• Svetový deň úsmevu :-)

          • 7. október - Svetový deň úsmevu

            Svetový deň úsmevu sa oslavuje od roku 1999. Iniciátorom bol Harvey Richard Ball, ktorý v roku 1963 vytvoril „smajlíka“, symbol šťastia a dobrej vôle. Tento deň je určený na dobré skutky, dobrú náladu a na pochopenie sily úsmevu, ktorý robí naše dni krajšími :-)
             

          • Dopravná výchova v ŠKD

          • Prvý októbrový týždeň sa v našom školskom klube detí niesol v znamení dopravy. Doprava je neodmysliteľnou súčasťou každého človeka. Každý z nás a aj vaše deti sú dennodenne účastníkmi cestnej premávky. A ako najlepšie zoznámiť deti s dopravou a pravidlami na ceste? No predsa formou hier, zábavných činností a aktivít!

            Deti mali možnosť si pozrieť detské edukačné videá, ďalej poznávali dopravné značky a zopakovali si ich pri hre Pexeso.

            Vydali sme sa spolu na vychádzku po najbezpečnejších chodníkoch a tiež používali priechody pre chodcov. Sledovali sme  deti, ako sa správajú na ceste a usmerňovali ich. Deti si spravili v triede rôzne dráhy, cesty a koľajnice, na ktorých využili vláčiky, ktoré sme si spoločne zhotovili z odpadového materiálu. 

          • Svetový deň mlieka na školách

          • 28. september sa v kalendári uvádza ako Svetový deň mlieka na školách. Cieľom tohto dňa je vyzdvihnúť nutričné vlastnosti mlieka a následne apelovať na deti a mládež, aby mlieko a mliečne výrobky boli zaradené do ich stravovania, nakoľko mlieko predstavuje jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej výživy.

            Aj naša škola si tento deň pripomenula. Žiaci všetkých ročníkov si priniesli mliečnu desiatu, porozprávali sme si o význame mlieka pre naše zdravie a vypracovali pracovné listy s mliečnou tematikou.

          • Cezpoľný beh "O pohár starostu obce"

          • Cezpoľný bez „O pohár starostu obce“ má v našej škole dlhoročnú tradíciu. V piatok 23. septembra 2022, deň pred hodovým víkendom, bolo počasie ako na objednávku. Po upršanom týždni sa na nás usmialo slniečko a dovolilo nám užiť si tradičné súťaženie.  Úvodom pred nastúpených športovcov predstúpila pani riaditeľka spolu s pánom starostom a zaželali všetkým veľa športových úspechov a nadšenia. Po úvodných povzbudivých slovách sa mohlo nastúpiť na štart...

            Žiaci súťažili v 10 kategóriách. Za pekné ceny pre najlepších bežcov ďakujeme Obci Jablonica.

            Po dobehnutí nasledovalo občerstvenie v podobe teplého čaju a jablkového koláča, za ktorý ďakujeme pani kuchárkam.

            No a na záver slávnostné vyhodnotenie cezpoľného behu:

            1.A dievčatá

            1. miesto: Anna Búranová

            2. miesto: Táňa Tomeková

            3. miesto: Veronika Hečková

             1.A chlapci

            1. miesto: Sebastián Vozár

            2. miesto: Simon Dosoudil

            3. miesto: Vladimír Zanyk

            2. – 3.  ročník dievčatá:

            1. miesto: Sára Ester Manďáková

            2. miesto: Nela Ďurišová

            3. miesto: Nely Mikúšková

             2. – 3.  ročník chlapci:

            1. miesto: Cristian Hirgel

            2. miesto: Sebastian Jozefík

            3. miesto: Željko Sekereš

            4. – 5.  ročník dievčatá:

            1. miesto: Viktória Nemčeková

            2. miesto: Vanesa Poláčková

            3. miesto: Sofia Jamrichová

            4. – 5.  ročník chlapci:

            1. miesto: Marek Černek

            2. miesto: Radovan Kallay

            3. miesto: Alex Galba

            6. – 7.  ročník dievčatá:

            1. miesto: Agáta Gbelcová

            2. miesto: Sofia Pernecká

            3. miesto: Anabela Drinková

            6. – 7.  ročník chlapci:

            1. miesto: Michal Herák

            2. miesto: Adrián Sekáč

            3. miesto: René Ligas

            8. – 9.  ročník dievčatá:

            1. miesto: Adela Gbelcová

            2. miesto: Diana Martišová

            3. miesto: Nina Zavadilová

            8. – 9.  ročník chlapci:

            1. miesto: Filip Cebula

            2. miesto: Kristián Vöros

            3. miesto: Tobias Ali

            Absolútnym víťazom cezpoľného behu a držiteľom  putovného pohára starostu obce sa stali žiaci 9.A. 

