• Svetový deň mlieka

          • 28. septembra slávime Svetový deň mlieka v školách. Jeho cieľom je upozorniť na význam a pozitíva mliečneho programu a dôležitosť  konzumácie mliečnych výrobkov deťmi. Podporovať zdravé stravovacie návyky detí a zvýšenie povedomia o dôležitosti správnej výživy, nakoľko mlieko tvorí jednu z nenahraditeľných zložiek výživy, je najlepším zdrojom vápnika a obsahuje mnohé významné minerálne látky. Cieľom tohto dňa je, aby žiaci získali čo najviac informácií o mlieku a mliečnych výrobkoch a ich blahodárnych účinkoch na ľudský organizmus. Aj naša škola si pripomenula tento deň. Žiaci si priniesli  mliečnu desiatu, ochutnávali mlieko, výrobky z mlieka, hodiny boli tematicky zamerané  na mlieko a žiaci vypracovali pracovné listy s mliečnou tematikou.

          • Beh o pohár starostu obce

          • Niektoré dni v kolobehu školského roka sú náročnejšie, iné v škole prežijeme s ľahkosťou a tešíme sa na ne. Medzi tieto dni nepochybne patril 22. september 2023 - piatok pred hodovým víkendom. V našej škole sa uskutočil tradičný "Beh o pohár starostu obce". Podujatie otvoril pán starosta, ktorý poprial súťažiacim veľa radosti zo športovania a úspechov.

            Preteky boli rozdelené do viacerých kategórií podľa veku, čo zabezpečilo spravodlivé súťaženie. Víťazi si odniesli nielen diplomy a vecné ceny, ktoré zabezpečila Obec Jablonica, ale aj uznanie od svojich spolužiakov a učiteľov.

            Po odbehaní nasledovalo občerstvenie v podobe čaju od pani upratovačiek a potom už najočakávanejšia časť pretekov - vyhodnotenie. Víťazmi nemohli byť všetci a mnohokrát rozhodovali centimetre. Nikto však neprehral, už samotná účasť bola víťazstvom. 

            V tomto ročníku sa s rovnakým počtom bodov o prvé miesto kolektívov a titul víťaznej triedy

            delia 2.A a 6.A. GRATULUJEME!

          • Privítanie prvákov v ŠKD

          • Aj v tomto školskom roku sme privítali v našom školskom klube nových kamarátov – prvákov. Deti z druhého oddelenia si pripravili veselé vystúpenie s pesničkami. Štvrtáci vytvorili zlatú bránu, ktorou keď prváci prešli, stali sa právoplatnými členmi školského klubu.

            Prajeme im veľa veselých príhod a aby si tu našli veľa dobrých kamarátov.

          • Deň pozitívneho myslenia v ŠKD

          • Deň pozitívneho myslenia sme si nezabudli pripomenúť ani v našom školskom klube. S deťmi sme sa privítali pekným úsmevom, ktorý nás sprevádzal po celý deň. Na začiatku sme sa porozprávali čo to vlastne pozitívne myslenie je. Deti mali na túto tému pripravené rôzne zábavné aktivity a zakončili sme to piesňou Dnes je skvelý deň.

          • Deň pozitívneho myslenia :-)

          • Vo svete aj u nás si pripomíname 13. septembra Deň pozitívneho myslenia. Hlavnou myšlienkou tohto dňa je zvýšenie povedomia ľudí o vplyve pozitívneho myslenia a optimizmu na zdravie a život človeka, väčšiu obranyschopnosť organizmu, lepší psychický a fyzický stav.

            Aj my v škole sme sa rozhodli pripomenúť si tento deň. Od rána v triedach prevládala žltá farba a úsmevy na perách. Počas 2. vyučovacej hodiny sa všetci žiaci školy stretli na školskom dvore, kde vytvorili pomocou žltého oblečenia usmievavého smajlíka :-)

             Prajeme, aby Vám úsmev na tvári vydržal čo najdlhšie. K tomu pomáha aj čokoláda. Takže Dobrú chuť. Dnes je aj Deň čokolády.

