• Imatrikulácia prvákov 2023

          • Stať sa prvákom je veľká vec pre malých človiečikov. Stojí za tým veľa nových povinností, pravidiel a úsilia…

            Dňa 19.12.2023 nastal slávnostný deň, kedy naši prváci boli oficiálne pasovaní za žiakov našej Základnej školy Jablonica. Pani učiteľky a členovia školského parlamentu si pripravili zaujímavé aktivity, v ktorých mali prváčikovia ukázať, ako krásne napredujú v získavaní nových vedomostí. Vymýšľali a skladali slová, počítali, zrážali kolky, pokúšali sa postaviť najvyššiu vežu… Po absolvovaní všetkých disciplín naši prváci slávnostne predniesli sľub PRVÁKA. Následne boli pasovaní za oficiálnych žiakov našej školy. Pani riaditeľka odovzdala malým školákom Pamätný list a šerpu. Svoj sľub malí školáci potvrdili svojím odtlačkom prsta. Na pamiatku sa žiaci odfotili, aby mali spomienku na tento výnimočný okamžik. Zdalo sa, že čarovnému okamihu sa tešili nielen deti, ale aj ich rodičia, ktorí na túto slávnosť prišli.

            Našim PRVÁKOM prajeme veľa síl a  úspechov na zvládnutie ďalších úloh, ktoré ich ešte čakajú!

          • Vianoce už klopú na dvere

          • Vianoce už klopú na dvere. A tak aj  v našom školskom klube zavládla predvianočná nálada. Deti si  zhotovili adventný kalendár, svietniky na vianočný stôl a vianočné pozdravy pre rodinu priateľov.

          • Dejepisná olympiáda - školské kolo

          • V pondelok,  4. 12. sa konalo prezenčne školské kolo Dejepisnej olympiády.  Žiaci súťažili v troch kategóriách: F – 6. ročník, päť žiakov, E - 7. ročník,  6 žiakov, D – 8. ročník, traja žiaci  a C – 9. ročník, 4  žiaci. Všetci riešili test pozostávajúci z troch častí. Súťažiaci mohli získať maximálny počet bodov 100.

            Úspešní riešitelia:

            F –  Gregor Jančovič, Viktória Nemčeková, Marek Černek, Erik Fandel, Vanesa Poláčková,

            E - Linda Reháková, Simona Fedorová, Lukáš Kabaňa, Sofia Pernecká,  Agáta Gbelcová, Lara Sophia Manďáková,

            D – Gabriel Gaži, Leo Velický, Anna Mária Mihoková,

            C - Paulína Masárová, Kristián Harasník, Andrej Shevliakov, Gabriela Macejková.

            Prví 2 v každej kategórii postupujú do okresného kola a budú našu školu reprezentovať 5. februára  v Senici.

            Blahoželáme!

            Mgr. Anna Hamerlíková

          • Mikuláš 2023

          • V utorok, 5.12.2023, sme sa celá škola, teda žiaci, tešili z predčasného Mikuláša. Bol to Mikulášsky výlet vláčikom do Trnavy. Stretnutie bolo ráno o  6,45 hod. pred školou. Vďaka ochotným rodičom sa všetci žiaci bez námahy dostali na železničnú stanicu. Po ceste plnej zábavy, smiechu, ale i zvedavosti sme boli na mieste. V Trnave. Ešte sme museli pešo prejsť pár metrov a prekvapenie bolo pred nami. CITY ARÉNA. Zaplnili sme bufet pred kinosálou, nakúpili občerstvenie a čakali na prekvapenie.

            Prekvapením bol film – Teddyho Vianoce. Filmovú rozprávku si všetci užili. A potom hurá po nákupoch. Do 13,30 hod. – do odchodu vlaku sme si užívali obchodné centrum. Ďakujeme rodičom, že sme si užili Mikuláša netradične.

            Paulína Masárová a žiaci IX.A

            Za mikulášsku nádielku v podobe výletu do Trnavy ďakujeme Rodičovskému združeniu pri ZŠ Jablonica, ktoré uhradilo cestu vlakom i lístky do kina. 

            Taktiež vyjadrujeme úprimné poďakovanie za mikulášske balíčky, ktoré na nás 6. 12. čakali v školskej jedálni. Vyrobili ich pre nás pani kuchárky s pomocou sponzorov.

            ĎAKUJEME!

          • Farby jesene - vyhodnotenie

          • Ako každý rok, tak i tento rok sa naši žiaci s umeleckou dušou zapojili do výtvarnej súťaže, ktorú vyhlásilo CVČ Beťárik s názvom Farby jesene. A na známosť sa dáva jedna skvelá správa, že práca našej žiačky 9.A Viki Tomekovej získala 1. miesto v III. kategórii. V CVČ Beťárik si prevzala diplom a krásnu cenu.Viki gratulujeme za reprezentáciu našej školy a ďakujeme i ostatným deťom, ktoré sa zapojili do tejto súťaže.