            Všetkým zúčastneným ďakujeme!

          • Privítanie prvákov v ŠKD

          • Aj v tomto školskom roku sme privítali v našom školskom klube nových kamarátov – družinárov. Starší spolužiaci odovzdali prváčikom darčeky, ktoré im budú pripomínať tento deň.

            Prajeme im veľa pekných chvíľzábavy pri rôznych aktivitách.

          • Plody Jablonice

          • V sobotu 10. septembra žiaci 2.A pod vedením p. uč. Mgr. Viery Žákovej vystúpili s kultúrnym programom pri príležitosti otvorenia Výstavy Plody Jablonice, ktorú organizovala Jednota dôchodcov. Pri tejto príležitosti odovzdali predsedovi družstva dožinkový veniec. Za odmenu dostali sladké pohostenie.

            12. 9. žiaci navštívili výstavu Plody Jablonice, kde videli úrodu zeleniny a ovocia zo záhrad, kyticové a zeleninové aranžmány, rôzne spôsoby uskladnenia úrody: sušenie, zaváranie. Výstava sa im veľmi páčila.

          • Výstava k 760. výročiu obce Jablonica

          • V utorok 6. 9. 2022 sme si spestrili pobyt v škole návštevou Výstavy k 760. výročiu prvej písomnej zmienky o Jablonici. Život v minulosti nám pripomenuli fotografie a staré články z novín. Mohli sme porovnávať ako sa menila obec, život a práca ľudí. Na poschodí nás zaujala expozícia výtvarných prác jablonických umelcov a žiakov ZUŠ. Krátke prerušenie triednickych prác nás potešilo a obohatilo.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023

          • Skončil sa čas prázdninového leňošenia a na nás už znovu čakajú školské lavice...

            Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023 sa uskutočnilo v pondelok 5. septembra 2022. Nádvorie školy sa po prázdninách opäť zaplnilo deťmi a ich rodičmi. Po úvodnej hymne sa všetkým prítomným prihovorila pani riaditeľka a otvorila nový školský rok. Nasledoval slávnostný príhovor pána starostu, v ktorom pozdravil všetkých prítomných a zaprial žiakom i pedagógom veľa chuti do práce a úspešné zvládnutie školských povinností. Celým slávnostným dopoludním nás sprevádzal veselý šašo so svojim pomocníkom, ktorí malých aj veľkých žiakov vítali už pri bráne a vykúzlili im úsmev na tváričkách :-) Nechýbali ani malé darčeky.

            Za zapožičanie kostýmov ďakujeme ochotníckemu Divadlu TANDEM Bratislava a Centru voľného času Senica.

            Následne sa deti presunuli so svojimi pani učiteľkami do tried, kde sa po prázdninách opäť zvítali  a  najmä pre prváčikov to bol veľký zážitok. Od pána starostu, triednej pani učiteľky a pani riaditeľky dostali malé darčeky ako spomienku na tento výnimočný deň.

            Všetkým žiakom prajeme mnoho úspešných dní počas celého školského roka!

          • Oznam - začiatok školského roka 2022/2023

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Pozývame Vás na slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023 v pondelok 5. septembra 2022 o 8:15 hod. Žiaci sa zhromaždia na nádvorí školy. V prípade nepriaznivého počasia bude zahájenie prebiehať v triedach, v 1. triede za prítomnosti rodičov. Žiaci si prinesú prezuvky a písacie potreby.

             

            Organizácia prvých školských dní:

            5. septembra 2022 (t. j. v pondelok)

            - vyučovanie sa končí 9:15 hod.

            - školský klub detí a školská jedáleň nie sú v prevádzke

             

            6. a 7. septembra 2022 (t. j. v utorok a v stredu)      

            - vyučovanie sa končí 11:25 hod.

            - školský klub detí bude fungovať od 7:00  (ranný klub) do 16:30 hod.

            - školská jedáleň bude v prevádzke

             

            Vyhlásenie o bezpríznakovosti vyplňte v Edupage v sekcii Žiadosti/Vyhlásenia, alebo ho prineste v papierovej verzii pri nástupe do školy. Tlačivo nájdete na webovej stránke školy prípadne si ho môžete pred začiatkom školského roka vyzdvihnúť v škole.

             

            TEŠÍME SA NA VÁS!

             

          • Slávnostné ukončenie školského roka

          • Vytúžený koniec školského roka je tu. Ráno sa všetci žiaci zišli v areáli školy, aby slávnostne ukončili školský rok. V úvode zaznela hymna a potom všetkých privítala riaditeľka školy Mgr. Ľubomíra Kukanová, ktorá sa žiakom prihovorila s krátkym zhodnotením školského roka. Na záver zamestnancom, žiakom aj  ich rodičom zaželala krásne prázdniny a zaslúžený oddych. K prianiu pekných prázdnin sa vo svojom príhovore pridal aj starosta obce Ing. Silvester Nestarec, ktorý vyzdvihol záslužnú prácu všetkých pedagogických, aj nepedagogických pracovníkov a samozrejme snahu a úspechy žiakov.

