• Novinky z našich lavíc

          • Žiaci 8. a 9. ročníka spolu s triednymi učiteľkami sa 21. 9. 2021  zúčastnili exkurzie. Ráno o ôsmej  autobus vyrazil smer Smolenice. Tu, v najbližšom okolí je množstvo zaujímavých lokalít a bolo by škoda ich nespoznať.

            Prvou zastávkou bola včelovina. Množstvo informácií o živote včiel zaplavilo hlavičky žiakov. V prvej časti to bola len teória, ale druhá časť bola zaujímavejšia. Prehliadka histórie života včiel,  histórie úľov, ale aj práce  brtníkov. A najchutnejšia bola ochutnávka troch druhov medu. Ale najzaujímavejšie bolo vyrobenie vlastnej medovej sviečky s vlastným menom.

            Neskôr sme sa presunuli na Smolenický zámok, kde nám veľmi milá pani porozprávala o histórii zámku. Potom sme si prehliadli interiér a nakoniec sme vyšli na vyhliadkovú vežu.

            Po ceste k autobusu sme obdivovali chovný rybník so pstruhmi dúhovými, poznávali sme stromy v  zámockom parku a niekoľkostoročné lipy pred kostolom.

            Domov sme sa vrátili po 13,00 hod. S novými vedomosťami a dobrým pocitom, že sme opäť niečo nové spoznali.

            Ďakujeme pani učiteľke Mgr. J. Čapkovej za zorganizovanie tejto exkurzie.

             

                       Žiaci IX.A : Liana Černeková, Filip Jankovič.

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,

          • minulý školský rok sme sa s radosťou zapojili do projektu Čerstvé hlavičky od Kauflandu a aj s vašou pomocou sa nám podarilo zvíťaziť. Každý utorok počas celého školského roka tak vaše deti dostanú “zdravú výhru“ v podobe čerstvého ovocia a zeleniny. Prvé dávky vitamínov už dorazili! Počas ďalších týždňov si deti pochutia napríklad na hruškách, hrozne, ringlotách ale i karotke či kalerábe...

                                                        Tešíme sa a ešte raz ďakujeme!

          • Otvorenie nového školského roka

          • Dva mesiace prázdnin ubehli ako voda v rieke a na dvere nám zaklopal mesiac september. Oznámil nám príchod nového školského roka 2021/2022. Pomalý a pokojný rytmus prázdnin a dovoleniek sa skončil a vystrieda ho pracovné tempo. V úvode slávnostného otvorenia nového školského roka sa už tradične areálom školy niesli slová a tóny slovenskej hymny. Po nej sa žiakom, rodičom aj zamestnancom školy prihovorili pani riaditeľka, pán starosta a na záver pani Bulganová a  pani Blažková z Rady rodičov pri ZŠ Jablonica.

            Pri príležitosti zahájenia školského roka,  sme mali ešte jednu milú povinnosť. Slávnostne sme otvorili nový altánok, ktorý počas letných mesiacov pribudol v areáli našej školy. Naše veľké a úprimné poďakovanie patrí Rodičovskému združeniu pri ZŠ Jablonica, ako aj všetkým sponzorom, ktorí sa na výstavbe podieľali. Výsledkom je krásny altánok vybavený tabuľou a lavicami, ktorý bude slúžiť žiakom na učenie a voľnočasové aktivity.

            V mene detí vám ešte raz ĎAKUJEME.

             

            Všetkým žiakom, učiteľom, zamestnancom školy i rodičom prajeme v novom školskom roku veľa síl, trpezlivosti a úspechov.

             

            kolektív ZŠ Jablonica

          • OZNAM

          • Oznamujeme rodičom, ktorí mali objednanú samotestovaciu sadu antigénových testov, že si ich môžu prevziať v pondelok 6. 9. 2021 v čase od 8,00 do 15,30 hod. v pavilóne 2. stupňa. Náhradný termín si môžete dohodnúť telefonicky.

