• Prejav sa pohybom

          • V pondelok 6. júna sa nám do školy vstávalo o niečo ľahšie ako zvyčajne. Vedeli sme, že okrem školských povinností nás čaká výchovný koncert s naším obľúbeným Miroslavom Žilkom. Tentokrát si pre nás pripravil tanečné pásmo Prejav sa pohybom. Koncert bol motiváciou k pohybu a k aktívnemu životnému štýlu, pretože všetci vieme, ako je pohyb dôležitý pre naše zdravie. Tanečník, účastník rôznych talentových súťaží a člen tanečnej skupiny Old School Brothers Miroslav ,,Bruise” Žilka počas koncertu predviedol niekoľko svojich nových choreografií v jedinečných kostýmoch a do tanca zapojil všetkých odvážnych žiakov, ktorí nabrali odvahu a prihlásili. Mohli si tak vyskúšať a naučiť sa zaujímavé tanečné kroky v štýloch Break dance a Poppin´. Výzvu na tanečný súboj prijali Marcel a Nelly. Obaja zo seba dali to najlepšie. Na základe burácajúceho potlesku publika sa víťazkou stala Nelly!

            A že sa naši žiaci nedali zahanbiť a išlo im to naozaj skvele, o tom vás presvedčia nasledovné zábery...

            Miroslavovi a Nikolke ďakujeme za nezabudnuteľný zážitok a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie!

          • Finančná správa pre deti ZŠ Jablonica

          • V Základnej škole Jablonica deti oslavovali MDD. Potešila ich možnosť zoznámiť sa s prácou pracovníkov Finančnej správy. Najprv sa s nimi stretli tí najmenší. Tým nestačilo len vidieť psíkov v akcii, porozprávať sa o povinnostiach a práci...

            ...tí sa najviac potešili odvezeniu sa v zásahovom vozidle Finančnej správy, a pravdaže so zapnutou sirénou. Nakoniec za to, že boli šikovní, získali malé darčeky.

            Žiakom 2. stupňa sa predstavil svojou prácou pes Zoro, ktorý ukázal, ako vie vyhľadávať drogy. Bolo veľmi zaujímavé sledovať prácu kynológa a jeho psíka. Chlapci využili možnosť chytiť si do ruky naozajstnú zbraň, ktorá pomáha pri výkone práce týchto pracovníkov. Zábavné pre žiakov bolo aj skúšanie nepriestreľnej vesty a dokonca si trúfli aj v nej zabehnúť niekoľko metrov. Neskôr sa k nim pridali aj dievčatá :-)

            Všetky povolania sú dôležité a dnes sme mali možnosť sa bližšie zoznámiť s jedným z tých náročnejších.

            Ďakujeme pracovníkom Finančnej správy, že si našli na nás čas.

            Prajeme im veľa úspechov v ich práci! 

             

            Ďakujeme aj pani kuchárkam, ktoré si pre deti pripravili milé sladké prekvapenie.

          • Škola v prírode 2022

          • Pondelok

            Utorok

            Tricklandia 

            Streda - výlet vláčikom Maguráčikom do Ždiaru a na Strednicu, Tatranské múzeum, Belianska jaskyňa

            Štvrtok

            Vyhodnotenie súťaže v upratovaní si izieb

            Kreslíme čo sa mi páčilo v Tatrách

            Piatok - Hrebienok a hurá domov

            Studenovodské vodopády

            Reinerova chata, s pánom chatárom Petrasom

            Odchádzame...

          • Záhradka do triedy od Kauflandu

          • Žiaci 1.A a 3.A sa zapojili do aktivity Moja malá záhradka - Záhradka do triedy, ktorú organizuje Kaufland.

            V skorých jarných týždňoch si žiaci zasiali semienka, ktoré na základe prihlásenia sa do súťaže triednou učiteľkou  získali ako pestovateľskú sadu  z Kauflandu.  Každý žiak dostal iné semienko. Po celý čas sa o ne starali a pozorovali, ako im zo zeme vyklíčili a vyrastali malé zelené rastlinky. Všimli si, že niektoré rastlinky vyskočili skôr,  no na niektoré  si museli počkať dlhšie. Žiaci tak  získali nielen skúsenosť s pestovaním priesad, ale spoznali i nové druhy zeleniny. 

            Deti mali zo svojich rastliniek veľkú radosť. Zistili tiež, že nie vždy sa pestovanie vydarí, a že na prácu záhradkára je potrebná trpezlivosť a húževnatosť. Vypestované záhradky za obe triedy sme odfotili a spolu s kresbou rastlinky- šampiónky fotografie odoslali do súťaže Kauflandu  pre školy.