            V rámci slávnostnej časti odovzdalo vedenie školy žiakom, ktorí dosiahli v tomto školskom roku výborný prospech a úspechy v olympiádach, vedomostných súťažiach, alebo športe, diplomy a drobné ceny ako poďakovanie za skvelú reprezentáciu školy.

            Nasledovalo vyhodnotenie súťaže o najčistejšiu triedu, v ktorom sa na 1. mieste umiestnila 9.A, na 2. mieste skončila 4.A a 3. miesto si právom zaslúžila 7.A. Súťaž prebiehala počas celého školského roka pod patronátom Mgr. Koňuchovej a žiackej školskej rady.

            Gratulujeme a veríme, že kolektívy týchto tried budú motiváciou pre ostatných žiakov v budúcom školskom roku. Víťazné triedy boli odmenené krásnymi tortami, ktoré upiekol náš šikovný deviatak a predseda žiackej školskej rady Filip Jankovič. Ďakujeme :-)

            Končí sa jeden školský rok, pre niekoho to bol prvý školský rok, pre niekoho to bol posledný školský rok v základnej škole. Žiakom, ktorí odchádzajú zo základnej školy prajeme, aby vedomosti, ktoré v našej základnej škole získali využili na ďalší rozlet a na ďalší rozvoj svojich osobností tak, aby sa pripravili na svoje budúce povolania. Veľa šťastia, deviataci!

            Na záver slávnostnej časti si deviataci pripravili príhovor na rozlúčku, v ktorom sa poďakovali všetkým pani učiteľkám a učiteľom, ale nezabudli ani na pani vychovávateľky, kuchárky, upratovačky, pána školníka a pani ekonómku. Po skončení oficiálnej časti sa prišli s každým rozlúčiť aj osobne...

            Najdlhšie sa deviataci lúčili s triednou pani učiteľkou..."Neučili ste nás len to, čo bolo treba sa naučiť, ale aj to, o čom ste si mysleli, že potrebujeme do života vedieť. Ďakujeme Vám za všetko!"

            A teraz už len zvolať...

          • Mc´prekvapenie v ŠJ

          • Zmrzlinovým prekvapením pre deviatakov to v jedálni neskončilo... Už od pondelka všetci stravníci rozmýšľali a tipovali, čo sa môže skrývať pod stredajším názvom v jedálnom lístku - koncoročné prekvapenie :-)

            Tiež ste zvedaví, čo naše kreatívne a šikovné pani kuchárky pod taktovkou pani vedúcej vymysleli?

            Deti boli z "hambáčov" milo prekvapené a pani kuchárkam sa odvďačili prázdnymi taniermi :-)

          • Rozlúčka IX.A

          • 29. jún 2022. Predposledný deň školského roka. My, deviataci, sa už len lúčime. Dnes sa s nami rozlúčili naše úžasné pani kuchárky, ktoré si pre nás pripravili zmrzlinové prekvapenie. Pochutili sme si všetci. Ďakujeme vedeniu školy, že sa prišli s nami tiež neoficiálne rozlúčiť. Naša triedna učiteľka mala  taktiež pre nás prekvapenie. Pochvalné uznanie za charakteristické správanie každého žiaka. Aj sme sa zasmiali. Každý z nás dostal aj maličký amulet, aby ho chránil.

            Chceme sa takto rozlúčiť aj s vami, milí spolužiaci z iných tried. My už sem ako žiaci neprídeme...

            Všetkým v ZŠ Jablonica ďakujeme za úžasných 9 rokov nášho života.

            text: Filip Jankovič

            foto: Saška Kolínska

          • Utorok v znamení kultúry

          • 28. 6. sme sa ráno ako každý deň stretli v škole. Ročníky sa  rozdelili na dve skupiny. Všetci sa tešili do Senice na koncert, vystúpenie tanečnej skupiny SCREAM v Dome kultúry Senica.   

            Žiaci prvého až piateho ročníka vycestovali do Senice hneď ráno, na skorší koncert. Žiaci šiesteho až deviateho ročníka využili čas do odchodu na neskorší koncert na návštevu Jablonickej pamätnej izby. Pozreli si expozíciu, vypočuli zaujímavé rozprávanie Anny Dingovej. Potom odcestovali do Senice ako ich mladší kamaráti a užili si úžasnú energiou nabitú atmosféru tanca tanečných formácii skupiny Scream Senica.

            Naše ,,malé sťahovanie národov”, keď sa celá škola presúva mimo Jablonica sme ukončili na chutnom obede, ktorý nám pripravili pani kuchárky. Vrátili sme sa spokojní a šťastní, plní zážitkov, tešiaci sa z toho, že sme sa o jeden deň priblížili k prázdninám.