          • ŠKD - Poznávame Slovensko

          • V poslednom novembrovom týždni sa deti v ŠKD prostredníctvom rôznych aktivít oboznamovali a spoznávali vlasť, v ktorej žijú. Aktivity sme realizovali formou rozhovorov, omaľovániek, pracovných listov. Z krepového papiera si deti vytvorili štátny znak a z hračiek si vystavali naše hlavné mesto. 

          • 14. ročník Technickej olympiády – okresné kolo

          • 23.11.2023 reprezentovali našu základnú školu 3 úspešní riešitelia školského kola v okresnom kole Technickej olympiády. Súťaž prebiehala v priestoroch Základnej školy, V.P.Tótha v Senici. Skladala sa z teoretickej a praktickej časti.

            Deviataci, Paulína Masárová a Kristián Harasník, súťažili v kategórii A (dvojice). Ich úlohou bolo vypracovať vedomostný test v limite 30 minút. V praktickej časti podľa technického výkresu s použitím pripraveného materiálu a nástrojov zhotovili v časovom limite 120 minút špachtľu. V celkovom hodnotení obsadili veľmi pekné 3. miesto.

            V kategórii B súťažila Linda Reháková zo 7.A. Jej úlohou bolo vpracovať vedomostný test v limite 30 minút. V praktickej časti  na základe technickej dokumentácie, s využitím polotovarov, nástrojov a náradia, vyrobila  brúsidlo na ceruzku. Časový limit na prácu bol 120 minút. V konkurencii zúčastnených škôl Senického okresu obsadila veľmi pekné 3. miesto a bodovým ziskom sa stala aj úspešnou riešiteľkou.

                 Ďakujeme za veľmi peknú reprezentáciu školy.

            Mgr. Anna Hamerlíková 

          • Gymnastická telocvičňa

          • V našej škole venujeme veľkú pozornosť inovovaniu a prinášaniu nových možností pre našich žiakov. Teší nás, že sme mohli deťom poskytnúť nový priestor na rozvoj ich pohybových schopností, kde objavia radosť nielen z pohybu, ale aj z hravej formy učenia.

          • Ako sme slávili

          • 55. výročie Základnej školy v Jablonici

                 10. november 2023 bol dňom slávnostným. Od rána bolo rušno. Vrcholili prípravy 55. výročia otvorenia budovy súčasnej základnej školy. Žiakom a zamestnancom školy odovzdala pani riaditeľka na pamiatku drobné darčeky. Deti dostali magnetky v tvare jabĺčka, ktoré symbolizuje našu školu a buletin. Magnetky pre deti zhotovil bezplatne pán Tomáš Miakiš - TomiArt, za čo mu touto cestou vyjadrujeme úprimné poďakovanie. Pre spomienku na tento slávnostný deň boli urobené pamätné fotografie.

                 Dopoludnia si program užili súčasní žiaci ,,nanečisto”. Popoludní sa brány školy otvorili pre bývalých zamestnancov školy, zástupcov samosprávy, členov rady školy, rady rodičov a ostatných hostí. Všetkých privítala pani riaditeľka  Mgr. Ľubomíra Kukanová a členovia žiackej školskej rady. Program otvorili mažoretky. Po ich krásnom sviežom vystúpení sa prihovorila prítomným pani riaditeľka. Poďakovala za vykonanú prácu bývalým pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom, za spoluprácu pánovi starostovi, pracovníkom obecného úradu, hlavnej kontrolórke obce, poslancom obecného zastupiteľstva,  sponzorom, rodičom a ostatným priateľom školy. Informovala o organizácii školy v tomto školskom roku. Krátkym prierezom históriou školy  od otvorenia budovy 2. septembra 1968 zaspomínala bývalá riaditeľka základnej školy Mgr. Aurélia Kováčová. Za pomoc a spoluprácu súčasným vyučujúcim poďakovala a odovzdala ružu predsedkyňa rodičovského združenia Viera Jankovičová. Po príhovoroch bolo pre hostí pripravené malé občerstvenie a prehliadka priestorov školy. V priateľskom rozhovore prechádzali v sprievode členov žiackej školskej rady jednotlivé triedy a odborné učebne. Záujem vzbudila výstavka ,,retro” pomôcok. Prekvapením a darčekom súčasne pre všetky deti bola nová telocvičňa pre I. stupeň na poschodí.         

                 Oslavy pokračovali o 17,00 v kultúrnom dome. Pri vstupe do sály bola nainštalovaná výstavka výtvarných prác, projektov a fotografií žiakov.

