• Dôležitý oznam pre žiakov 6. – 9. ročníka

          • Vážení rodičia a žiaci našej školy,

            rozhodnutím MŠVVaŠ SR je od 22. júna 2020 možné školu otvoriť aj pre žiakov 6. až 9. ročníka, nástup žiakov v tomto období je dobrovoľný. Na základe tohto rozhodnutia triedni učitelia zisťujú záujem o nástup do školy a záujem o stravovanie v školskej jedálni. Riaditeľstvo ZŠ Jablonica sa po dohode so zriaďovateľom rozhodlo pre žiakov otvoriť školu na 2 dni a to podľa nasledovného harmonogramu:

            • Štvrtok 25. 6. 2020 - príde do školy 6.A
            • Piatok 26. 6. 2020 - príde do školy 7.A
            • Pondelok 29. 6. 2020 - príde do školy 8.A, 9.A

            Žiaci si prinesú všetky učebnice, pero, lepiacu pásku, nožnice, gumu. V tento deň si spravia v škole poriadok s učebnicami a odovzdajú ich. Taktiež si vyprázdnia šatňové skrinky a zoberú si svoje veci zo skríň v triedach. Celý deň budú s triednym učiteľom a riadia sa hygienickými pokynmi, ktoré sú zverejnené na našom webe v súvislosti s otvorením školy pre 1. - 5. ročník platné od 1.6.2020.

            Príchod žiakov je  od 7:50 hod. do 8,15 hod . Žiaci budú mať rúško, hygienické vreckovky a vyhlásenie zákonného zástupcu Vyhlasenie_rodica(1).docx. Vyučovanie bude v čase od 8,15 hod. do 11,25 hod. V prípade, ak žiak bude prihlásený na obed, je potrebné uhradiť réžiu vo výške 5 €.

            Okrem tohto  dňa prídu všetci žiaci 1. - 9. ročníka do školy posledný deň školského roku 30. 6. 2020 (utorok). Príchod žiakov je  v čase od 8,30 do 9,00 hod. Triednická hodina s triednym učiteľom začne o 9,00 hod., bude trvať jednu vyučovaciu hodinu (do 9,45 hod.). Učitelia zhodnotia druhý polrok a rozdajú vysvedčenia. Dňa 30. 6. 2020 sa v školskej jedálni už nevarí (varí sa len pre materskú školu). Taktiež v tento deň už nebude fungovať žiadne oddelenie školského klubu detí.

            V prípade, že dieťa vykazuje príznaky akéhokoľvek ochorenia, rodič oznámi triednemu učiteľovi, že dieťa nemôže prísť do školy a dohodne si spôsob odovzdania učebníc a prevzatia vysvedčenia.

            Tešíme sa na Vás!

          • Oznam

          • Oznamujeme, že od 22. 6. 2020 sa začína dobrovoľné vyučovanie i pre žiakov II. stupňa základných škôl. Prosíme rodičov žiakov 6. – 9. ročníka, aby v prípade záujmu o  obed v školskej jedálni od 22. 6. 2020 do 30. 6. 2020, prihlásili svoje dieťa na tel. čísle ŠJ 0911 / 994 993 do 16. 6. 2020 (utorok) v čase od 6,00 – 14,00 hod. Organizácia školy zostáva naďalej nezmenená.

          • Medzinárodný deň detí

          • Život sa po niekoľkých mesiacoch dostáva do normálnych koľají a v našej škole to ožilo detskou vravou. Návrat do školských lavíc pripadol na 1. jún - deň kedy sa v mnohých krajinách oslavuje MDD. A preto sa chceme poďakovať pánovi starostovi a tiež Rodičovskému združeniu pri ZŠ Jablonica za sladkosti venované žiakom. Šťastné úsmevy detí, ktoré sa po dlhých týždňoch vrátili do školských lavíc, hovorili za všetko.  Ď A K U J E M E !

          • Pokyny k otvoreniu školy od 1. 6. 2020

          • Podmienky v škole od 1. 6. 2020 pre 1.-5.ročník

             