          • Poďakovanie

          • Chceli by sme touto cestou vyjadriť úprimné a srdečné poďakovanie p. Jozefovi Ondrejkovi za bezplatné zapožičanie plošiny počas letných prázdnin.

          • Slávnostné otvorenie školského roka

          • V pondelok 4. septembra 2023 sme v našej škole slávnostne otvorili nový školský rok. Pani riaditeľka na školskom dvore privítala všetkých prítomných. Osobitnú pozornosť venovala našim novým prváčikom, ktorým zaželala veľa šťastia a úspechov. Všetkým žiakom, pedagógom i zamestnancom školy prišiel popriať pohodový a úspešný školský rok i pán starosta. Našim spoločným želaním je, aby sme sa v škole počas celého školského roka cítili dobre, či už v laviciach alebo za katedrou. Deviatakom želáme veľa energie, nech je ich posledný rok na "základke" plný úspechov a krásnych spomienok! Chceme sa tiež poďakovať všetkým rodičom za ich dôveru a podporu. Spolu tvoríme jednu školskú rodinu.

            Všetkým ešte raz prajeme úspešný školský rok, aby sme na jeho konci mohli  s radosťou a hrdosťou zhodnotiť to, čo sme za 10 mesiacov spolu dokázali.        

                                                                                                                                                

            Za fotografie ďakujeme Ing. Petrovi Búranovi

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Tešíme sa na vás v novom školskom roku 2023/2024, ktorý bude zahájený v pondelok 4. septembra 2023 o 8:00 hod. Žiaci sa zhromaždia na nádvorí školy. V prípade nepriaznivého počasia bude zahájenie prebiehať v triedach, v 1. triede za prítomnosti rodičov. Žiaci si v tento deň prinesú prezuvky a písacie potreby.

            Organizácia prvých školských dní:

            4. septembra 2023 (pondelok)
            - vyučovanie sa končí 9:15 hod.
            - ŠKD a školská jedáleň nie sú v prevádzke

            5. a 6. septembra 2023 (utorok a streda)
            - vyučovanie sa končí 11:25 hod.
            - ŠKD bude fungovať od 7:00 (ranný klub)  do 16:30 hod.
            - školská jedáleň v prevádzke

             TEŠÍME SA NA VÁS!

          • Výlety 9. A - Bradlo, Trnava, Senica

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výlety 9. A - Bradlo, Trnava, útulok.

            Výlet Bradlo

            V piatok 26. mája 2023 sme sa s triednou pani učiteľkou o 7:45 zišli na autobusovej zastávke v Jablonici a nasadli na autobus, ktorý nás priviezol na Brezovú. Nakúpili sme si jedlo na opekačku, a začali sme náš výlet na Bradlo, kam nás vyviezol vláčik Brezováčik. Privítal nás tam milý pán v ľudovom kroji, ktorý nám porozprával pútavý príbeh zo života Milana Rastislava Štefánika. Po výstupe na mohylu sme sa rozložili pri chate Bradlo a na ohnisku sme si založili oheň. Boli sme takí hladní, že sme si hneď začali opekať. Dobre najedení a naladení, sme si pri dobrej hudbe zahrali spoločenské hry. Ešte pred odchodom sme tento skvelý deň zakončili vznikajúcou zmrzlinou. Ďakujeme pani učiteľke Čapkovej za pekný výlet.

                                                                                                                                                      A. Gbelcová, D. Martišová

            Výlet Trnava 

            Dňa 15. 6. 2023 sa celá 9.A vybrala na výlet do starej časti Trnavy. Vlakom sme sa dopravili rovno do nášho Slovenského Ríma, odkiaľ sme sa peši dostali na hlavné námestie. Tam si nás odchytila pani sprievodkyňa, ktorá nám poukazovala miesta ostatným zamknuté. Napríklad najväčšiu kostnicu na Slovensku alebo staré väznice či nenápadne uloženú mestskú radnicu, rovno pred popraviskom. Tí, ktorí ešte neboli zmorení teplom vyšli nekonečnými schodmi na mestskú vežu a kochali sa krásnymi výhľadmi na naše najstaršie mesto. Potom sme sa presunuli do City Arény na obed a na záver vlakom späť domov. Ďakujeme pani učiteľke triednej za nové zážitky a vedomosti.  
                                                                                                                                                   A.Fedorová, A. Blažková

