• Naspäť v škole

          • V pondelok 2. septembra sa na nádvorí našej školy uskutočnilo slávnostné otvorenie nového školského roka. Slnečné ráno privítalo žiakov, rodičov a pedagógov, ktorí sa zhromaždili, aby spoločne začali nový školský rok. Úvodného slova sa ujala riaditeľka školy, ktorá všetkých srdečne privítala a popriala žiakom veľa úspechov v nadchádzajúcom roku. Po nej vystúpil so svojím príhovorom starosta obce, ktorý ocenil prácu učiteľov a podporu rodičov. Zároveň povzbudil deti, aby sa nebáli usilovne študovať a plniť si svoje sny. Po oficiálnej časti sa žiaci spolu so svojimi triednymi učiteľkami presunuli do tried, kde si vypočuli organizačné pokyny na prvé dni školy a porozprávali sa o svojich zážitkoch z prázdnin.

            Milí žiaci, želáme vám, nech je tento školský rok plný úsmevov,

            pekných zážitkov a úspechov, na ktoré budete hrdí!

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2024/2025

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Tešíme sa na vás v novom školskom roku 2024/2025, ktorý bude slávnostne otvorený v pondelok 2. septembra 2024 o 8:00 hod. Žiaci sa zhromaždia na nádvorí školy. V prípade nepriaznivého počasia bude zahájenie prebiehať v triedach, v 1. triede za prítomnosti rodičov. Žiaci si v tento deň prinesú prezuvky a písacie potreby.

            Organizácia prvých školských dní:

            2. septembra 2024 (pondelok)
            - vyučovanie sa končí o 9:00 hod.
            - ŠKD a školská jedáleň nie sú v prevádzke

            3. septembra 2024 (utorok)
            - vyučovanie sa končí o 11,25 hod.
            - ŠKD bude fungovať od 7,00 (ranný klub)  do 16,30 hod.
            - školská jedáleň v prevádzke

             TEŠÍME SA NA VÁS!

          • Slávnostné ukončenie školského roka

          • V piatok 28. júna sme sa zišli na školskom dvore, aby sme spoločne oslávili úspešné ukončenie školského roka. S hrdosťou sme si pripomenuli všetky úspechy, ktoré sme dosiahli spoločne a ocenili sme najšikovnejších žiakov z každého ročníka. Pekne pripraveným príhovorom uzavreli slávnosť naši najstarší - deviataci. Príhovor predniesli Gabika a Paulínka, ktoré v mene všetkých deviatakov poďakovali učiteľskému zboru za odovzdané vedomosti, cenné rady a starostlivosť počas celých deväť rokov. Rovnako ďakujeme aj rodičom, ktorí stáli pri svojich deťoch, podporovali ich a povzbudzovali. Prajeme vám krásne prázdniny plné oddychu, radosti a nezabudnuteľných chvíľ. Tešíme sa na vás opäť v septembri!

          • Vyhodnotenie súťaže v čistote tried

          • Vo štvrtok 27. júna sa konalo vyhodnotenie súťaže v čistote tried, ktorá prebieha počas celého školského roka. Žiaci sa po celý školský rok snažili udržiavať svoje triedy v čo najlepšom poriadku, pričom sa všetci usilovali získať titul najčistejšej triedy. Najväčšie úsilie vynaložila trieda 9.A, ktorá sa stala absolútnym víťazom. Na 2. mieste sa umiestnila 6.A a na 3. mieste trieda 7.A. Ako odmenu za ich snahu získali žiaci tortu, ktorú si spoločne vychutnali. Ďakujeme všetkým žiakom za ich zapojenie a veríme, že tento súťažný duch nás bude sprevádzať aj v budúcom školskom roku. Nezabúdajme, že čistota je základom zdravého a príjemného prostredia pre všetkých! Za úžasné torty patrí poďakovanie pani Aničke Králikovej, pani Nadežde Svatíkovej a Filipovi Jankovičovi.

            1. miesto

            2. miesto

            3. miesto

          • Vyhodnotenie zberu papiera

          • V týždni od 20. do 24. mája prebiehal v našej škole zber papiera. Všetkým, ktorí sa zapojili, srdečne ďakujeme za  podporu a snahu prispieť k ochrane životného prostredia. Vďaka vašej usilovnosti sa nám podarilo vyzbierať viac ako 13 000 kg papiera, čo je úžasný výsledok.

