• Deň Zeme

          • Už po 53. raz oslavovali obyvatelia našej planéty 22. apríl ako Deň Zeme. Do celosvetového úsilia chrániť poklady Zeme pre budúce generácie a ostatné tvory žijúce na planéte sa každoročne zapája približne miliarda ľudí. V roku 2023 je mottom osláv „Investujte do našej planéty“, ktoré pripomína, že každý z nás je zodpovedný za záchranu ľudstva pred klimatickou krízou.

            My sme Deň Zeme oslávili prácou. Namaľovali sme pekné výkresy, urobili zaujímavé prezentácie, vyzbierali odpadky, vyčistili školský areál, pripravili lavice na sedenie vonku i na vyučovanie v altánku.  

            Prváci pri príležitosti Dňa Zeme vyzbierali odpadky v okolí školy a zdravotného strediska.

            ​​​​​​​D​​​​​​ruháci presádzali sadenice. So záujmom pracovali s pôdou. Pozorovali zloženie pôdy. Vytvorili si kútik živej prírody.

            Tretiaci vypracovávali úlohy z detského časopisu MAXÍK, rubriku Cítime a myslíme environmentálne. Zamýšľali sa, či je výroba knihy priateľská k prírode. Dočítali sa, že pri výrobe knihy sa vyrubujú lesy. Papierne vypúšťajú do vzduchu oxidy. Pri bielení papiera vzniká dioxín. Spotrebuje sa veľké množstvo vody a energie. Zistili, že najšetrnejší k prírode je knižný kolotoč. Namiesto kupovania nových kníh máme chodiť do knižnice, či vymieňať si knižky s inými ľuďmi.

            Štvrtáci vyzbierali odpadky v parku.

            Žiaci starších ročníkov vyčistili školský areál, pripravili lavice na sedenie vonku i na vyučovanie v altánku.  

            Cieľom tohto najznámejšieho a najpopulárnejšieho spomedzi medzinárodných dní s environmentálnym zameraním je  upozorniť ľudí na problémy životného prostredia. Pripomenúť si našu závislosť na zemských zdrojoch, ktoré nie sú nevyčerpateľné. Mnohé sú obnoviteľné, no na svoju obnovu potrebujú čas a vhodné podmienky, na čo my – ľudia, túžiaci po okamžitom uspokojení svojich potrieb často zabúdame.

          • Máme radi zvieratká

          • V mesiacoch marec a apríl sa naši žiaci zapojili do výtvarnej súťaže MÁME RADI ZVIERATKÁ. Cieľom súťaže je vzbudiť v deťoch záujem o živé tvory, ktoré žijú všade okolo nás a potrebujú, aby sme sa k nim správali s úctou a chránili ich. 

            Ocenená bola práca s názvom ZVIERACIA LÁSKA žiačky 2.A Silvinky Patákovej. V Záhorskom osvetovom stredisku si prevzala diplom a ocenenie z rúk riaditeľky ZOS Senica p. Krištofovej. Ocenená bola aj práca MISIA – ZÁCHRANA MURKA Janka Chalúpku z 5.A - cena OZ Pro felis. Deťom gratulujeme!

          • Veľkonočné tvorenie v ŠKD

          • Maľované vajíčka,

            pekný úsmev na líčka,

            k tomu zdravia dosť,

            krásnu Veľkú noc.

            Pred blížiacimi sa sviatkami jari – Veľkou nocou sme sa v školskom klube pustili do veľkonočného tvorenia. Najskôr sme vyrobili papierové košíčky na kraslice. Potom si dievčatá vyskúšali techniku zdobenia vajíčok opletaním vlnenou alebo bavlnenou niťou.

            K vytvoreniu príjemnej predveľkonočnej atmosféry prispeli aj najmladší družinári, ktorí si vyzdobili triedu kresbami s veľkonočnými motívmi.

            Veľkonočná výzdoba v B pavilóne

          • Okresné kolo PYTAGORIÁDY

          • V dňoch 20. a 21.3.2023 sa naši najlepší matematici z 3. - 8. ročníka zúčastnili okresného kola Pytagoriády, ktoré sa konalo v ZŠ Komenského v Senici.

            V kategórii  P6 a P8  sa im celkom darilo. Šiestaci- Simonka Fedorová a Karol Klásek sa stali úspešnými riešiteľmi. Simonka sa umiestnila na 4. mieste a Kajo na 7. mieste. Z ôsmakov sa úspešným riešiteľom stal Andrej Shevliakov, získal 8. miesto. Naši úspešní riešitelia samozrejme postupujú do krajského kola!

            Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a všetkým riešiteľom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy:):)

             

          • Súdny proces

          • V stredu 29. 3. bola hodina Občianskej náuky iná ako inokedy. Boli sme svedkami ,,súdneho procesu”, ktorý zinscenovali žiaci ôsmeho ročníka v rámci preberania témy Právne inštitúcie SR – Súdy. K projektu pristúpili veľmi zodpovedne. Pripravili scenár, rozdelili si úlohy.  Na riešenie si zvolili vážnu tému, zverenie dieťaťa jednému z rodičov po rozvode. S výsledkom svojej tímovej práce sa predstavili ,,verejnosti”, ktorú zastupovali deviataci a za ,,dospelákov” pani riaditeľka a pani učiteľky.