          • Otvorenie školského roka 2021/2022

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Tešíme sa na vás v novom školskom roku 2021/2022, ktorý bude zahájený vo štvrtok 2. septembra 2021 o 8:00 hod. Žiaci sa zhromaždia na nádvorí školy. Pri tejto príležitosti bude slávnostne otvorený nový altánok. V prípade nepriaznivého počasia bude zahájenie prebiehať v triedach, v 1. triede za prítomnosti rodičov.Žiaci si prinesú rúško, prezúvky a písacie potreby.

            Vstup do budovy školy je povolený iba s rúškom!

            Organizácia prvých školských dní:

            2. septembra 2021 (štvrtok)  

            - vyučovanie sa končí 9:30 hod.

            - ŠKD a školská jedáleň nie sú v prevádzke

            3. septembra 2021 (piatok)   

            - vyučovanie sa končí 11:25 hod.

            - ŠKD bude fungovať od 7:00  (ranný klub)  do 16:30 hod. (nové - zvonček na vyzdvihnutie žiaka z ŠKD vo vstupnej chodbe pavilóna)

            - školská jedáleň v prevádzke

             

            Vyhlásenie o bezpríznakovosti nájdete na webovej stránke školy a v predajniach NÁDEJ a UNI-STAVBA-ZÁHRADA.

            O termíne prevzatia sady testov na domáce samotestovanie Vás budeme informovať prostredníctvom triednych učiteľov a webovej stránky školy.

          • Zisťovanie záujmu o testovanie

          • Vážení rodičia!

            Chceli by sme vás informovať o možnosti testovania žiakov. Na nástup do školy sa test nevyžaduje, ale v prípade záujmu o testovanie Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR ponúka nasledovné možnosti:

             

            1. dobrovoľné samotestovanie antigénovými testami v domácom prostredí. V prípade záujmu každý žiak, ktorého rodič prejaví záujem, dostane bezplatne sadu 25 antigénových testov na domáce testovanie. Tým sa rodičom umožní samotestovanie detí v priebehu školského roka v domácom prostredí. 
            2. testovanie kloktacími testami v škole alebo doma. Potrebný je písomný „Súhlas dotknutej osoby“ a „Zber údajov“ (odber v škole) alebo „Čestné vyhlásenie – samoodber“ (odber v domácom prostredí). Možnosť testovania kloktacími PCR testami bude dostupná len na začiatku školského roka.

             

            Záujem treba nahlásiť od 23. 8. 2021 do 25. 8. 2021

            prostredníctvom mailu zakladnaskolajablonica@gmail.com

            alebo osobne v škole v čase od 8,00 do 14,00 hod.

             

            Ďakujeme za spoluprácu!

          • Poskytovanie dotácií na stravu v novom školskom roku 2021/2022

          • Dňa 01. 08. 2021 nadobudnú účinnosť nasledovné právne úpravy zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“):

            Konsolidované znenie zákona o dotáciách v znení účinnom od 01.08.2021 je zverejnené v zbierke zákonov SR: https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2010/544/

             

            Vyššie uvedené právne úpravy od nového školského roku 2021/2022 prinášajú nasledovné zmeny v poskytovaní dotácií na stravu:

            • ukončenie plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ
            • doplnenie novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie

             

            V nadväznosti na uvedené dochádza k zmene okruhu oprávnených detí a dotácia sa poskytuje:

            • na dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi  alebo  ktorej príjem je najviac vo výške životného minima
            • na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na daňový bonus na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo 6 rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku. Táto skutočnosť sa žiadateľovi podľa § 4 ods. 4 preukazuje čestným vyhlásením (príloha).

             

            K poskytnutiu dotácie je nevyhnutné predložiť:  

            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,
            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima,
            • čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa

             

            V prípade, ak Vaše dieťa patrí do okruhu oprávnených detí,

            doručte potvrdenie alebo čestné vyhlásenie 

            najneskôr do 30. 7. 2021 

            na Obecný úrad Jablonica.