            1. Vstup do školy bude povolený iba pre žiakov, ktorých zákonný zástupca prejavil záujem o umiestnenie žiaka do školy zaujem_umiestnenie_MS_ZS.pdf , školského klubu detí a školskej jedálne. Pri ceste do školy sa sprevádzajúce osoby a žiaci riadia opatreniami ÚVZ SR a pokynmi RÚVZ. Sprevádzajúce osoby sa v priestoroch školy nepohybujú.
            2. Zákonný zástupca predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy a po každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie  Vyhlasenie_rodica.docx o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie. Tlačivo nájdete na webovej stránke školy, prípadne si ho môžete vyzdvihnúť v budove školy v čase medzi 8,00 až 12,00. Taktiež bude k dispozícii v predajni potraviny Nádej a UNI-STAVBA-ZÁHRADA. Bez tohto tlačiva nemôže byť dieťa prijaté do školy. Zákonný zástupca zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška a papierové jednorazové vreckovky.
            3. Vstup do školy pre žiakov 1. – 4.  ročníka bude umožnený od 7,15 hod.pre žiakov 5. ročníka od 7,50 hod., a to hlavným vchodom (malá bránka). Ostatné vstupy do areálu budú uzamknuté, nebude možný prechod do škôlky. Škola bude otvorená  len v čase príchodu a odchodu detí do ZŠ. Žiakov pri vstupe do budovy prevezme triedna učiteľka. Vyučovanie bude trvať do 11.25 hod., obed sa vydáva podľa harmonogramu. Po obede prihlásení žiaci ostávajú v školskom klube detí, ktorý bude v prevádzke do 16,15 h.
            4. Pri vstupe do areálu  sa bude vykonávať každodenný ranný zdravotný filter - meranie teploty žiakov a dezinfekcia rúk.
            5. ČINNOSŤ ŠKOLSKEJ JEDÁLNE: Vedúca školskej jedálne oznamuje rodičom, že deti budú na stravu automaticky prihlásené od dňa 1. 6.     2020 na základe komunikácie s triednou učiteľkou. Odhlasovanie zo stravy a iné okolnosti budú prebiehať v nezmenenom režime. Odoberanie stravy do obedárov nie je možné.
            6. ČINNOSŤ ŠKOLSKÉHO KLUBU DETÍ: Navštevovať oddelenie ŠKD je umožnené len deťom, ktoré boli prihlásené pred uzatvorením škôl. Oddelenia ŠKD budú len v rámci tried, nebudú triedy spájané do väčších celkov, ako to bolo predtým, t.j. ostáva zachovaná skupina z doobedňajšej činnosti. Výmena bude len v osobe pedagogického dozoru.
            7. Informácie ohľadom

            - prvého dňa nástupu do školy

            - zoznamu vecí, ktoré si žiaci so sebou majú priniesť

            - spôsobu odchodu zo školy/ŠKD

            vám poskytnú triedni učitelia vašich detí.

            Žiaci 1. – 5.  ročníka, ktorí nenastúpia do školy a  žiaci 6. – 9. ročníka sa budú naďalej vzdelávať dištančne.

             Ďalšie pokyny sú zverejnené na stránke Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. https://www.ucimenadialku.sk/otvaranie-skol

            https://www.minedu.sk/organizacia-a-podmienky-vychovy-a-vzdelavania-materskych-azakladnych-skol-do-konca-skolskeho-roka-20192020-18-5-2020/

          • Hodnotenie žiakov

          • Informácia o hodnotení  žiakov Základnej školy Jablonica v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020

             

            1. ročník

            • priebežné hodnotenie sa realizuje formou slovného hodnotenia
            • záverečné hodnotenie sa bude realizovať formou slovného hodnotenia

             

            2., 3. a 4. ročník:

            • priebežné hodnotenie sa realizuje formou slovného hodnotenia
            • záverečné hodnotenie sa bude realizovať formou kombinovaného hodnotenia  - klasifikácia-známka a slovné hodnotenie-výchovy (absolvoval)

             

            5. – 9. ročník

            • priebežné hodnotenie sa realizuje formou slovného hodnotenia
            • záverečné hodnotenie sa bude realizovať formou kombinovaného hodnotenia  - klasifikácia-známka a slovné hodnotenie-výchovy (absolvoval).

             

             

          • Zrušené akcie

          • Informácie pre rodičov:

            Riaditeľstvo ZŠ oznamuje: Škola v prírode v termíne od 8.6. - 12.6.2020 sa v tomto školskom roku neuskutoční, ruší sa aj plánovaný plavecký výcvik.

            Milí rodičia, v prípade akýchkoľvek informácii sme tu pre Vás na t.č. 0911 177 690. Verím , že túto situáciu spoločnými silami zvládneme. Želám Vám , deťom veľa síl, trpezlivosti a hlavne veľa, veľa zdravia.   Ľ.Kukanová

          • Hurbanov pamätník, školské kolo

          • Hurbanov pamätník- školské kolo 12.2.2020

            Hurbanov pamätník patrí k súťažiam s dlhoročnou  tradíciou. Každý rok usporadúvame jej triedne kolá a následne školské kolo, aby sme v deťoch vzbudili záujem o literatúru pre deti a mládež prostredníctvom  umeleckého prednesu  poézie a prózy a ukázali tak  krásu a ľúbozvučnosť  materinského jazyka.

