• Hurbanov pamätník
          • Hurbanov pamätník

          •  

            Hurbanov pamätník na 1. stupni

            V utorok 20. februára sa na prvom stupni uskutočnilo školské kolo Hurbanovho pamätníka. Žiaci, ktorí úspešne postúpili z triednych kôl, pod dohľadom  poroty zloženej z triednych učiteliek 1.stupňa, predniesli  svoje ukážky z poézie a prózy autorov detskej literatúry . Svoje recitátorské umenie nám nesúťažne predviedli aj šiesti  prváci, nakoľko do 1.vekovej kategórie sú zaradení iba žiaci 2.-4. ročníka. Všetci recitátori zaujali pekným prejavom i dramatickým vyjadrením obsahu, preto im patrí veľká pochvala za prípravu a účasť v súťaži. Odmeny pre zúčastnených žiakov venovalo RZZŠ.

            Výsledky sú  nasledovné:

            Poézia:

            1. miesto: Karolína Mihelová (2.A)

            2.miesto:  Ema Gazdová (3.A)

            3.miesto:  Leo Velický (2.A),  Agáta Gbelcová (1.A)

            Próza:

            1.miesto: Adela Gbelcová  (4.A)

            2.miesto: Diana Kabaňová (3.A)

            3.miesto:  Diana Martišová (4.A)

            V obvodnej súťaži Hurbanovho pamätníka v Senici 13. marca 2018 budú  našu školu reprezentovať recitátori umiestnení na prvých miestach: Karolína Mihelová a Adela Gbelcová.  Želáme im veľa úspechov!

             

                                                                                                                                                                                          Mgr. Beáta  Oslejová

             

               V stredu 21.2.2018 sa stretli najlepší recitátori II. stupňa našej školy, aby tvárou v tvár významnej osobnosti nášho národného obrodenia, jedného z kodifikátorov spisovnej slovenčiny i autora poézie a prózy, Jozefa Miloslava Hurbana, predniesli literárny umelecký text. Väčšina recitátorov mala pripravenú báseň a preto bolo veľmi ťažké vybrať v tejto kategórii tých najlepších. Nakoniec sa porota uzniesla na tomto vyhodnotení: 

             II. kategória:                                                                                                                              

             1. miesto – Michal Kocúrik (5.A)                                                                                            

             2. miesto – Matej Brezovský (5.A)                                                                                            

             3. miesto – Filip Jankovič (5.A) a Filip Zavadil (6.A)

             III. kategória:                                                                                                                             

               1. miesto – Miroslav Macko (7.A)                                                                                             

               2. miesto – Klára Žaludová (8.A)                                                                                               

               3. miesto – Matúš Baňárek (8.A)

               Najlepší recitátori, Michal Kocúrik a Miroslav Macko, nás pôjdu reprezentovať do obvodného kola, ktoré sa uskutoční 13. marca 2018 v ZUŠ Senica.

             

        • Školské Majstrovstvá okresu vo florbale
          • Školské Majstrovstvá okresu vo florbale

          • Školské Majstrovstvá okresu vo florbale žiakov

                    V stredu, 14. februára 2018 sa konali v priestoroch ZŠ V. P. Tótha Senica  školské Majstrovstvá okresu vo florbale žiakov. Našu školu reprezentovali: Matúš Baňárek, Roman Peterka, Jaroslav Mihok, Tomáš Olah, Gregor Masár a Filip Zavadil.

            Mgr. Hamerlíková

          • Zimné radovánky detí v ŠKD

          • Zimné radovánky detí v školskom klube.  

            Deti zo ŠKD sa konečne dočkali snehovej nádielky. Chlapci a dievčatá sa vyšantili na snehu. Nechýbala guľovačka i pokusy o stavanie snehuliakov.  Zasúťažili si v triafaní snehových gúľ na cieľ, ktorým bol strom na našom školskom dvore.

          • Svet okolo  nás

          • Svet okolo  nás

                   06. 02. 2018 sa žiaci  našej  školy  zúčastnili  v Dome kultúry Senica  filmovej   projekcie z cyklu  Svet okolo nás  programu  Vietnam - brána do Indočíny. Pozreli sme si krásny, zaujímavou formou  spracovaný cestopis o vzdialenej  krajine a inej kultúre. 

