým klincom programu  bola scénka zo školského prostredia humorne doplnená piesňami, ktorú nacvičili šiestaci, siedmaci a "pani učiteľka" Viki z 9.A.  Na záver vystúpila Osuská kapela.  Skladbami zo svojho repertoáru najprv rozospievali sálu a nakoniec aj roztancovali. 

                 55 rokov. Je to veľa alebo málo? V živote školy určite dosť. V živote človeka tiež. V týchto rokoch má človek niečo za sebou. Vie sa orientovať v rôznych problémoch. A tak isto je to aj so školou. Aj škola je živý organizmus. Trápi sa, teší sa, rieši problémy. A je to pekné. Lebo rieši problémy tých, čo tvoria budúcnosť – detí. Preto si prajme spoločne, nech sa darí deťom, nech sú spokojní učitelia a rodičia.

                 Na  záver možno konštatovať, že oslava 55. výročia sa vydarila  Všetkým, ktorí sa na príprave akýmkoľvek spôsobom podieľali, patrí veľké ĎAKUJEM!

                 Zo spomienok a zážitkov, ktoré odzneli aj mimo javiska a príhovorov by sa dala napísať veľmi hrubá kniha. Bola by to dlhá a sčasti márna práca. Dôležité je, že každý si nosí vo svojom srdiečku tie svoje.

          • Jeseň v ŠKD

          • V školskom klube sa deti nielen hrajú, behajú vonku či sa pripravujú na vyučovanie. Medzi ich obľúbené činnosti tiež patria chvíľky tvorivosti a kreativity. A pestrofarebná jeseň dáva veľa možností. Vyrábali sme ježkov, ovocie, dyne, lampáše, škriatkov z lístia. Tvorili sme z gaštanov. Vydarené výtvory zdobia chodby našej školy. Taktiež sme chodili na vychádzky jesennou prírodou, relaxovali na čerstvom vzduchu a pozorovali zmeny v prírode. Upršané dni sme si s deťmi spríjemnili okrem iných aktivít i spevom a tancom. 

            2. oddelenie ŠKD

          • 17. ročník súťaže iBobor

          • Čo je iBobor?

            V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagiené  v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín.

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Súťaž prebiehala 6. - 10. novembra 2023, pričom každý deň súťažila jedna kategória. Zapojili sme všetkých žiakov, aby si overili svoje zručnosti. 

            Kategória : Drobci: 2.-3. ročník ZŠ,  úspešní riešitelia : Jakub Sládeček, Sebastián Jozefík, Patrícia Cebulová, Filip Samek

            Kategória : Bobríci: 4.-5. ročník ZŠ, úspešní  riešitelia : Sára Dosoudilová, Sára Ester Manďáková, Teodor Križan, Romana Otépková, Kvetoslava Hlozáková

            Kategória : Benjamíni: 6.-7. ročník ZŠ, príma a sekunda osemročného gymnázia, úspešní riešitelia: Karol Klásek, Simona Fedorová

            Kategória :  Kadeti: 8.-9. ročník ZŠ, tercia a kvarta osemročného gymnázia, úspešní riešitelia : Gabriela Macejková, Andrej Shevliakov, Lea Lukáčová, Kristián Harasník