• OKTÓBER - mesiac úcty k starším

          • Október je mesiac úcty k starším a pripomína nám, aby sme si uctili starých rodičov a dali im najavo svoju lásku a vďaku. V našej škole je už dobrým zvykom, potešiť starých rodičov a starších spoluobčanov milým programom.

            Dňa 21. októbra 2022 škola ožila spomienkami bývalých pani učiteliek a učiteľov, ktorí si už užívajú zaslúžený dôchodok.  Bývalí pedagógovia s radosťou prijali naše pozvanie a po mnohých rokoch sa vrátili na pôdu školy, zaspomínať a užiť si kultúrne vystúpenie našich žiakov. Po úvodnom príhovore pani riaditeľky a pána starostu sa vystúpením mažoretiek začal kultúrny program. Nasledovali básničky, spev a tanec v podaní mladších žiakov. Starší žiaci sa prihovorili prítomným slovami plnými vďaky a piesňami, ktoré zahrala a zaspievala začínajúca kapela našich žiačok. Na záver  kultúrneho podujatia naši seniori dostali darčeky, ktoré im odovzdali žiaci a pani riaditeľka ich pozvala na pripravené pohostenie do školskej jedálne, za ktoré ďakujeme pani kuchárkam.

            Vo štvrtok 27. októbra 2022 sa v telocvični ZŠ uskutočnilo vystúpenie pre našich milých starých a prastarých rodičov. Prítomným sa na úvod prihovorili pani riaditeľka a pán starosta, ktorí všetkým zúčastneným popriali veľa zdravia, životnej pohody a optimizmu. Nasledoval bohatý kultúrny program, ktorý si pod vedením pani učiteliek pripravili žiaci našej školy. Na záver deti obdarovali prítomných vitamínovým balíčkom v podobe jabĺk zo školského sadu. Milým prekvapením od pani kuchárok boli voňavé buchty s čajom. Ešte než sa všetci rozpŕchli, mali možnosť si prezrieť priestory školy a pozdraviť deti na vyučovaní.

          • Olympiáda zo SJL

          • 18. 10. 2022 sa uskutočnilo v našej škole školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka. Školského kola sa zúčastnilo 14 žiakov 8. a 9. ročníka. Prvé kolo teoretické bolo online, kde súťažiaci vypracovali testové otázky. V druhom kole, ktoré sa uskutočnilo v školskej knižnici, museli účastníci transformovať daný text. Tretie kolo bolo náročné. Bolo zamerané na rétoriku - rečnícke vystúpenie na danú tému.

            Táto súťaž je veľmi náročná a preto gratulujeme všetkým žiakom, ktorí sa jej zúčastnili.

            Úspešnými riešiteľmi sa stali Alexandra Blažková, Diana Martišová, Adela Gbelcová a Tobias Ali z IX.A. Gratulujeme im.

            Našu školu na okresnom kole bude reprezentovať úspešná riešiteľka Alexandra Fedorová, ktorá získala najviac bodov v školskom kole. Aj jej patrí naša gratulácia.

             

          • Ako sme si užili deň "V škole bez školy"

          • V sobotu 15. októbra vládol v škole čulý ruch. Už od rána pripravovali členovia rodičovského združenia spolu s kolektívom zamestnancov ZŠ deň otvorených dverí.

            Pre deti aj ich rodičov boli pripravené dielničky, športové súťaže, jesenne ladený fotokútik, maľovanie na tvár, spevácke vystúpenie a iné aktivity. Všetkých rozosmial šašo, zaujímavá bola ukážka práce psovodov. Počas celého dňa boli otvorené priestory školy, kde bola sprístupnená i výstavka prác detí ZUŠ a kreatívne práce Odpadáčika. Lákadlom bola bohatá tombola.

            Po súťažiach dobre padlo občerstvenie cigánskou pečienkou, parenými buchtami, čapovanou kofolou, čí chutnými koláčikmi, ktoré napiekli niektoré šikovné mamičky, ktorým touto cestou ďakujeme.

            ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            Sme veľmi hrdí na naše žiačky Sašku Fedorovú, Ninku Zavadilovú a Sašku Blažkovú, ktoré veľmi pekne reprezentovali školu hudobným vystúpením svojej kapely.

            Po skončení dňa otvorených dverí rodičia s deťmi navštívili papierničku Petrus v Prietrži, dopravu uhradilo Rodičovské združenie pri ZŠ Jablonica.

            V škole panovala vynikajúca rodinná atmosféra. Ďakujeme všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k vydarenému priebehu športovo-zábavného dňa. Za fotodokumentáciu ďakujeme Ing. Petrovi Búranovi.