        • Karneval a Tancovačka 2018
          • Karneval a Tancovačka 2018

          • KarnevalTancovačka 2018 – 20. január 2018

                    Fašiangy (mjasopust) je obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred škaredou – Popolcovou stredou. Potom nasleduje 40 dňový pôst, zavedený až koncom 4. storočia kresťanskou cirkvou, až do Veľkého piatku. Je to prechodné obdobie medzi zimou a jarou.

                   Podľa prameňov z obdobia Veľkej Moravy sa u nás v 9. storočí používal termín mjasopust (koniec jedenia mäsa pred pôstom). V Česku sa toto slovo zachovalo ako masopust, na Slovensku sme však neskôr prebrali nemecký názov fašiangy (fašangy).

                  Oslavy fašiangov sa regionálne líšili, aj sa líšia dodnes. V našej obci sa konalo mnoho plesov a zábav. Najdlhšiu tradíciu má detský karneval, ktorý pretrval napriek mnohým zmenám a zachoval si svoju tradičnú podobu. Len masky podliehajú módnym trendom. Detičky prichádzajú preoblečené za princezné, víly, všakovaké zvieratká a iné rozprávkové postavičky. Kostýmy sú veľmi pekné, nápadité a kvalitné. Požičovne poskytujú pestrý výber. Sympatický je módny trend, keď za masku príde preoblečená celá rodinka. Hudba, tombola a sladkosti v bufete sú neoddeliteľnou súčasťou karnevalu. Toto všetko sme mali tento rok aj u nás   v Jablonici.

                   Pred niekoľkými rokmi sa rodičia pokúsili o uvedenie do života obce novej tradície, zábavy, ktorá by nebola celkom plesom v noblesných róbach, ani bežnou diskotékou, či zábavou. Dostala názov Tancovačka.  V sobotu 20. januára hneď po bleskurýchlom uprataní sály domu kultúry sa tu zišla viac ako stovka zábavy chtivých ľudí. Pri piesňach skupiny Trixis si dobre zatancovali, v bufete sa občerstvili a pri troche šťastia si odniesli domov hodnotné ceny z tomboly.

                   Na záver chcem poďakovať všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom a príspevkom pomohli pri príprave, venovali svoju prácu a čas.  

            Mgr. Anna Hamerlíková  

          • Školské majstrovstvá v stolnom tenise

          • Školské majstrovstvá v stolnom tenise žiačok a žiakov 

                    V stredu 17.1.2018 sa uskutočnila súťaž žiakov a žiačok v stolnom tenise v priestoroch Základnej školy v Sekuliach. Našu školu reprezentovali najlepší hráči a hráčky z obecného stolnotenisového turnaja: Matúš Baňárek. Roman Peterka, Jaroslav Mihok, Lucia Režnáková, Alexandra Reháková a Romana Ševčíková. Za bezpečnú dopravu do vzdialených Sekúl patrí vďaka Ing. Vladimírovi Šimekovi a DHZ Jablonica.    

                                                                                                   Mgr. Anna Hamerlíková

        • Aká bude Európa 2018 
          • Aká bude Európa 2018 

          • Aká bude Európa 2018                                           -

            17. januára 2018 sa v Informačnom centre Europe Direct Senica uskutočnila vernisáž a vyhlásenie výsledkov výtvarnej súťaže „Aká bude Európa 2018“ o najkrajší návrh na kalendárik pre Informačné centrum ED Senica na rok 2018. Do súťaže sa zapojilo 21 základných a materských škôl z celého Slovenska, medzi ktorými bola i naša škola. Za originálnu prácu zaujímavo vystihujúcu hlavnú myšlienku súťaže bol v 2. kategórii- žiakov 1. stupňa ocenený aj druhák Peťko Martiš- za víťazný návrh na kalendárik. Srdečne mu blahoželáme k víťazstvu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy. Do súťaže sa zapojili a zároveň majú vystavené práce v priestoroch Europe Direct aj naše dve žiačky Sofinka Pernecká z 1.A a Janka Cablková z 2.A, pretože ich práce tiež porotu zaujali. Gratulujeme a prajeme množstvo úspechov na ďalších súťažiach!