             

            Čestné prehlásenie je súčasťou tohto oznamu a bude k dispozícii aj v priestoroch obecného úradu, kde ho môžete priamo vyplniť.

             

            Ďakujeme Vám za porozumenie a ústretovosť.

          • Zoznam pomôcok pre 5. ročník (orientačný)

          • Zošit malý čistý - 5 ks

            Zošit veľký čistý - 3 ks

            Zošit malý linajkový - 8 ks

            Notový zošit - 1 ks

            Pomôcky na výtvarnú výchovu: 10 ks - výkresy A3, 10 ks - výkresy A4, farebné papiere, nožnice, disperzné lepidlo, fixky, farbičky, ceruza, temperové farby - ploché štetce, vodové farby - guľaté štetce, paleta (tácka), nádoba na vodu, obrus, handrička

            - rysovacie pomôcky (ceruzka, guma, pravítko s ryskou, pravítko dlhé, uhlomer, kružidlo)

            - telocvičný úbor, tenisky s bielou podrážkou

            Žiaci 6. - 9. ročníka môžu pokračovať v minuloročných zošitoch.

          • Oznam

          • Riaditeľstvo školy oznamuje rodičom a žiakom našej školy, že slávnostné ukončenie školského roka sa uskutoční v stredu  30. júna 2021 v triedach. Žiaci prídu do školy na 8-mu hodinu a predpokladaný odchod je o 9-tej hodine. Školská jedáleň ani školský klub detí nebudú v prevádzke.

          • Zlé počasie? Nevadííí!

          • Aj keď je za oknom zlé počasie, my sa nenudíme :-) Pozrite si výtvarné práce našich žiakov, ktoré vytvorili pod vedením pani učiteľky Rusovej.

          • Hlasujte za našu školu v projekte Čerstvé hlavičky

          • Vážení rodičia, milí žiaci a žiačky,

            čerstvého ovocia a zeleniny nie je nikdy dosť. Vďaka nemu sme zdravší  a s vyváženou stravou nám to aj viac myslí. A to sa v škole vždy zíde! Preto potrebujeme dostať ešte viac ovocia a zeleniny do školy.

            Kaufland tento rok organizuje 3. ročník projektu Čerstvé hlavičky a hľadá partnerské školy pre každú zo svojich predajní, ktoré od nich získajú pravidelný prísun kvalitného ovocia alebo zeleniny pre svojich žiakov na celý rok.

            Stačí, ak na stránke cerstvehlavicky.sk nájdete našu školu a zahlasujete za ňu!

            Každý hlas sa počíta a aj naša škola sa môže stať jednou zo 70 škôl, ktoré budú dostávať ovocie a zeleninu pre žiakov celý školský rok 2021/2022.

            Podporte našu školu v tomto projekte a pomôžete nám zabezpečiť pre Vaše deti pravidelnú porciu zdravej a čerstvej zeleniny a ovocia.

            Hlasujte za našu školu na stránke cerstvehlavicky.sk, hlasovať môžete každý deň, hlasovanie na webstránke potrvá až do 23.6.2021.

             

            Ď A K U J E M E

          • Srdce pre mamu

          • Druhú májovú nedeľu každý rok oslavujeme Deň matiek. Stretávame sa v kultúrnom dome   v Jablonici. Tento rok bude iný. Kvôli pandemickým opatreniam deti nemôžu potešiť programom svoje mamičky, babky, či staré mamy...

            Preto aspoň symbolicky na diaľku vytvorili „živé srdce“,  ktoré im posielajú ako symbol úcty a vďaky.

          • Informácia

          • Od pondelka 10. mája 2021 sa Senický okres nachádza v I. stupni varovania - ružový okres - vyučovanie pokračuje vo všetkých ročníkoch prezenčne.

             

            Aktuálne potvrdenie o bezinfekčnosti: 19502.docx