            A teraz k najviac očakávanej časti – vyhláseniu víťazov! Trieda, ktorá nazbierala najviac papiera a bola odmenená veľkou tortou, je trieda 5.A!  Super torty získali aj kolektívy tried na striebornej a bronzovej priečke.  Na 2. mieste sa umiestnila 2.A a na 3. mieste je 6.A. Blahoželáme a tešíme sa, že si zaslúžene vychutnajú sladkú odmenu. Poďakovanie a ocenenie v podobe poukážky na nákup v kníhkupectve Panta Rhei právom patrí najusilovnejším žiakom, ktorí priniesli nad 100 kg papiera.

            Vyhodnotenie jednotlivcov

            1. miesto

            2. miesto

            3. miesto

            Ešte raz ďakujeme všetkým za účasť a tešíme sa na ďalšie spoločné aktivity, ktorými môžeme pomáhať našej planéte. Ďakujeme žiackej školskej rade pod vedením pani učiteľky Koňuchovej za zorganizovanie zberu, pani upratovačke Nikolke, pánovi školníkovi a pani kuchárkam za pomoc s vážením papiera. Poďakovanie patrí Rodičovskému združeniu pri ZŠ Jablonica za zabezpečenie cien a za krásne a výborné torty ďakujeme pani Aničke Králikovej, pani Nadežde Svatíkovej a Filipovi Jankovičovi.

          • Matematický klokan

          •  

            Do súťaže, ktorú v Slovenskej republike organizuje nezisková organizácia Talentída, sa na Slovensku v školskom roku 2023/2024 zapojilo viac ako 72 000 žiakov.

            Z našej školy sa do súťaže zapojilo 17 žiakov, z toho 5 bolo úspešných riešiteľov:

            Juraj Klásek 1.A, Martin Hazucha 2.A, Táňa Tomeková 2.A, Jakub Sládeček 3.A a Sára Dosoudilová 5.A

            Všetkým deťom srdečne gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov!

          • Poľovnícka beseda

          • Utorkové dopoludnie si žiaci prvého stupňa spestrili poľovníckou besedou. Pán Rehák žiakom pútavo porozprával o zvieratách žijúcich v našich lesoch, o špecifikách  jednotlivých druhov raticovej zveri a ukázal aj  zvukové vábenie zveri pomocou vábničiek. Nechýbala ani prehliadka a popis strelných zbraní a výstavka rezbárskej práce na poľovnícku tematiku. Žiaci sa dozvedeli veľa nových a zaujímavých informácií o poľovníctve a jeho význame. Každý žiak si na záver mohol vyskúšať spomínané vábničky na zver.

          • Kto nás chráni - vyhodnotenie

          • V pondelok 27. mája 2024 sa v Záhorskom osvetovom stredisku v Senici uskutočnilo vyhodnotenie výtvarnej súťaže Kto nás chráni. Ciel'om sút'aže bolo podnietit' deti k bezpečnému správaniu sa, predchádzaniu úrazov, dopravných nehôd, k prevencii kriminality, drogových závislostí a iných negatívnych javov a v prípade, ak sa diet'a ocitne v zložitej situácii, vediet', kde hl'adat' pomoc a podporu - poIícia, hasičský záchranný zbor, mestská polícia, zdravotníctvo, centrá poradenstva a prevencie.

            Veľmi nás teší ocenenie prác našich žiačok Nely Peterkovej z 5.A a Sofie Perneckej zo 7.A.

            Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Výlet do ZOO Zlín-Lešná

          • Školský rok sa pomaly chýli ku koncu a Rodičovské združenie pri ZŠ Jablonica sa rozhodlo dať darček deťom k MDD a zároveň ich odmeniť za celoročnú snahu zaujímavým výletom. Voľba padla na ZOO Zlín, jednu z najznámejších a najnavštevovanejších zoologických záhrad v ČR a zámok Lešná, ktorý sa nachádza v jej areáli. Vo štvrtok 6. júna si bolo treba privstať, skoro ráno totiž vyrážali tri autobusy výletníkov smer Zlín. Cesta ubehla rýchlo a dobrodružstvo vo svete zvierat sa mohlo začať. Počasie bolo ako na objednávku.

            Zoologická záhrada je rozdelená do niekoľkých tematických oblastí, ktoré predstavujú rôzne kontinenty a ich typické ekosystémy. Navštívili sme Afriku, kde sme obdivovali majestátne žirafy, elegantné zebry a obrovské slony. V Ázii sme mali možnosť vidieť tigre, pandy červené a rôzne druhy opíc. Americká časť nás očarila najmä pestrými papagájmi a jaguármi. Jedným z najväčších zážitkov bola návšteva unikátnej expozície rají druhu siba ománska, kde ich v priestrannom bazéne deti mohli pohladkať a nakŕmiť. Spestrením bol určite vláčik, ktorým sa mali možnosť deti previezť.