             PaedDr.Oľga Vulganová, učiteľka výtvarnej výchovy- 1.A, 2.A 

          • Červené stužky 2018

          • Červené stužky 2018

            Už niekoľko rokov sú ČERVENÉ STUŽKY vyjadrením solidarity s chorými na AIDS. Do 11. ročníka kampane sa zapojila i naša škola, a to rôznymi aktivitami podporujúcimi hlavnú myšlienku- informovanie o tejto chorobe. Za zapojenie sa do kampane a zaslanie správy o aktivitách bola škola ocenená diplomom a rôznymi propagačnými materiálmi. Za podporu kampane ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom a predovšetkým učiteľom, ktorí dokážu deťom vhodnou formou priblížiť závažnú problematiku ochrany zdravia v rámci projektu „Zdravie a bezpečnosť v školách 2018“. Kampaň je podporovaná MŠVVa Š SR.

            PaedDr.Oľga Vulganová, koordinátor zdravia

        • Vianočný pozdrav
          • Vianočný pozdrav

          • Vianočný pozdrav- PROJEKT MŠVVa Š SR

            V decembri boli z rôznych kútov Slovenska doručené na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR stovky vlastnoručne vyrobených  vianočných či novoročných pozdravov. Do akcie sa zapojilo 440 základných škôl. Myšlienka navrhnúť a vytvoriť vianočno-novoročné pozdravy žiakmi základných škôl vznikla na základe podnetu ministerky školstva Martiny Lubyovej. Stovky pozdravov, ktoré žiaci vytvorili, boli následne rozposlané nielen partnerom na Slovensku, ale aj v zahraničí. Deti pri tvorbe pozdravov používali rôzne techniky, od kreslenia, cez maľovanie, niektoré vianočné pozdravy boli ozdobené vystrihnutými kúskami papiera či rôznych iných materiálov. Jeden z pozdravov bol zaslaný aj z našej školy, bol od šikovného prváčika Ľubka Malíka, ktorý sa na hodine výtvarnej výchovy naučil z mäkkého papiera vystrihovať snehové vločky. Táto technika ho zaujala natoľko, že ju použil pri zdobení. Ľubko bol za svoj pekný pozdrav odmenený ďakovným listom, ktorý bol adresovaný i pedagógom, ktorý na adresu školy zaslala Ing. Emília Severská  z odboru financovania vysokých škôl, ktorú táto vianočná pohľadnica, ktorá jej bola doručená ministerkou školstva, nielen potešila, ale i inšpirovala. Ľubkovi ďakujeme za peknú prezentáciu výtvarných zručností pri tvorení pohľadnice, ktoré získal v  prvej triede i za šírenie dobrého mena našej školy na MŠVVa Š SR.

            PaedDr.Oľga Vulganová, tr.učiteľka a učiteľka výtvarnej výchovy-1.A

          • Vianočná výstavka

          • Vianočná výstavka

               Posledný decembrový týždeň pred vianočnými prázdninami si mohli žiaci prezrieť výtvarné práce, ktoré zhotovili deti  I. i II. stupňa našej školy. Plošné i priestorové práce, venované vianočným  a novoročným sviatkom, zime i zimným športom a radovánkam, vytvorené rôznymi výtvarnými technikami, mali veľký úspech najmä u detí  I. stupňa.

        • Vianočný florbalový turnaj a IC JAVYS v Jaslovských Bohuniciach
          • Vianočný florbalový turnaj a IC JAVYS v Jaslovských Bohuniciach

          • Vianočný florbalový turnaj a IC JAVYS v Jaslovských Bohuniciach

                    Dňa 20.12.2017 sme sa na pozvanie družobnej školy ZŠ s MŠ Jaslovské Bohunice zúčastnili Vianočného florbalového  turnaja 2017. Našu školu reprezentovali: Matúš Baňárek, Roman Peterka, Tomáš Olah a Gregor Masár.   Obsadili 4. miesto.  Ako povzbudzujúci   fanúšikovia išli žiaci 8.A a 9.A, ktorí absolvovali aj exkurziu do IC JAVYS Jaslovské Bohunice. Získali nové informácie o energiách a fungovaní  jadrovej elektrárne. Na cvičných modeloch si mohli všetko vyskúšať. Prežili sme spolu pekný, na zážitky bohatý deň, ktorý sme ukončili na Vianočných trhoch v Trnave. 