            Výlet Senica 

            Ešte v decembri sme odsúhlasili návrh našej pani učiteľky triednej, že sa navzájom na ,, ovečky“ nebudeme obdarovávať, ale peniažky, ktoré by sme minuli na naše darčeky venujeme zvieratkám v núdzi. A tak sme dňa 26.6.2023 boli navštíviť útulok v Senici. Zoznámili sme sa so psíkmi, ktorí sú aktuálne v ich starostlivosti a jedného sme dokonca aj nakŕmili, vymojkali a zašantili sme si s ním. Vedúcemu útulku sme odovzdali peniaze, aby aj s našim malým prispením moholi naďalej udržiavať zvieratká zdravé a šťastné. S dobrým pocitom v srdci aj keď so smútkom, že koľko skvelých tvorov nemá milujúci domov sme sa vybrali domov.  Ďakujeme svojej pani učiteľke Čapkovej.

                                                                                                             L. Hlatká, M. Ondrúšek     

          • Poďakovanie za spoluprácu

          • Chceli by sme touto cestou vyjadriť úprimné a srdečné poďakovanie Rodičovskému združeniu pri ZŠ Jablonica a Športovému klubu Jablonica za zabezpečenie dopravy a ubytovania pre naše žiačky, ktoré sa v dňoch 13. - 14. 6. 2023 zúčastnili Superfinále o školského majstra Slovenska v atletike v X-BIONIC v ŠamoríneVďaka vašej podpore sme schopní organizovať súťaže a iné podujatia, ktoré našim žiakom poskytujú príležitosť rozvíjať sa, zlepšovať svoje schopnosti a vytvárať nezabudnuteľné zážitky. ĎAKUJEME a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu!

          • Slávnostné ukončenie školského roka

          • Ukončenie školského roka je vždy významným okamihom pre žiakov, učiteľov i rodičov. Je to čas na hodnotenie, ocenenie úspechov a rozlúčku s deviatakmi, ktorí sa chystajú vykročiť do novej etapy svojho života. Je to chvíľa, keď sa spoločne zamýšľame nad tým, ako rýchlo čas plynie a spomíname na všetky úspechy a vzácne chvíle, ktoré sme prežili počas našej školskej cesty.

            Slávnostné ukončenie sa konalo na školskom dvore, kde sa zišli žiaci, zamestnanci školy a rodičia. Po zaznení štátnej hymny slávnosť otvorila riaditeľka školy, ktorá zhodnotila končiaci školský rok a vyzdvihla výnimočné úspechy dosiahnuté počas uplynulých desiatich mesiacov. Slová na rozlúčku adresovala deviatakom, ktorým v mene celého kolektívu zaželala, aby sa im darilo, aby si zachovali svoju zvedavosť, odvahu a snahu po neustálom vzdelávaní. Každý z nich dostal od Rodičovského združenia pri ZŠ malý darček na pamiatku.

            Nasledoval príhovor pána starostu, ktorý vyzdvihol dôležitosť vzdelania a zároveň vyjadril svoju vďaku učiteľom a rodičom za ich usilovnú prácu a podporu. Slova sa ujali aj deviataci, ktorí krásnymi slovami vyjadrili vďačnosť za deväť rokov strávených v našej škole.

            Záver slávnostnej časti bol venovaný udeľovaniu pochvál a ocenení za dosiahnuté úspechy.  Súčasťou slávnostného ukončenia bolo aj vyhodnotenie súťaže v čistote tried. Kolektívy, ktoré sa umiestnili na prvých troch priečkach boli odmenené tortami, ktoré pripravil náš bývalý žiak Filip Jankovič, za čo mu ďakujeme. Za fotky zo slávnostného ukončenia ďakujeme Ing. Petrovi Búranovi.

            Na 1. mieste skončila 9.A, na 2. mieste 5.A a na 3. mieste sa umiestnila 8.A.

            Na záver zostáva len zvolať...krásne prázdniny všetkým a stretneme sa opäť v septembri!