          • Týždeň zdravej výživy a Deň jablka

          •  "Jedz málo a večeraj menej, pretože zdravie každého tela sa kuje v dielni žalúdka" /Miguel de Cervantes/

            S nástupom jesene, pestrých farieb, vôní ovocia a zeleniny, sme si na našej škole pripomenuli 16. október - "Svetový deň zdravej výživy".

            K aktivitám určeným k tomuto dňu patrila mimo iného aj súťaž o najnápaditejšiu zdravú desiatu a výzdoba jabĺčka.

            Teší nás, že všetci robíme pre zdravie detí niečo viac. Veríme, že návyky, ktoré im vštepujeme, sa stanú súčasťou ich života. Zdravá výživa, správne stravovacie návyky, pohybová aktivita, dostatok spánku a pozitívne myslenie sú najlepšie piliere pre naše zdravie.

            Týždeň zdravej výživy a Deň jablka v 1.A

            2.A

            3.A

            4.A

          • Technická olympiáda - školské kolo

          • 11. 10. sa po prvý raz žiaci našej školy zapojili do Technickej olympiády. Školské kolo prebiehalo online. Súťažilo sa v kategórii B, žiaci 5. - 7. ročníka a v kategórii A, žiaci 8. - 9. ročníka. Úlohou každého súťažiaceho bolo vypracovať vedomostný test v časovom limite 30 minút.    

            9.A -  z 15 žiakov triedy riešilo vedomostný test 12 žiakov. 7 úspešných riešitelov: Diana Martišová, Laura Hlatká, Adela Gbelcová, Matias Ondrúšek, Jaroslav Macejka. Riešitelia: Jakub Albín Gjukaj, David Bojnanský,  Patrik  Čmarada, Tobias Ali, Alexej Faltýnek. Alexandra Fedorová a Alexandra Blažková  boli úspešnými riešiteľkami a postúpili do okresného kola.

            8.A – zo 16 žiakov triedy sa zapojili 4.  Úspešnou riešiteľkou bez postupu do okresného kola bola Paulína Masárová. Riešitelia: Kristián Harasník, Jakub Olah, Alexander Malík.

            7.A – z 12 žiakov triedy sa zapojili 4. Boli to riešitelia:  Mário Malík, Leo Velický, Michal Herák, Róbert Sendrei.

            6.A – z 18 žiakov triedy riešilo úlohy testu 5 žiakov. Úspešní riešitelia: Linda Reháková, Simona Fedorová. Riešitelia: Sofia Pernecká, Lukáš Kabaňa. Karol Klásek, úspešný riešiteľ, postupil do okresného kola.

            5.A – z 15 žiakov triedy absolvovalo test 8 žiakov. Riešitelia: Ján Chalúpka, Sofia Jamrichová, Radka Sládková, Gregor Jančovič, Marek Černek, Erik Fandel, Vanesa Poláčková. Najúspešnejšou bola Vanda Medovičová, úspešná riešiteĺka bez postupu do okresného kola.

            Všetkým blahoželáme. Prekonali počiatočné obavy a nesklamali. Z 37 zaregistrovaných žiakov máme 12 úspešných riešiteĺov. Traja z nich postupujú do okresného kola. Veľmi dobrý výsledok.

             Mgr. Anna Hamerlíková

             

          • Svetový deň úsmevu :-)

          • 7. október - Svetový deň úsmevu

            Svetový deň úsmevu sa oslavuje od roku 1999. Iniciátorom bol Harvey Richard Ball, ktorý v roku 1963 vytvoril „smajlíka“, symbol šťastia a dobrej vôle. Tento deň je určený na dobré skutky, dobrú náladu a na pochopenie sily úsmevu, ktorý robí naše dni krajšími :-)
             

          • Dopravná výchova v ŠKD

          • Prvý októbrový týždeň sa v našom školskom klube detí niesol v znamení dopravy. Doprava je neodmysliteľnou súčasťou každého človeka. Každý z nás a aj vaše deti sú dennodenne účastníkmi cestnej premávky. A ako najlepšie zoznámiť deti s dopravou a pravidlami na ceste? No predsa formou hier, zábavných činností a aktivít!

            Deti mali možnosť si pozrieť detské edukačné videá, ďalej poznávali dopravné značky a zopakovali si ich pri hre Pexeso.

            Vydali sme sa spolu na vychádzku po najbezpečnejších chodníkoch a tiež používali priechody pre chodcov. Sledovali sme  deti, ako sa správajú na ceste a usmerňovali ich. Deti si spravili v triede rôzne dráhy, cesty a koľajnice, na ktorých využili vláčiky, ktoré sme si spoločne zhotovili z odpadového materiálu.