                                                                                             Mgr. Anna Hamerlíková

        • Pytagoriáda- školské kolo
          • Pytagoriáda- školské kolo

          • Pytagoriáda- školské kolo

            V utorok 12.12. a v stredu 13.12. sa uskutočnilo v našej škole školské kolo Pytagoriády.   Je to matematická súťaž, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vypočítajú dané príklady. Z 15 zadaných úloh bolo treba správne vyriešiť aspoň 10 v čo najkratšom čase do 60 minút. Na 1.stupni sa v kategórii P3 a P4  zúčastnilo spolu 15 žiakov. Úspešnými riešiteľmi sa stali Alexandra FedorováMartin Krchňavý zo 4.A. Budú nás reprezentovať v okresnom kole, ktoré sa uskutoční v Senici.

             Podobne to bolo i na 2. stupni, kde Pytagoriádu  v jednotlivých kategóriách podľa ročníkov riešilo spolu 15 žiakov. Úspešnými riešiteľmi sa stali Matej Brezovský a Filip Jankovič z 5.A, Boris Dohnálek zo 7.A a z 8.A bol úspešný Michal Michálek.

            Úspešným riešiteľom blahoželáme a želáme veľa matematickej bystrosti pri riešení úloh v okresnom kole!

             

        • Vystúpenie detí v Klube dôchodcov
          • Vystúpenie detí v Klube dôchodcov

          • Vystúpenie detí v Klube dôchodcov

            Dňa 12.decembra 2017 sa deti z dramatického krúžku zúčastnili vystúpenia v Klube dôchodcov,

            kde sa svojou šikovnosťou ukázali a zároveň potešili dôchodcov pri príležitosti vianočných sviatkov.

            Deti zaspievali pesničku, zahrali divadielko a nakoniec vystúpenie zavŕšili vločkovým tancom.

            Boli veľmi úžasné a tým  im nielen urobili radosť, ale spríjemnili všetkým deň.

            Mgr. Jana Červená

            Výroba vianočných pozdravov pre seniorov

            Žiaci 2.A triedy vyrábali vianočné pozdravy s motívom anjela. Skladali papier, strihali papier, lepili, dokresľovali svoj darček. Vianočný pozdrav  potešil dôchodcov , ktorí sa stretli na vianočnom posedení v Klube dôchodcov v Jablonici. Pozdrav im odovzdali žiaci z dramatického krúžku, ktorí zabavili starších spoluobčanov svojim kultúrnym programom.

             

          • Práca štvrtákov na hodinách pracovného vyučovaniav

          • Práca štvrtákov na hodinách pracovného vyučovania. Žiaci vyrábajú brmbolce, vyšívajú srdiečka na výkres. Práca zaujala aj chlapcov. V dnešnej dobe je potrebné, aby si žiaci cvičili aj jemnú motoriku a cit pre estetiku. Žiaci už vedia, na čo  výrobky využijú, a to im dáva väčšiu chuť do práce.

            Mgr. Viera Žáková, vyučujúca PVC 4.A

        • Školské majstrovstvá okresu v streľbe zo vzduchovky  družstiev žiakov a žiačok  ZŠ
          • Školské majstrovstvá okresu v streľbe zo vzduchovky  družstiev žiakov a žiačok  ZŠ

          • Školské majstrovstvá okresu v streľbe zo vzduchovky  družstiev žiakov a žiačok  ZŠ

                     V stredu 13.12.2017 sme sa zúčastnili  školských  Majstrovstiev  okresu  v streľbe  zo vzduchovky  družstiev  žiakov a žiačok ZŠ. Súťaž sa konala  v  ZŠ Komenského Senica.  Našu  školu  reprezentovali : Adrián Čerešník, Matúš  Čmarada a Samuel Stančík. Obsadili pekné druhé miesto v kategórii  mladších žiakov. Blahoželáme!

            Mgr. Anna Hamerlíková

        • Stolnotenisový turnaj
          • Stolnotenisový turnaj

          • Stolnotenisový turnaj žiačok a žiakov o Putovný pohár starostu Obce Jabonica

                     V piatok, 8. decembra 2017 sa uskutočnil v dome kultúry tradične v predvianočnom období stolnotenisový turnaj žiačok a žiakov o Putovný pohár starostu Obce Jablonica.