            V tomto roku sa zúčastnilo školského kola na 1.stupni 18 recitátorov, ktorí postúpili z triednych kôl. Z  toho traja v našej vlastnej nepostupovej  kategórii 1.ročník, nakoľko v  I.súťažnej kategórii Hurbanovho pamätníka súťažia podľa pravidiel žiaci 2.-4.ročníka.

            Všetci súťažiaci sa zodpovedne pripravili na prednes svojich ukážok či už poézie alebo prózy, a tak pripravili ťažkú úlohu rozhodnúť porote, ktorú tvorili pani učiteľky 1.stupňa.

            Výsledky sú nasledovné:

            Kategória 1.ročník:

            1. miesto: Petronela Klvačová (1.A)

            I. kategória

            Poézia: 1.miesto: Karolína Mihelová (4.A)

                         2. miesto: Júlia Otépková (3.A), Gregor Jančovič (2.A)

                         3.miesto:  Denis Koch (2.A), Sofia Pernecká ( 3.A)

            Próza:  1.miesto: Veronika Válková (4.A)

                         2. miesto: Agáta Gbelcová (3.A)

            Hurbanov pamätník je súčasťou a zároveň nižším kolom súťaže Hviezdoslavov Kubín. Následné obvodné kolo sa uskutoční 6.marca v Základnej umeleckej škole v Senici. Postupujú doň súťažiace umiestnené na 1. miestach: Karolína Mihelová a Veronika Válková.

            Želáme im veľa úspechov!

                                                                                          Mgr. Beáta Oslejová

            II.  kategória  /žiaci 5.- 6./  

            Poézia: 2. miesto: Laura Hlatká (6.A)

                       

            Próza:  1.miesto: Gabriela Macejková (5.A)

                         2. miesto: Gabriela Macková (5.A)

            II.  kategória  /žiaci 7.- 8./

            Poézia: 1. miesto: Alexandra Kolínská (7.A)

             

          • Poďakovanie sponzorom

          • Rodičovské združenie pri Základnej škole Jablonica (RZZŠ) ďakuje všetkým sponzorom za dary do tomboly na detský karneval. Z dôvodu rozšírených chrípkových ochorení karneval tento rok rušíme úplne. Zozbieraná tombola bude použitá na akcie pre deti poriadané RZZŠ počas roka 2020.

            Veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu!

          • Čarovný odkaz Vianoc

          •  

            V predvianočnom období sa naši žiaci pod vedením svojich pedagógov zapojili do súťaže Čarovný odkaz Vianoc, ktorú každoročne vyhlasuje Záhorské osvetové stredisko v Senici.

            Úlohou  bolo ľubovoľnou výtvarnou technikou, prípadne poéziou, či prózou stvárniť odkaz Adventu a Vianoc.

            Najlepšíe práce  postúpili do okresného kola, kde bola  ocenená výtvarná práca Lindy Rehákovej z 3.A  s názvom „ Pri vianočnom stole“.

          • Vianočné besiedky

          •  

            V piatok 20.12. si žiaci v triedach spolu so svojimi triednymi učiteľmi pripravili vianočné besiedky. Takto si spoločne spríjemnili chvíle pred vianočnými sviatkami, ktoré všetci prežívame doma, v kruhu svojich rodín. Sviatočne vyzdobené triedy, stromčeky, medovníčky, spoločné aktivity, boli predzvesťou blížiacich sa Vianoc. Ich čaro a tradíciu nám tiež pripomenuli svojím vianočným divadielkom štvrtáci.

          • Pytagoriáda – školské kolo

          •  

            V utorok 10.12.a v stredu 11.12. sa uskutočnilo školské kolo  Pytagoriády v jednotlivých kategóriách podľa ročníkov. Táto už tradičná matematická súťaž je skúškou zručnosti, pohotovosti  a bystrého úsudku pri riešení 15 matematických úloh. Rozhoduje nielen správnosť výsledkov, ale aj čas vynaložený na ich správne riešenie. Z každého ročníka sa dobrovoľne zapojili žiaci, ktorí sa rozhodli vyskúšať si svoje matematické schopnosti. Úspešným riešiteľom sa mohol stať každý, kto správne vyriešil aspoň 10 úloh. Zároveň sa mu prirátali body za ušetrený čas.

            V kategórii P3- 3.ročník sa zapojilo 7 žiakov. Úspešnými riešiteľmi sa stali:

            1.Karol Klásek

            2. Simona Fedorová

            3.Lukáš Kabaňa

            V kategórii P4 – 4.ročník sa zapojilo 9 žiakov. Úspešní riešitelia sú:

            1.Justína Bulganová

            2.Veronika Válková

            V kategórii P6- 6.ročník boli 4  riešitelia. Úspešnou riešiteľkou sa stala:

            1. Alexandra Fedorová

            Úspešní riešitelia školského kola postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční  v marci.