                 Tradične sa ako prvé na pódiu predstavili mažoretky. Kaleidoskopom bohatého programu sprevádzali  moderátori Filip Jankovič ako bývalý predseda a Paulína Masárová ako súčasný predseda žiackej školskej rady. Škole ,,jubilantke” zablahoželal starosta obce Ing. Silvester Nestarec, ktorý bol v minulosti tiež žiakom tejto školy. V prvom bloku vystúpili   bývalí žiaci  Igor Ričány, Ing. Jozef Kerecman, Ladislav Chovanec (hudobná skupina Pruclek), Alexandra Fedorová, Alexandra Blažková a Ing. Anton Fiala (Osuská kapela) . Online sa prihovoril Gregor Hološka, Filip Zavadil a Marianna Gubová. Za súčasných výnimočne úspešných žiakov sa predstavil online Kristián Harasník.

                 Druhý blok programu otvorili prváčikovia z I.B ľudovým tančekom ,,sotýš”. Publikum potešili pekným tančekom aj žiačikovia z I.A. Tretiaci obohatili program básničkami o macíkovi. Druháčka Viktória Janšáková zaspievala Keby som bola princezná  Arabela.  Šiestaci zatancovali letkis. Na mazúrku sa k nim pridali na javisku  siedmaci.  Piataci  vytvorili pod javiskom samostatné ,,koliesko”. Zlatým klincom programu  bola scénka zo školského prostredia humorne doplnená piesňami, ktorú nacvičili šiestaci, siedmaci a "pani učiteľka" Viki z 9.A.  Na záver vystúpila Osuská kapela.  Skladbami zo svojho repertoáru najprv rozospievali sálu a nakoniec aj roztancovali. 

                 55 rokov. Je to veľa alebo málo? V živote školy určite dosť. V živote človeka tiež. V týchto rokoch má človek niečo za sebou. Vie sa orientovať v rôznych problémoch. A tak isto je to aj so školou. Aj škola je živý organizmus. Trápi sa, teší sa, rieši problémy. A je to pekné. Lebo rieši problémy tých, čo tvoria budúcnosť – detí. Preto si prajme spoločne, nech sa darí deťom, nech sú spokojní učitelia a rodičia.

                 Na  záver možno konštatovať, že oslava 55. výročia sa vydarila  Všetkým, ktorí sa na príprave akýmkoľvek spôsobom podieľali, patrí veľké ĎAKUJEM!

                 Zo spomienok a zážitkov, ktoré odzneli aj mimo javiska a príhovorov by sa dala napísať veľmi hrubá kniha. Bola by to dlhá a sčasti márna práca. Dôležité je, že každý si nosí vo svojom srdiečku tie svoje.

          • Jeseň v ŠKD

          • V školskom klube sa deti nielen hrajú, behajú vonku či sa pripravujú na vyučovanie. Medzi ich obľúbené činnosti tiež patria chvíľky tvorivosti a kreativity. A pestrofarebná jeseň dáva veľa možností. Vyrábali sme ježkov, ovocie, dyne, lampáše, škriatkov z lístia. Tvorili sme z gaštanov. Vydarené výtvory zdobia chodby našej školy. Taktiež sme chodili na vychádzky jesennou prírodou, relaxovali na čerstvom vzduchu a pozorovali zmeny v prírode. Upršané dni sme si s deťmi spríjemnili okrem iných aktivít i spevom a tancom. 

            2. oddelenie ŠKD

          • 17. ročník súťaže iBobor

          • Čo je iBobor?

            V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagiené  v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín.

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Súťaž prebiehala 6. - 10. novembra 2023, pričom každý deň súťažila jedna kategória. Zapojili sme všetkých žiakov, aby si overili svoje zručnosti. 

            Kategória : Drobci: 2.-3. ročník ZŠ,  úspešní riešitelia : Jakub Sládeček, Sebastián Jozefík, Patrícia Cebulová, Filip Samek

            Kategória : Bobríci: 4.-5. ročník ZŠ, úspešní  riešitelia : Sára Dosoudilová, Sára Ester Manďáková, Teodor Križan, Romana Otépková, Kvetoslava Hlozáková

            Kategória : Benjamíni: 6.-7. ročník ZŠ, príma a sekunda osemročného gymnázia, úspešní riešitelia: Karol Klásek, Simona Fedorová

            Kategória :  Kadeti: 8.-9. ročník ZŠ, tercia a kvarta osemročného gymnázia, úspešní riešitelia : Gabriela Macejková, Andrej Shevliakov, Lea Lukáčová, Kristián Harasník

          • Vyhodnotenie zberu papiera

          • Od pondelka 16. októbra do piatka 20. októbra 2023 prebiehal v našej škole jesenný zber papiera.  Do zberu sa zapojili všetky triedy, čo nás veľmi teší. Spoločne sme vyzbierali krásnych 8880 kg papiera. Kontajner sa podarilo naplniť až trikrát :-)

            Po napínavom "súboji" sa na 1. mieste umiestnila 6.A, na 2. mieste 7.A a na 3. mieste 5.A. Veľkú pochvalu si zaslúži aj 3.A s 1343,25 kg. Okrem kolektívov boli ocenení aj najusilovnejší jednotlivci, ktorí priniesli nad 100 kg papiera.