            Svoje úspešne vypestované rastlinky si deti zobrali  domov, kde môžu pokračovať v presádzaní a starostlivosti.

                                                                         

            Mgr.Žáková Viera, Mgr. Oslejová Beáta

          • Z oslavy Dňa matiek

          • Dňa 8. mája 2022 sme oslávili Deň matiek. Stretli sme sa v kultúrnom dome v Jablonici. Žiaci  Materskej školy a Základnej školy v Jablonici si pripravili vystúpenie pre svoje mamičky, babičky, či staré mamy. Na úvod všetkých pozdravil pán starosta. Potom programom pokračovali mažoretky a tí najmenší. Diváci sa určite potešili humornej scénke, kde sa mamičky dozvedeli, čo všetko svoje deti naučili. Hovorené slovo sa striedalo s tanečnými vystúpeniami. Sme radi, že aspoň takouto formou sme mohli vyjadriť poďakovanie za starostlivosť a lásku svojim maminkám a babinkám.

            David Černek a Filip Jankovič, IX.A

          • Čistý chotár a Deň Zeme 2022

          • Čistý chotár sme si prispôsobili na ,,čistý areál školy”. V  týždni pred Veľkou nocou sme po zime vyčistili všetky plochy od odpadkov, lístia, haluziny, šišiek a krtincov. Deň Zeme bol vyvrcholením nášho snaženia.

            22. apríl je každoročne venovaný Zemi. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia a rozvíjajúcu sa diskusiu o možných riešeniach zabrániť znečisteniu.

            Na vyučovaní sme sa venovali rôznym zaujímavým aktivitám a trocha sme aj pracovali.

          • Exkurzia ATLANTIS Levice 4.A a 2. stupeň

          • Dňa 21. 04. 2022  sa žiaci 2. stupňa a štvrtáci  zúčastnili exkurzie do ATLANTIS Levice. Ako prvé sme mali program o vesmíre a živote v kozme, kde sme sa dozvedeli, ako sa kozmonauti pripravujú na cestu do vesmíru a ako sa žije na vesmírnej stanici. Niektorí, a to dokonca aj deviataci, si obliekli skafandre a hrali sa na kozmonautov. Ďalej sme sa zahrali vo „svete bubliniek“, kde sme si vytvárali bubliny rôznych tvarov. Ľudské telo nám bolo predstavené do najmenších podrobností. Nemôžeme taktiež  zabudnúť, že v malom obchodíku sme si mohli nakúpiť darčeky od výmyslu sveta.

            Najkrajšia časť exkurzie nás čakala na ceste domov. Hurá, v McDonalde to bolo úžasné! Všetky dobroty sveta. Poriadne sme si oddýchli, doplnili zásoby energie a vyrazili sme domov.

            Ďakujeme vedeniu školy, pani učiteľkám a našim rodičom, že sme konečne po dvoch rokoch mohli byť aj inde ako v škole.

            Žiaci IX.A

          • Veľkonočné tvorenie

          • Šibi-ryby, mastné ryby,
            kus koláča od korbáča,
            ja chcem iba máličko,
            maľované vajíčko.

            Maľovanie vajíčok, pletenie korbáčov, pečenie tradičných veľkonočných koláčov či jarné upratovanie už tradične patrí k Veľkonočným sviatkom. Aj deti v školskom klube sa zapojili do týchto predveľkonočných aktivít. Najmladší družinári vystrihovali kuriatka, maľovali zajačikov. Dievčatá zdobili vajíčka a chlapci sa postarali o veľkonočnú výzdobu okien.

          • McDonalds Cup – 23. ročník futbalového turnaja žiakov 1.stupňa ZŠ

          • Vo štvrtok 7. apríla 2022 sa žiaci prvého stupňa zúčastnili okresného kola súťaže McDonalds Cup v Senici. Naši štyria futbalisti Mário Faltýnek, Filip Gazda, Denis Koch, Radovan Kallay a jedna futbalistka Viktória Sekáčová podali pekný herný výkon.

                        Ďakujeme za reprezentáciu školy a vynaložené úsilie.

          • Exkurzia do Atlantis Levice

          • V stredu 12. apríla sa prváci, druháci a tretiaci zúčastnili exkurzie do zážitkového centra Atlantis v Leviciach. Tu sa  preniesli  do čias dinosaurov, skúmali vesmír a tiež sa na chvíľu stali kozmonautmi či paleontológmi. Vyskúšali si  fyziku v praxi prostredníctvom  interaktívnych exponátov  a ako sa dá zatvoriť do bubliny objavili v bublinkovom raji. Všetko zakončili nákupom v obchodíku s rôznymi drobnými suvenírmi. Bol to jedinečný deň plný zážitkov a zábavy.