             

          • Imatrikulácia prvákov

          • Imatrikulácia prvákov

            Vo štvrtok 5.12. zástupcovia žiackej školskej rady  pripravili pre našich prváčikov slávnostné prijatie medzi žiakov našej školy. Aby táto udalosť nebola len formalitou spestrili ju malým divadielkom, v ktorom nechýbali imatrikulační úradníci, pani Zima, a dokonca prišli  i Mikuláš, anjel a čertica.  Prváci mali dokázať, že už dávno nie sú škôlkari, a tak nielenže zaspievali Mikulášovi, ale si aj pohotovo splnili jednoduché úlohy z matematiky, slovenského jazyka a prvouky. A keďže všetko zvládli bravúrne, dostali od Mikuláša sladkú odmenu a boli slávnostne imatrikulovaní komisiou, v ktorej boli všetci účinkujúci. Na pamiatku bola každému udelená imatrikulačná listina a darček – ceruzka a strúhadielko, aby mali vždy čím písať.

            Pochvala za zodpovednú prípravu imatrikulácie a účinkovanie v nej patrí žiakom: Peťkovi Otépkovi z 5.A, Adelke Gbelcovej a Dianke Martišovej zo 6.A, Filipovi Jankovičovi a Laure Bulganovej zo 7.A a Danielke Michálkovej z 8.A.

            Mgr. Beáta Oslejová- koordinátor žiackej školskej rady

          • Jablonická trefa 2019

          • Jablonická trefa 2019

                     Streľba zo vzduchovky patrila vždy medzi zaujímavé  športové disciplíny pre deti i dospelých. V minulosti viac v rámci Zväzarmu. Pre mnohých chlapcov a dievčatá to bola aj príprava na ďalšie štúdium a profesijnú orientáciu. Okrem nácviku sústredenia, pevnej ruky, dobrého oka, získavali mnohé technické zručnosti a skúsenosti, ktoré ich priviedli k štúdiu na strojárskych priemyslovkách či stredných odborných školách.

                     V roku 2009 sme sa pokúsili o návrat tejto krásnej disciplíny. Po dobrej skúsenosti s nultým ročníkom, ktorý bol obohatený aj o iné branno – športové disciplíny, sme začali so súťažou, ktorá bola zameraná len na streľbu zo vzduchovky. Strieľalo sa v troch polohách, ľah, sed, stoj na rôzne typy terčov, v troch kolách.  Podľa podmienok sa súťažilo na kynologickom cvičisku pri kaštieli alebo v areáli základnej školy. Pokiaľ sa súťažilo na cvičisku v prestávkach medzi jednotlivými kolami členovia KK Barvínek robili ukážky všestranného a záchranárskeho  výcviku psov. 

                   29.11. 2019 sa konal už desiaty ročník súťaže Jablonická trefa. Tento rok sa zapojilo  28 chlapcov šiesteho až deviateho ročníka.  Všetkých možno označiť za strelcov na dobrej úrovni. Zvládli základy streľby.  Niektorí sú účastníkmi streleckých súťaži na okresnej úrovni.

                      Po záverečnom  rozstreli obsadil prvé miesto Radovan Sadloň z 9.A, druhé miesto Marcel Olah zo 7.A. Tretie miesto obsadil nádejný strelec Matej Bachna zo 6.A. Strelecká súťaž  sa konala  v spolupráci KKBarvínek Jablonica a ZŠ Jablonica, s podporou Obce Jablonica.  

            Mgr. Anna Hamerlíková

             

          • Ochranárik

          • Úspech vo výtvarnej súťaži
            Pri príležitosti osláv medzinárodného dňa linky tiesňového volania 112 bola Sekciou
            krízového riadenia Ministerstva vnútra Slovenskej republiky vyhlásená výtvarná súťaž
            „Ochranárik čísla tiesňového volania 112 a civilnej ochrany“. Do tejto súťaže sa svojimi
            prácami pod vedením svojich vyučujúcich výtvarnej výchovy zapojili aj žiaci našej školy. Ich
            úlohou bolo výtvarne spracovať tému: „Záchranári na lúke, v lese, v horskom teréne.“
            Najlepšie práce boli odoslané do okresného kola.
            Na slávnostnom vyhodnotení a vernisáži okresného kola tejto súťaže, ktoré sa uskutočnilo
            29.novembra 2019 vo veľkej zasadačke Mestského úradu Senica, bola ocenená práca Agátky
            Gbelcovej z 3.A
            , ktorá v kategórii základné školy 1. stupeň, získala krásne 3. miesto.
            Gratulujeme!
            Mgr.Beáta Oslejová