            Mgr. Anna Hamerlíková

          • ŠPORTOVÉ HRY

          • V piatok 24. 6. 2022  sa uskutočnili   ŠPORTOVÉ  HRY žiakov II. stupňa. V areáli školy boli pripravené stanovištia netradičných športov, napr. PETANG, DISCGOLF, MOLKKY, INDIACA, RINGO, FRISBEE, TCHOU BAL. Mgr. Dieneš každej triede vysvetlil pravidlá a dozeral na priebeh. Deviataci boli jeho dobrými asistentami.

            Žiaci sa postupne po triedach so svojimi triednymi učiteľkami  presúvali z jedného športoviska na druhé podľa časového rozpisu a plánika. Niektorým boli vyššie uvedené hry známe, iní sa učili. Spontánne si vytvárali súťaže v rámci tried. Striedali sa činnosti na slnku i v chládku.  Dobre každému padlo posedenie na lavičkách alebo v altáne pri chutnej desiatej. 

            Prežili sme deň plný zábavy a oddychu od školských povinností.

              Mgr. Anna Hamerlíková         

          • Plavecký výcvik 2022

          • Žiaci 1. stupňa sa od 7. 6. do 21. 6. 2022 zúčastnili piatich lekcií plaveckého výcviku v Mestskej plavárni v Senici. Pod vedením skúsených trénerov plávania a vedúceho p. Dominika Janulíka, sa deti  osmelili pri oboznamovaní sa s vodou, prípadne si zlepšili svoje plavecké schopnosti. Na dve hodiny plné hier vo vode a plávania sa deti vždy tešili. V závere každý ukázal čo sa naučil v plaveckej skúške. Všetci potom dostali „Mokré vysvedčenie“ so zapísaným výkonom v plávaní. Odmenou bolo šmýkanie na toboganoch, šmykľavke, či pobyt vo vírivke.

            Dopravu do Senice a späť, ktorá bola zabezpečená autobusom firmy ARRIVA,

            hradil Obecný úrad Jablonica, ĎAKUJEME!

             

            Mgr. Beáta Oslejová - vedúca plaveckého výcviku

          • 9.A na Korlátku

          • Vo štvrtok 16. júna sa naša trieda IX.A vybrala na turistický výlet na zrúcaninu hradu Korlátka. Po dvojhodinovej túre od našej školy sme dorazili k hradu a prehliadli sme si to, čo z neho ostalo. Potom sme si na ohnisku pri hrade  opiekli  špekáčiky. Na záver sme prezentovali pripravenú domácu úlohu: zahrali divadlo o jednej hradnej povesti, zoznámili sa s históriou hradu a vypočuli sme si informácie z mobilu o faune a flóre okolia hradu.

            Cestu domov sme si skrátili cez kopec Lipovec.

            Počasie nám prialo, pedagogický dozor vhodne dopĺňal zdravé jadro našej triedy.

            Pekne opálení a vysmädnutí sme po 20 km túre boli radi späť, v Jablonici.

            PS: Po novom sú pri hrade Korlátku aj toalety (kadibúdky pre princa a princeznú) :-)

            David Černek, Filip Jankovič

          • Výlet Piešťany

          • V utorok  14. 6. 2022 sme sa my, žiaci 8. ročníka, zúčastnili koncoročného výletu do Piešťan. Ráno o pol ôsmej sme sa zhromaždili na autobusovej zastávke v Jablonici. Po príchode do Piešťan okolo deviatej sme krásne ráno začali vychádzkou k rieke Váh, po ktorej sme sa následne plavili loďou, kŕmili vodné vtáky a obdivovali krásu našej najdlhšej rieky. Po návrate na breh sme sa všetci dobre naobedovali. Posilnení dobrým jedlom sme prebytočné kalórie spálili prechádzkou po malebnom kúpeľnom ostrove. Obdivovali sme pôvab pávov, bažantov, hrdličiek, rybičiek, lekien a pestrofarebných záhonov kvetov. Našu super náladu podporilo aj hudobné vystúpenie pouličného umelca, ktorého chytľavé melódie niektorých z nás prinútili aj zakrepčiť si. Potom naša cesta smerovala do balneologického múzea, kde sme sa dozvedeli niečo nové o histórii tohto krásneho kúpeľného mesta. Poslednú hodinku sme strávili v Auparku a plní nových zážitkov a darčekov sme sa o 18. hodine vrátili domov.

            Ďakujeme našej triednej pani učiteľke Čapkovej za organizáciu a tiež milú spoločnosť, ktorú dotvorili spolu s pani učiteľkou Vavrovičovou.

            A. Fedorová a A. Gbelcová