• Zo školských lavíc...

          • Vianoce sú sviatkom, na ktorý sa dlho pripravujeme a veľmi sa tešíme my dospelí, no najmä deti. Oddychu a príjemnej domácej atmosfére pri stromčeku, či rozprávkach prechádza advent,  počas ktorého musíme aj seriózne pracovať. My v škole, učiť sa. Napriek rôznym obmedzeniam, predsa sme si mnohé vyučovacie hodiny spestrili spomínaním na ,,vianočné čarovanie”. Na Technike v šiestom ročníku sme sa v rámci učiva Vznik výrobku, proces: myšlienka - konštruovanie - výroba, prepracovali od náčrtu, technického ,,mini” výkresu až po zhotovenie adventného venca.

            V piatom ročníku sme si na HUV zopakovali koledy, na DEJ ,,stridžie dni” a na TECH sme počas preberania tematického celku Človek a výroba v praxi, strihali, ohýbali, lepili a vytvorili sme krásne euro – eko – krabičky na vianočné darčeky.                                                                                                         Mgr. Anna Hamerlíková

          • Mikuláš

          • Rok sa s rokom zišiel zas a už je tu Mikuláš...

            V pondelok 6. decembra prišla do našej školy vzácna návšteva. Mikuláš s plným batohom sladkostí v doprovode anjela  a  čertíka zavítal do jednotlivých tried, kde ho netrpezlivo čakali zvedavé deti. Po príchode mu s radosťou zaspievali mikulášske piesne a zarecitovali pripravené básničky. Mikuláš im za to porozdával sladké balíčky a sľúbil, že o rok príde zas...

            Srdečné poďakovanie patrí aj pánovi starostovi, ktorý si v dnešnom uponáhľanom svete našiel čas a spolu s nami strávil mikulášske chvíľky. Ďakujeme aj za štedré balíčky pre mladších žiakov.

            Za prípravu „mikulášskeho prekvapenia“ ďakujeme našim žiakom :-)

            Súčasťou mikulášskeho prekvapenia bol aj novovytvorený relaxačný kútik na chodbe, ktorý bude slúžiť všetkým. Bude to miesto, kde si  žiaci môžu zahrať rôzne hry, relaxovať v príjemnom prostredí alebo sa len tak porozprávať s kamarátmi.

             

            Veľká vďaka patrí aj kolektívu ŠJ a sponzorom, ktorí sa podieľali na mikulášskych balíčkoch pre našich stravníkov!

             

            Ďakujeme, Mikuláš, za tie krásne chvíle,

            za darčeky od Teba, za úsmevy milé.

            Stretneme sa o rok zas, príď, Mikuláš, medzi nás...

          • Blížia sa Vianoce...

          • Blížia sa sviatky, na ktoré sa všetci tešíme. Vianoce. No nie každý  má  tú možnosť byť v kruhu svojich blízkych. V zariadeniach pre seniorov žije mnoho opustených starkých, pre ktorých je návšteva blízkych skôr raritou. Nehovoriac o súčasnej epidemiologickej situácii, ktorá ich v dôsledku ochrany zdravia izolovala od sveta ešte viac. Mnohí z nich na Vianoce nečakajú žiadne darčeky...

            A práve preto sme sa i my rozhodli zapojiť do projektu “ Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“.

            Žiaci 7. a 9. ročníka s pani učiteľkami  spojili sily a spoločne s láskou naplnili krabičky. Čo je krajšie ako byť obdarovaný?

            Predsa obdarovať  niekoho druhého a dopriať mu kúsok šťastia!

             

            Mgr. Hamerlíková, Mgr. Koňuchová, Mgr. Rusová

          • Bubnovačka 2021 - Hlas detí je dôležitý!

          • Deti ticho pred násilím neochráni!

            Ôsmy ročník akcie s názvom „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť“, má aj tento rok symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie.

            Počas minulých ročníkov sa zapojilo do bubnovania viac ako 62 000 detí a dospelých.  V tomto roku sa prispôsobíme vyhláseným hygienickým opatreniam.   

            V piatok 19. novembra 2021 sme v ZŠ Jablonica podporili, že Hlas detí je dôležitý! Žiaci II. stupňa pridali svojim bubnovaním silu tejto myšlienke.

            Mgr. Hamerlíková, Mgr. Koňuchová, Mgr. Rusová

        • Olympiáda zo SJL
          • Olympiáda zo SJL

          • Dňa 12.11.2021 sa žiak IX.A David Černek zúčastnil okresného kola Olympiády zo slovenského jazyka. Ďakujeme za reprezentáciu! 

             

          • Oznam

          • Na základe protipandemických opatrení sa do odvolania neuskutočnia záujmové krúžky.