            Po prehliadke ZOO sme sa vybrali na návštevu zámku Lešná, ktorý sa nachádza priamo v areáli ZOO. Tento nádherný zámok bol postavený koncom 19. storočia a jeho architektúra a interiéry sú naozaj impozantné. Sprievodkyňa nám porozprávala o histórii zámku, o jeho pôvodných majiteľoch a o tom, ako sa zámok stal súčasťou zoologickej záhrady. Mali sme možnosť prejsť si niekoľko nádherných salónov, obdivovať starožitný nábytok, obrazy a rôzne umelecké predmety. Najviac nás však zaujala nádherná knižnica s tisíckami kníh a veľká záhradná terasa s výhľadom na park.

            Plní nových dojmov a zážitkov sme sa popoludní vrátili späť domov. Školský výlet do ZOO Zlín a návšteva zámku Lešná bol pre nás nezabudnuteľným zážitkom. Nielenže sme sa dozvedeli mnoho nového o zvieratách a histórii zámku, ale sme si tiež užili veľa zábavy a utužili naše kamarátstva. Tento deň nám zostane ešte dlho v pamäti a určite sa budeme tešiť na ďalšie podobné výlety.

            Ďakujeme Rodičovskému združeniu pri ZŠ Jablonica za organizáciu tohto výletu a úhradu nákladov.

          • ,,Protidrogový týždeň”

          • Úlohou učiteľov je poskytnúť okrem kvalitného výchovno-vyučovacieho procesu aj celostný rozvoj osobnosti žiaka so zreteľom na postrehnutie negatívnych fenoménov, ktoré sa stávajú častou súčasťou života v priebehu vývinu osobnosti. Dnešný svet je poznamenaný stigmou „inakosti“ a mnohé deti, z rôznych príčin siahajú po rôznych typoch látok, ktoré ich prenášajú do iného sveta.

            Našou snahou je preventívne pôsobenie. Problematikou zdravého životného štýlu bez drog sa žiaci zaoberajú v rôznych formách na všetkých vyučovacích predmetoch. Počas školského roka majú možnosť zúčastniť sa mnohých voľnočasových aktivít. Jeden týdeň je však vždy tematicky zameraný na drogy. Nazvali sme ho ,,protidrogový”. Predchádzal mu Deň detského úsmevu.

            28. 5. beseda u šiestakov Drogy- látky (ne)bezpečné pre človeka.

            29. 5. u piatakov vyhodnotenie piktogramov ,,šťastné deti”.

            30. 5. Futbalový zápas  ôsmakov a deviatakov, vybíjaná s ,,prehadzovanou “ medzi šiestakmi a siedmakmi. Tentoraz nešlo o víťazstvo, ale o tímovú prácu, riešenie konfliktov a zvládnutie prehry.

            31. 5. beseda u ôsmakov Legálne drogy (alkohol, cigarety) a vznik závislosti.

            Prevencia drogových závislostí sa vo vzťahu k životu detí a mladých ľudí je veľmi  aktuálnou témou. Cieľom našej práce je poskytnúť im čo najviac informácií a spôsobov riešení každodenných problémov.

          • Rozprávková noc v škole 2024

          • Aj počas noci sa môžu v škole diať zvláštne veci. Inokedy tiché priestory tried ožili v noci z 31. mája na 1. júna džavotom detí. Nocľažníci s netradičnou školskou výbavou sa začali v sprievode svojich rodičov schádzať od devätnástej hodiny. Triedy na prvom stupni sa postupne zmenili na spálne. Zaujímavý večer sa mohol začať. Najskôr sa deti zabavili pri rôznych spoločenských hrách a súťažiach. Potom sa vybrali s baterkami v rukách hľadať ukryté poklady po nočnom areáli školy. Práve to preverilo ich odvahu. Po chutnej večeri, za ktorú ďakujeme pani Patákovej zo Sýpky Pub & GRILL, sa deti prezliekli do pyžám a postupne zaspávali pri večernej rozprávke, ktorú im čítali pani učiteľky. Ráno po raňajkách si postupne rodičia svoje ratolesti odprevádzali domov. Veríme, že večer plný zážitkov bol pre deti nezabudnuteľný a že si odniesli pekné spomienky. Touto cestou ďakujeme aj RZ pri ZŠ Jablonica za finančný príspevok na kúpu občerstvenia a odmien pre deti a tiež siedmačkam Larke, Sofii a Anabelke.