                    Tento raz sa prihlásil rekordný počet súťažiacich, 36. Hráči boli rozdelení do piatich skupín, pričom v každej bolo 7, resp. 8 hráčov. Hralo sa systémom každý s každým. Do finále postúpili víťazi skupín. Poradie:  1. Matúš Baňárek 8.A, 2. Roman Peterka 8.A, 3. Jaroslav Mihok 8.A.  O dobrý priebeh súťaže a prípravu žiakov a pričinili Mgr. Anna Hamerlíková a Mgr. Drahotín Nečas. Hlavným rozhodcom bol Mgr. Ján Miča.

                     Poďakovanie patrí starostovi obce a obecnému úradu, ktorí zabezpečili veľmi príjemné prostredie a ceny pre víťazov.

                    Držiteľom Putovného pohára starostu Obce Jablonica  sa už po druhýkrát stal Matúš Baňárek. 

                                                                               

            Mgr. Anna Hamerlíková

        • Imatrikulácia prvákov
          • Imatrikulácia prvákov

          • Imatrikulácia prvákov

            Deň svätého Mikuláša bol pre prvákov plný prekvapení. Najprv prišiel Mikuláš a potom prekvapenie na poslednej hodine, kedy boli slávnostne pasovaní za právoplatných žiakov našej školy. Predtým však bez zaváhania prešli malou skúškou prváckych zručností, ktorou ich sprevádzali rozprávkové postavy v podaní členov žiackej školskej rady. Napokon všetci zložili sľub prváka a na pamiatku tohto dňa dostali imatrikulačný list a sladkú odmenu.

            Záver patril oslave v podobe minidiskotéky.  Gratulujeme prváci!

             

                                                                                                    Mgr. Beáta Oslejová, koordinátor ŽŠR

             

        • Mikuláš na 1.stupni
          • Mikuláš na 1.stupni

          • Mikuláš na 1.stupni

            „Na svätého Mikuláša neučí sa, neskúša sa....“svietilo ráno 6.12.  na tabuli asi v každej triede.

            Či už to tak bolo alebo nie, deti na 1.stupni zažili vzrušujúcu návštevu Mikuláša, anjela a čerta. Tí sa prišli presvedčiť, či sa žiaci v škole učia a či sa správajú v škole ako treba.

            A ako to už býva priniesli im i malú sladkosť.

            Ďakujeme pomocníkom zo žiackej školskej rady za milé prekvapenie! 

             

                                                                                                   Mgr. Beáta Oslejová, koordinátor ŽŠR

        • Vianoce na Gazdovskom dvore
          • Vianoce na Gazdovskom dvore

          • Vianoce na Gazdovskom dvore

                 „Od Ondreja do Vianoc každá noc má svoju moc“. I to  sa dozvedeli deti z prvého stupňa na Gazdovskom dvore v Turej Lúke vo štvrtok 30.11.2017. V rámci výchovno - vzdelávacej exkurzie navštívili podujatie s názvom Vianoce na Gazdovskom dvore, ktoré organizovalo  Centrum tradičnej kultúry v Myjave. Žiaci si vypočuli rozprávanie o predvianočnom období – advente, o čarovnej moci stridžích dní, akými boli Katarína, Ondrej, Barbora, Mikuláš, Lucia a Tomáš. Dozvedeli sa, že ľudia  v minulosti verili, že počas nich mohli zlé sily škodiť rovnako ľuďom i zvieratám, preto praktizovali rôzne ochranné úkony na odvrátenie ich negatívneho pôsobenia. Slobodné dievčatá pre zmenu využívali magickú moc stridžích dní na ľúbostné veštby, prostredníctvom ktorých mohli spoznať meno svojho nastávajúceho, jeho povolanie, i to odkiaľ mal pochádzať. Zážitkom bolo vyskúšať si ako sa obliekali koledníci, či Lucie, ktoré zbavovali dom zlých síl alebo liatie „olova“ cez kľúčovú dierku a veštenie. Atmosféru vianočných sviatkov umocnila výroba tradičných ozdôb – saloniek z cukru, zdobenie medovníkov ako aj názorná ukážka prípravy tradičného štedrovečerného stola, nad ktorým podľa starých zvykov visel vianočný stromček i priblíženie obyčajov pri štedrovečernom stole i v období Vianočných sviatkov. Deti sa naučili  spievať koledu z myjavského regiónu, ale predovšetkým získali nové poznatky o pravej atmosfére tradičných slovenských Vianoc, na ktoré by sme pod vplyvom iných kultúr nemali  zabúdať.

             

                                                                                                                                 Mgr. Beáta Oslejová