             

          • Odpadáčik 2021 - vyhodnotenie

          • V Záhorskom osvetovom stredisku v Senici prebieha v dňoch 10. 11. - 30. 11. 2021 v súlade s platnými aktuálnymi nariadeniami výstava zo zaslaných prác v rámci súťaže "Odpadáčik alebo fantázie z odpadu", kde sú ocenené a vystavené aj práce našich žiakov.

            Ocenení boli Teo Križan 3.A s prácou MRAVEC a Ninka Čmaradová 3.A s prácou PRASIATKO.

            Vzhľadom na zhoršenú pandemickú situáciu ocenenia žiakom odovzdala p.učiteľka Žáková V.

            G r a t u l u j e m e !

          • Deň červených makov

          •        Pred 103 rokmi sa 11. 11. 1918 o 11. hodine a 11. minúte ukončila Prvá svetová vojna. Stalo sa tak podpísaním prímeria po štvorročnom konflikte plnom krviprelievania a bolesti nielen vojakov, ale aj obetí mimo vojnových bojísk. V lese pri meste Compiégne, v odstavenom železničnom vagóne vrchný veliteľ dohodových vojsk maršala Foché a zástupcovia Nemecka podpísali prímerie. Ozbrojený konflikt globálnych rozmerov trval 4 roky, od 28. júla 1914 do 11. novembra 1918. Boje prebiehali v Európe, Afrike, Ázii, na Blízkom Východe.   

                   Zámienkou vojny sa stal úspešný atentát na arcivojvodu a následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda d´Este. Rakúsko-Uhorsko následne vyhlásilo vojnu Srbsku. V priebehu jediného mesiaca sa na jednu i druhú stranu pripájali spojenci. Slovensko bolo počas vojny súčasťou Rakúsko – Uhorska. Do rakúsko – uhorskej armády bolo mobilizovaných cca 400- 450 tisíc Slovákov. Pôsobili najmä v pechote, delostrelectve, v špeciálnych jednotkách, medzi ženistami, v tylových jednotkách. 

                 Medzi obeťami bojov boli aj Jabloničania. Ich pamiatku sme si uctili spomienkovou slávnosťou pri pamätníku obetiam I. svetovej vojny, ktorú pripavili žiaci 8.A v rámci hodiny Dejepisu.   

            Mgr. Anna Hamerlíková

          • Mladý včelár - info

          • Mladý včelár - oznam:

            Namiesto štvrtka sa stretneme v nedeľu 14.11. o 13,00 hod.

            pred školou a pôjdeme sa pozrieť na včelnicu jedného miestneho včelára.

          • Jesenné fantázie

          • Tradične ku koncu  októbra patrí výstavka vyrezávaných  a zdobených  dyní, ktorú sme nazvali Jesenné fantázie. Veselé  dyňové strašidielka, väčšie i menšie, sa zišli na chodbe B-pavilónu. Deti ich vyrobili doma s pomocou svojich rodičov, niektoré vyzdobili na krúžku Poznávame  prírodu. Všetky deti, ktoré na výstavu prispeli svojím dielkom boli odmenené diplomom a sladkou odmenou.

            A aby tieto kreatívne práce mohli obdivovať všetci žiaci našej školy aj škôlkari, preniesli sme výstavku do školskej jedálne.

          • Týždeň zdravej výživy

          •  

            Zdravá výživa je jedným z dôležitých faktorov  pri zdravom vývine dieťaťa. Už od útleho detstva by sme mali deti viesť k správnym stravovacím návykom a zdravému spôsobu života, aby sa pre nich stal aj v budúcnosti samozrejmosťou. Preto sme sa počas týždňa od pondelka 11.10. zamerali na 1. stupni  na rôzne aktivity na tému zdravej výživy.

            V 3.A sme sa zamerali  najmä  na časť denného príjmu - desiatu. Čo je zdravé nebýva vždy pre deti lákavé, a tak sme vyhlásili na piatok  15.10.  súťaž „O najnápaditejšiu zdravú desiatu“. Tu sme zapojili i mamičky či  oteckov do pomoci pri príprave lákavej zdravej desiatej, za čo im deti srdečne ďakujú. Tie najnápaditejšie desiate boli odmenené.

            Piatok 15.10. bol na 1.stupni aj Dňom jablka. Toto pre nás všetkých dostupné ovocie  je  zdrojom vitamínov a vlákniny a má i ďalší prínos pre naše zdravie.  Staré múdre odporúčanie nás nabáda zjesť jedno jablko denne. Aj deti si priniesli jablká a jedno si „rozveselili“  výzdobou z prírodných materiálov.