            Zber papiera v našej základnej škole sa stal viac ako len ekologickou aktivitou. Veríme, že takýmito krokmi meníme svet k lepšiemu a pripravujeme našich žiakov na zodpovednú a udržateľnú budúcnosť. Zároveň pomáhame šetriť prírodné zdroje a energiu, ktoré by inak boli využité pri výrobe nového papiera.

            Za spoluprácu pri organizovaní zberu papiera ďakujeme žiackej školskej rade pod vedením pani učiteľky Koňuchovej, Rodičovskému združeniu pri ZŠ Jablonica za ceny, pánovi školníkovi, pani upratovačke Nikolke a pani kuchárkam za pomoc pri vážení.

            Tieto ocenenia nie sú len odmenou za prácu, ktorú ste odviedli, ale aj inšpiráciou pre nás všetkých. Srdečne blahoželáme víťazom a ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do zberu papiera.

          • 23. október – Medzinárodný deň školských knžníc

          • Pri príležitosti Dňa školských knižníc sa pre žiakov našej školy opäť netradičným spôsobom otvorili dvere školskej knižnice. Knižnica slúži žiakom nielen na čítanie a požičiavanie si kníh,  ale aj na rôzne voľnočasové aktivity .

            Žiačky štvrtého ročníka  si pripravili pre svojich mladších spolužiakov z prvého stupňa zaujímavé rozprávkové podujatie Poďme spolu do rozprávky.

            Na úvod nás do sveta rozprávok zaviedla Rozprávková pesnička. Po veselej pesničke nasledovala prezentácia o spisovateľoch pre deti, doplnená čítaním krátkych ukážok z ich tvorby. Rozprávkové hádanky preverili malých čitateľov, či poznajú postavy zo  známych ľudových rozprávok. Sme radi, že môžeme u žiakov zábavnými formami podporovať dobrý vzťah ku knihe a k čítaniu.

          • Týždeň zdravej výživy

          • Tak ako každý rok v októbri organizuje naša škola "Týždeň zdravej výživy" v rámci projektu Zdravie v školách. Nie je tomu inak, ani v tomto školskom roku. 

            S nástupom jesene, pestrých farieb, vôní ovocia a zeleniny sme si i my pripomenuli "Svetový deň výživy". K aktivitám v rámci týždňa zdravej výživy patrila súťaž o najnápaditejšiu zdravú desiatuSvetový deň jablka.  Deti s rodičmi boli veľmi kreatívni a pripravili nápadité desiate. Teší nás, že všetci robíme pre zdravie detí niečo viac. Veríme, že návyky, ktoré im vštepujeme, sa stanú súčasťou ich života. V rámci Svetového dňa jablka, deti vyzdobovali jabĺčka, upiekli jablkové koláče a každodenné témy sme doplnili výtvarnými a tvorivými činnosťami, v ktorých žiaci mohli aplikovať získané vedomosti. 

            Zdravá výživa, správne stravovacie návyky, pohybová aktivita, dostatok spánku a pozitívne myslenie sú najlepšie piliere pre naše zdravie.

            " Jedz málo a večeraj menej, pretože zdravie každého tela sa kuje v dielni žalúdka "(Miguel de Cervantes).

            1.A

            1.B

            2.A

            3.A

            4.A

          • ODPADÁČIK alebo výrobky z odpadu

          • Žiaci 1. stupňa ZŠ v Jablonici sa tak, ako po minulé roky, zapojili do súťaže s environmentálnou tematikou ODPADÁČIK  alebo výrobky z odpadu. Zapojilo sa 20 žiakov. Nakoľko sa v Senici tento rok nekoná okresné kolo (informácia zo ZOS Senica), nepostupuje žiadne dielko.

            Žiaci s pomocou svojich rodičov vytvorili zaujímavé a pekné diela. Pri práci využili odpadové materiály z papiera, kartónu, plastu, železa. Prekrásne diela plné fantázie sme odmenili sladkou odmenou od Rodičovského združenia pri ZŠ Jablonica. Každý žiak dostal Pochvalný list.

            Práce detí budú vystavené v priestoroch chodby B pavilónu, kde si ich môžu pozrieť ostatné deti a rodičia. Všetkým ďakujem za spoluprácu.

            Uč. Mgr. Viera Žáková