          • Plavecký výcvik 2024

          • Žiaci 1. stupňa úspešne absolvovali plavecký výcvik, ktorý sa konal od 14. do 28. mája.

            Počas plaveckých lekcií mali deti možnosť zdokonaliť svoje plavecké schopnosti a získať nové zručnosti pod vedením skúsených inštruktorov. Výcvik zahŕňal rôzne plavecké techniky, ako sú kraul, znak a prsia, ako aj základy bezpečnosti vo vode. Žiaci sa aktívne zapájali do všetkých aktivít a ukázali veľký pokrok. Inštruktori ocenili ich odhodlanie, disciplínu a nadšenie, s akou si osvojovali nové techniky. Každá lekcia bola starostlivo naplánovaná tak, aby kombinovala tréning s oddychovými a zábavnými aktivitami. Tieto aktivity zahŕňali rôzne plavecké hry a súťaže, ktoré nielenže podporili rozvoj fyzických zručností, ale aj posilnili tímového ducha a spoluprácu medzi žiakmi. Záverečný deň bol venovaný ukážke schopností žiakov. Odmenou bol pobyt vo vírivke a šmýkanie na toboganoch.

            Na záver výcviku boli všetci žiaci ocenení vysvedčením. Sme hrdí na všetkých zúčastnených a veríme, že získané skúsenosti budú mať pozitívny vplyv na ich športový rozvoj.

            Touto cestou vyjadrujeme poďakovanie Obci Jablonica za úhradu dopravy na plavecký výcvik.

          • Deň detského úsmevu 2024

          • Čo môže byť krajšie ako úsmev našich detí? O to, aby úsmevov na tvárach bolo čo najviac, sa v sobotu 25. mája postaralo Rodičovské združenie pri ZŠ Jablonica v spolupráci so ZŠ Jablonica, elokovaným pracoviskom ZUŠ Senica, DHZ Jablonica, pánom Ing. Štefanom Hamerlíkom a kúzelníkom Jarom  :-) Pán učiteľ Harnúšek zo ZUŠ Senica originálne odprezentoval krásne práce malých výtvarníkov a že sa bolo na čo pozerať! Ing. Štefan Hamerlík so svojím nemeckým ovčiakom Izom predviedol pútavú ukážku záchranárskych prác. Svoju zručnosť si mohli deti vyskúšať v tvorivých dielničkách. Veľkým lákadlom bola hasičská pena a skákací hrad. Celé popoludnie sprevádzala vôňa cigánskej a langošov, a komu ešte zostalo v brušku miesto, ten si mohol dopriať sladkú cukrovú vatu. Výťažok z podujatia bude použitý opäť v prospech žiakov našej školy.

            Ďakujeme a tešíme sa na ďalší ročník!

          • Turistický krúžok - beseda s lesníkom

          • Májové stredajšie popoludnie sme si v rámci TURISTICKÉHO KRÚŽKU spestrili zaujímavou prednáškou spojenou s ukážkami na tému: Lesné dreviny. Pridali sa k nám aj detičky z družiny, a tak nám pán Rehák mohol pútavo porozprávať o rôznych druhoch drevín, ich využití a nechýbalo ani poznávanie drevín deťmi. Stretnutie sme ukončili chôdzou na chodúloch. Počasie nám prialo a popoludnie sme strávili na čerstvom vzduchu v školskom altánku.

          • Výchovný koncert – História hudby

          • 10. mája sme sa v sále kultúrneho domu zúčastnili výchovného koncertu s názvom História hudby. Koncertný spevák, folklorista a tanečník, Peter Kozel, nás previedol hudbou od praveku až po súčasnosť. Zábavnou formou nám priblížil ľudové, klasické a  muzikálové melódie. Šikovných žiakov, ktorí vedeli správne odpovedať a nebáli sa príhlásiť, odmenil sladkosťou.

                    Poďakovanie patrí rodičovskému združeniu, ktoré nám koncert zaplatilo. 

          • Slávnostný program ku Dňu matiek

          • Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám. Mama – to je láska sama, prevtelená do ženy, je to láska, ktorá nás sprevádza celým životom. Deň matiek je príležitosťou poďakovať za všetku tú vrelú lásku, za nehu a starostlivosť, ktorou každá matka zahrňuje svoje deti, za opateru a nekonečnú trpezlivosť a obetavosť. Kytičku vďaky z piesní, básní a tancov spoločne uvili deti ZŠ a MŠ Jablonica. Prinášame vám krátku fotoreportáž z tohto vydareného slávnostného popoludnia.