          • Výlet ZOO Hodonín a Skalica

          • V stredu 28. 6. žiaci prvého stupňa vycestovali na koncoročný výlet do ZOO Hodonín. Táto síce plochou neveľká ZOO nás zaujala nielen exotickými zvieratami ako opice, levy, tiger, ťavy, lamy, zebry, papagáje, ale aj priateľskými kozičkami a ovečkami, ktoré sa dali pohladiť aj kŕmiť. Nechýbali samozrejme suveníry a cukrová vata! Cestou späť sme mali zastávku v Skalici, ktorá nás očarila historickou Rotundou svätého Juraja, Kalváriou s pekným výhľadom a historickými budovami na námestí. Oddýchli sme si v cukrárni na zmrzline a potom už nás čakala len cesta domov. Bol to naozaj pekný výlet.

          • Colníci deťom

          • Dnes, 29. 6., nás navštívili príslušníci finančnej správy, aby nám porozprávali o svojej zaujímavej práci.  Videli sme ukážky práce psovoda a šikovných psíkov, ktorí dokážu čuchom vyhľadať a oznaciť prítomnosť zakázaných omamných a psychotropných látok  v batožine na letiskách a v rôznych dômyselných úkrytoch pašerákov. Zaujali nás aj ukážky zbraní a ochranných prvkov, ktoré pri svojej práci ozbrojení príslušníci používajú.

          • Len tak ideš dedinou…

          • V pondelok 26. 6. sa šiestaci boli prejsť po obci.  Vysvetľovali sme si dopravné značky. Máme ich neúrekom a niektoré už ani nevnímame, lebo nám zovšedneli. Lovili sme v pamäti názvy ulíc a miestnych častí, pozdravili sme bocianiu rodinku. Krásne olivovníky pred kaštieľom prebudili našu zvedavosť a vstúpilli sme na nádvorie. Kochali sme sa nádherou citrusov, oleandrov, paliem, hortenzií… Nakukli sme cez plot do parku, kde prebiehali práce na odstraňovaní kmeňov a konárov stromov, ktoré boli poškodené počas búrky. O kúsok ďalej všetkých zaujalo policajné auto s policajnou hliadkou zastavujúcou autá. Pani v uniforme SČK s každým z nich hovorila o poskytovaní prvej pomoci. Chvíľu sme počkali a vysvetlila aj nám. Odvážni mali možnosť vyskúšať si resuscitáciu na figuríne. Možno povedať, že sme sa stali súčasťou dopravnej policajnej akcie Záchranár. Čakala nás už len posledná úloha, podľa buzoly určiť svetovú stranu, ktorou sa vrátime do školy.

                  Mgr. Hamerlíková

          • Zber papiera - vyhodnotenie

          • V dňoch 22. 5. 2023 – 26. 5. 2023 sa v Základnej škole v Jablonici uskutočnil ZBER PAPIERA. Celý týždeň bol zaujímavý. Začal úplne obyčajne, kilogram ku kilogramu. V strede týždňa to začalo naberať na obrátkach. Museli sme objednať druhý kontajner, pretože prvý bol plný. Nakoniec si to rozdali medzi sebou piataci a šiestaci. Vyhrali piataci a my im gratulujeme! Obidve bojujúce triedy spolu vyzbierali 2618,5 kg papiera, čo je 56 % z nazbieraného papiera celej školy. Medzi jednotlivcami boli ocenení za 1. miesto Sebastián Jozefík, 2. miesto Timotej Malý, 3. miesto Oliver Jankovič a mimoriadne ocenenie dostala Táňa Tomeková. Uznanie patrí aj 9.A za to, že do zberu priniesli papier úplne všetci žiaci.

            Ďakujeme pani učiteľke Koňuchovej a tímu žiackej školskej rady, ktorí zber papiera a vyhodnotenie zorganizovali. Za odmeny pre víťazov i všetkých zapojených žiakov patrí poďakovanie Rodičovskému združeniu pri ZŠ Jablonica. Ďakujeme veľmi pekne pani Simonke Dvorskej, ktorá pripravila tortu. Bola fantastická!