          • Pytagoriáda

          • Okresné kolo Pytagoriády

            V utorok 29.3. a v stredu 30.3. sa uskutočnilo okresné kolo matematickej súťaže Pytagoriáda v jednotlivých kategóriách podľa ročníkov. Z našej školy sa zúčastnili žiaci, ktorí boli úspešnými riešiteľmi  školského kola, ktoré sa uskutočnilo v decembri. Boli to: Sára Dosoudilová, Petronela Klvačová, Dalibor Králik a Teodor Križan  z 3.A, Karol Klásek z 5.A a Alexandra Fedorová z 8.A.

            Okresné kolo , podobne ako školské kolo, sa uskutočnilo online, žiaci súťažili v danom termíne a čase zo školy v učebni informatiky.

             Úspešnou riešiteľkou tohto kola sa stala Alexandra Fedorová z 8.A, ktorá vo svojej kategórii zo všetkých  zúčastnených žiakov okresu Senica získala 1. miesto. K úspechu jej srdečne blahoželáme!

             Všetkým zúčastneným patrí poďakovanie za reprezentáciu školy a zodpovednú prípravu na súťaž.

          • Testovanie 9

          • Oznam pre rodičov:

            Vážení rodičia,

            dňa 6.4.2022 (streda) sa koná na škole Testovanie 9. ročníka. Z tohto dôvodu žiaci 5. – 8.ročníka nemajú v tento deň vyučovanie. Žiaci 9.ročníka končia testovanie podľa harmonogramu o 11.50 hod. Školská jedáleň je v prevádzke len pre žiakov 1.stupňa a 9.ročníka. Žiaci 5. – 8.ročníka budú z obedov odhlásení.

            Organizácia:   TESTOVANIE 9 – 6. 4. 2022 (streda)

            Nástup žiakov do tried: 7,45 h

            Matematika

            8:00 – 8:10 h (10 min) úvodné pokyny k testovaniu a rozdanie OH

            8:10 – 8:20 h (10 min) rozdanie testov a oboznámenie sa s testom

            8:20 – 9:50 h (90 min) administrácia testu

            9:50 – 9:55 h (5 min) zozbieranie testov a OH

            9:55 – 10:20 h (25 min) prestávka

            Slovenský jazyk a literatúra

            10:20 – 10:25 h (5 min) úvodné pokyny k testovaniu a rozdanie OH

            10:25– 10:35 h (10 min) rozdanie testov a oboznámenie sa s testom

            10:35 – 11:45 h (70 min) administrácia testu

            11:45 – 11:50 h (5 min) zozbieranie testov a OH

          • Ocenenie vo výtvarnej súťaži Stromy našich otcov

          • Vo výtvarnej súťaži Stromy našich otcov získali ocenenie žiačky našej školy Simona Fedorová, Viktória Tomeková, Viktória Vráblová, Lucia Vráblová a Viktória Nemčeková pod vedením pána učiteľa Harnúška. Všetkým srdečne gratulujeme a ďakujeme za peknú reprezentáciu.

          • ŠKOLSKÁ KNIŽNICA V NOVOM ŠATE

          • V piatok 25. marca 2022 sme slávnostne otvorili „bránu“ našej vynovenej školskej knižnice. Erazmus Rotterdamský povedal: „Knižnica je raj!“ Takýmto rajom a krásnym miestom zároveň, kde sa môžeme z kníh vzdelávať alebo si pri nich oddýchnuť, sa stala aj naša knižnica. Dlhé roky čakala na skrášlenie, a to sa v tomto školskom roku podarilo. Vymaľované steny, nové knižničné regály, stropné osvetlenie, nábytok a vzdušný otvorený priestor vytvárajú atmosféru pohody a pokoja. 

            Pozvanie pri tejto príležitosti prijali aj pán starosta a spisovateľ Miroslav Búran, autor knihy pre deti Katkine dobrodružstvá. Rád odpovedal na otázky detí o tom, aký má vzťah ku knihám, čo rád číta, čo ho inšpiruje pri písaní a na mnoho ďalších.

            Veríme, že našu školskú knižnicu budú žiaci i učitelia často navštevovať. Je k dispozícii počas vyučovania, ale aj na voľnočasové aktivity.

            Pôvodná školská knižnica

            Takto prebiehala modernizácia školskej knižnice...

            ...a takýto bol jej výsledok, z ktorého sa veľmi tešíme!

            Za príjemné piatkové podujatie ďakujeme najmä pani vychovávateľke Janke Michalicovej, ktorá na škole zastáva  funkciu knihovníčky, ale i všetkým ostatným, ktorí priložili ruku k dielu.