            Každoročne si v októbri v našej škole pripomíname Svetový deň výživy. Pri tejto príležitosti sme na podporu a ochranu zdravia uskutočnili počas Týždňa zdravej výživy v 2.A rôzne edukačné aktivity. Výstavku v  B pavilóne z obalov skonzumovaných mliečnych výrobkov „Zdravá mliečna výživa“,  obaly žiaci následne použili na výrobu „Odpadáčikov“, triednu súťaž „Zdravé vitamínové zvieratká“, počas ktorej sa besedovalo o zdravej výžive a zdravom životnom štýle.Víťazmi súťaže sa stali všetci žiaci, pretože ich zvieratká boli nielen vlastnoručne vyrobené v škole, ale aj originálne a zaujímavé. Na spestrenie nechýbali ani veselé a poučné riešenia rôznych vitamínových úloh v časopise Vrabček, ktoré boli zamerané na matematiku a čítanie. Tento pekný týždeň sme na 1. stupni ukončili už tradične tematickým vyučovaním s názvom „Deň jablka“, počas ktorého žiaci krásne vyzdobili jablká.

                                                                                                             PaedDr.Oľga Vulganová

            Deň jablka v 2.A

          • Odpadáčik

          • ODPADÁČIK

            Žiaci 1.stupňa našej školy sa 20.10.2021 zapojili do detskej tvorivej súťaže, ktorú organizuje Záhorské osvetové stredisko v Senici, s názvom ,,Odpadáčik alebo fantázia z odpadu.“ Súťaž podnietila tvorivé myslenie detí a priviedla k zamysleniu sa, koľko predmetov, ktoré vyhadzujeme do koša sa dá ešte použiť. Do školského kola sa zapojilo 33 prác. Do obvodného kola postúpilo 19 prác. Všetky deti  dostali sladkú odmenu, ktorú poskytlo ZRPŠ pri ZŠ Jablonica.

            Ďakujeme nielen deťom, ale aj rodičom, ktorí pomohli a inšpirovali svoje deti

            Zodpovedná: uč. Viera Žáková

          • Október - mesiac úcty k starším

          • ...ruky starých rodičov sú ako pokojné pohladenie obľúbenej prikrývky. Obklopujú nás a zahrievajú na duši i na srdci a pritom nás chránia pred zimou a ostrými hranami sveta...

            Deti v školskom klube nezabudli na svojich milých starých rodičov a pripravili si pre nich prekvapenie. Vyrobili magnetky, ktorými chcú potešiť nielen oči, ale aj ich srdcia.

          • Október v ŠKD

          • Jeseň pani bohatá,

            farbí stromy do zlata...

            ... a tak sme sa aj my v školskom klube detí inšpirovali "pani Prírodou" a vyzdobili sme si náš školský klub...

            ...zahrali sme si Ekohry...

            ...z toho, čo nám jesenná príroda ponúka, sme si v tvorivých dielňach vyrobili dekorácie...

            ...a keďže k jeseni neodmysliteľne patria tekvice, pustili sme sa do zdobenia tekvičiek rôznych veľkostí a tvarov...

          • Info

          • Dovoľujeme si vás upozorniť na novú vyhlášku k prekrytiu horných dýchacích ciest, ktorá vyšla dňa 1. 10. 2021.

            Od pondelka 4. októbra 2021 rúška nebudú povinné pre žiakov základných škôl, špeciálnych základných škôl a žiakov prvých 4 ročníkov stredných škôl s osemročným vzdelávacím programom, a to v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu, čiže v triede počas vyučovania. Nosenie rúšok bude aj naďalej povinné v interiéri škôl mimo uzavretého kolektívu (napr. chodba, šatne, toalety, jedáleň). V prípade účasti na hromadných podujatiach ostáva nosenie rúšok pre deti povinné.

            Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky nosenie rúšok u detí naďalej odporúča a považuje ho za účinnú súčasť prevencie nákazy vírusom SARS-CoV-2 a ďalších nákazlivých respiračných ochorení, ako je napríklad chrípka a jej podobné ochorenia.

          • Beh o pohár starostu obce

          • Dňa 24. septembra 2021, v piatok pred jablonickými hodami, na našej škole panovala športová atmosféra. Aj tento rok sme v spolupráci s Obcou Jablonica zorganizovali tradičný „Beh o pohár starostu obce“. Počasie, aj keď nie ideálne, nám plány na tento deň nezmarilo a tak sme sa mohli pustiť do súťaženia. Športové dopoludnie otvoril pán starosta, ktorý spolu s pani riaditeľkou všetkým deťom poprial veľa športových úspechov.

            Do súťaže sa zapojili všetky ročníky v rôznych kategóriach. Pani upratovačky pripravili pre všetkých chutný teplý čaj.

            Najúspešnejší žiaci si odniesli medailu, diplom a vecné ceny od OÚ Jablonica.

            Absolútnym víťazom behu a držiteľom putovného pohára sa stala 3.A.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným a víťazom GRATULUJEME!

            Už teraz sa tešíme na ďalší ročník tohto obľúbeného podujatia!